Beraber Yemek Yemenin Gücü
Yemek yemek sıradan bir fizyolojik ihtiyacı karşılamanın çok ötesinde duygusal, ruhsal ve sosyal boyutları olan bir davranıştır. Açlık içgüdüsünün ortaya çıkardığı yemek yeme davranışı özünde bireysel bir eylem olmasına karşın, insan ilişkilerinde önemli bir duygu değeri taşıyan, güçlü ve etkili bir iletişim yoludur.
Tüm gününü dışarıda geçirecek olan aile bireylerinin güne hep birlikte yapacakları bir kahvaltıyla baÅŸlarken o gün yapacaklarını birlikte planlamaları ya da yapmaları gerekenler konusunda birbirlerine danışmaları, yardımlaÅŸmaları, akÅŸam eve döndüklerinde yine aynı masanın etrafında toplanarak yaÅŸadıklarını paylaÅŸmaları güçlü ve saÄŸlıklı iletiÅŸim baÄŸları kurmalarını saÄŸlar. Bu anlamıyla beraber yemek yemek birlik, beraberlik, paylaşım, yakınlık, mutluluk, güven, ÅŸefkat, korunma, sevme, sevilme, kendine güvenme, kabul edilme, onaylanma gibi olumlu pek çok duygunun hissedilmesini saÄŸlayan önemli bir sosyal davranıştır. Ancak deÄŸiÅŸen dünyada “Nerede o eski günler?” dedirterek geçmiÅŸe özlem duymamıza neden olacak ÅŸekilde uzaklaÅŸtığımız yaÅŸam alışkanlıklarının başında beraber yemekten vazgeçmek geliyor.
BERABER YEMEK YEMEK İLİŞKİLERİ BESLER
İliÅŸkileri saÄŸlam ve deÄŸerli kılan beraber yemek yeme davranışından vazgeçmek aslında çiftlerin ve ailelerin yaÅŸadıkları sorunları çözüme ulaÅŸtırmada yaralanacakları güçlü bir iletiÅŸim aracını kullanamamaları anlamına geliyor. Beraber yemek yemenin yaratacağı duygusal enerjinin gücünden yararlanmak için çiftlerin küs olsalar bile sabah kahvaltılarında ve akÅŸam yemeklerinde aynı masada oturmaları büyük önem taşıyor. Çünkü günümüzde iliÅŸkiler adeta pamuk ipliÄŸine baÄŸlı durumda, insanların birbirine tahammülü ve toleransı giderek azalıyor. Çiftler en ufak tartışmaları bile büyük kavgalara ve küslüklere dönüÅŸtürüyor. Küslükler de çiftin arasındaki bağı zayıflatarak sorunların daha fazla büyümesine yol açıyor. Bu durum en çok da aile birliÄŸini tehdit ediyor ve artık evlilikler kolayca sonlandırılıyor. Günlük yaÅŸamda sıradanmış gibi görünen ama sevgi, baÄŸlılık ve yakınlığı ifade eden, iliÅŸkileri saÄŸlamlaÅŸtıran beraber yemek yeme davranışı, yaÅŸanan olumsuzlukların ve küslüklerin unutulacağı, sevgi ve yakınlığın paylaşılacağı bir ortam sunar. Çiftin zaman zaman birbirine kırılıp kısa bir süre konuÅŸmak istememesi iletiÅŸimin doÄŸal bir parçasıdır. Gergin, kızgın ve stresli anlarda kısa bir süre konuÅŸmamak kırıcı sözler söylemekten, piÅŸmanlıkla sonuçlanacak kavgalar etmekten koruyucu bir yol olabilir. Ancak küslüklerin uzaması ve çiftin arasındaki iletiÅŸimin uzun süre kesilmesi öfke ve gerginliÄŸin artmasına yol açarak iliÅŸkide onarılması zor hasarların ortaya çıkmasına ve çiftin birbirinden uzaklaÅŸmasına neden olabilir. Çiftler kısa süreli küslüklerin ardından tekrar iletiÅŸim kurmaya devam etmek için en kolay ve etkili yol olarak beraber yemek yemeyi tercih ederek olumlu bir adım atabilirler. Çünkü yemek yemenin fizyolojik bir ihtiyacı karşılama dışındaki en önemli iÅŸlevi berber yenen yemeklerde iletiÅŸime ve duygusal paylaşıma olanak vermesidir.
BERABER YEMEK YAPMAK VE YEMEK PSİKOTERAPİ GİBİDİR
Yemek yapmak hem kendimizi hem de sevdiklerimizi fiziksel ve duygusal olarak doyurma yoludur ve sevgi ve aÅŸkın en derin ifadesidir. Sevdiklerimize yemek yaparken özeniriz, onlar için en iyisini, en güzelini hazırlamak isteriz. Amacımız onların keyif alması ve mutlu olmasıdır. Bunun sonucunda onların takdirini kazanmak ve övgü almak da deÄŸerlilik duygumuzu ve özgüvenimizin artması anlamına gelir. Duygusal iliÅŸkilerde yemek yapmanın özel bir yeri vardır. Onu mutlu etmek amacıyla yemek yaparak ona ne kadar deÄŸer ve önem verdiÄŸimizi, ilgi gösterdiÄŸimizi ifade ederiz. Yemek yapmak, sabır, farkındalık ve konsantrasyon gerektirir. Farkındalık, ÅŸu an ve ÅŸimdinin bilincine olmak, düÅŸüncelerimizi ve duygularımızı iyi ya da kötü olarak yargılamadan dışarıdan gözlemlemektir. Farkındalık, hayatın yanımızdan akıp gitmesine izin vermeden anı yaÅŸamaktır. Yemek yapmak, beÅŸ duyunun ve haz duygusunun aktif olduÄŸu sakinleÅŸtirici bir duygusal deneyim olarak ÅŸu an ve ÅŸimdiyi yaÅŸamanın tatmin edici yollarından biridir. Bu anlamda, çiftlerin birlikte yemek yapması ve yemesi bir tür psikoterapi gibidir. Birlikte yemek yapmak çiftin aynı ÅŸeye odaklanarak mutfakta birlikte vakit geçirmeleri, yaratıcılıklarını kullanmaları, fikirlerini paylaÅŸmaları ve anı birlikte yaÅŸamaları için eÅŸsiz bir fırsattır. Ayrıca bir çift olarak ortak bir hedefe doÄŸru birlikte hareket edebilme becerisini geliÅŸtirmelerine ve bu beceriyi iliÅŸkilerinde diÄŸer alanlarda da uygulayabilmelerine imkân tanır. Sonunda da birlikte hazırladıkları yemeÄŸin keyfine yine birlikte varmaları duygusal baÄŸlarını güçlendirmelerine yardımcı olur.
BERABER YEMEK SAÄžLIK İÇİN DE GEREKLİDİR
Küsken beraber yemek yerine yalnız başına yenecek bir yemek saÄŸlık açısından da olumsuzluklar içerir. Beyin biyokimyasında yemek ile duygular arasında iliÅŸki kuran hormonların etkisi vardır. Bu iliÅŸkide baÅŸrolü, beynimizde haz-ödül duygusunu harekete geçiren bölgeler arası baÄŸlantıda görevi olan dopamin oynar. Stres durumunda dopamin düzeyinin düÅŸmesi yeme ihtiyacının artmasına neden olur. Gergin ve stresli olduÄŸumuzda mutluluk hormonları olarak da bilinen serotonin ve endorfin hormonlarının daha fazla salgılanmasını saÄŸlayan ÅŸeker ve karbonhidrat ağırlıklı gıdaları tüketmek isteriz. Öte yandan modern yaÅŸamın yoÄŸun akışında yemeÄŸe ayrılan sürenin azalması, fast-food yiyeceklerin kolay ulaşılabilir, hızlı tüketilebilir ve daha ucuz olması gibi nedenler bizi beraber yemek yemekten her geçen gün daha çok uzaklaÅŸtırıyor. Gündüz dışarıda yerken tercih etmek zorunda kaldığımız fast-food yiyecekleri akÅŸam evdeki sofralarımıza da taşımaya baÅŸladık. Böylece saÄŸlıklı beslenme alışkanlıklarımızdan uzaklaÅŸarak beslenmeye baÄŸlı hastalıklara davetiye çıkarır olduk. Oysa beraber yemek için hazırlanan saÄŸlıklı yiyeceklerle saÄŸlıklı bir yaÅŸam için gereken beslenme alışkanlıklarımızı koruyabiliriz.