Categories: Vajinismus

Ağrılı cinsel ilişkinin diğer nedenleri

Vajinismus, bazı hastalık durumlarından kaynaklanabilir veya bu hastalık geçtikten sonra da devam edebilir. Bunlar;

-Egzema

Aşırı kaşınmayla kendini gösteren bir deri rahatsızlığıdır. Derinin kaşınan kısımları yamalar halinde kalınlaşır, tahriş olur ve ince çatlamalar görülür. Değişik nedenlere dayanan ve farklı tedavi yöntemleri olan birçok tür egzama mevcuttur.

-Endometriozis

Rahim içini örten zar tabakasının, rahim iç yüzeyi dışında, genellikle yumurtalıklar ve tüpler olmak üzere bir yere yerleşmesi durumuna denir. Semptomlar genellikle ağrılı adet dönemleri, aşırı adet kanaması, birleşme öncesi veya sonrası ağrı/acı ve kısırlıktır. Endometriozis en sık pelviste (karnın rahim ve yumurtalıkların bulunduğu kısmı) görülür fakat burası dışında nadiren vücudun çok çeşitli yerlerinde rastlanabilir. Kadınlarda yaklaşık yüzde 5-10 civarında rastlandığı kabul edilir. Kötü huylu veya kanser türünden bir hastalık değildir.

-Sistit

Mesane duvarının kronik, ağır iltihabi bir hastalığıdır. Belirtileri, çok sık ve zor idrara çıkma ve bazen pelvik ağrılardır. Sistit, genellikle bir enfeksiyon sonucunda idrar kesesi (mesane)’nin iltihaplanmasıdır. İdrar yolları ve üreme sisteminde en sık görülen hastalıklardan biridir. Zamanında tedavi edilmezse hastalık böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılabilir ve mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar oluşturabilir.

-Liken Skleroz

Vulva ve/veya anüsü etkileyen ağrılı cilt rahatsızlığıdır. Belirtileri, kaşınma, yanma, su toplama, beyaz lekeler, kaşınmadan dolayı yaralar ve cinsel ilişki sırasında acı ve ağrıdır. Tedavi edilmezse deriyi birleştirir ve vajinayı daraltır.

-Yumurtalık Kistleri

Yumurtalıkların yüzeyinde veya içinde içi sıvı ile dolu olan keselerdir. İki santimden büyük olan bezelere yumurtalık kisti denir. Belirtiler karında ağrı veya sıkışma, idrara çıkma ile ilgili problemler, birleşme sırasında acı ve ağrıdır.

-PİD (Pelvik İnflamatuvar Hastalık)

Rahim, tüpler ve bu organlara ait bağ ve zarların enfeksiyonu olarak bilinir. Cinsel yolla bulaşan rahatsızlıkların ortak sonucudur.

-Sedef Hastalığı

Derinin kırmızı benekler ve beyaz pullarla kaplanmasıdır. Vulva bölgesinde bu pullar daha az ve daha az kabarıktır.

-CYBH (Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar)

Herpes, human papiloma virüsü ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel birleşme sırasında rahatsızlık ve acıya neden olabilmektedirler.

-Doğum Sırasında Vajinal Kanal ve Vulva Travmaları

Zor veya çoklu doğumlardan dolayı oluşan iç yırtılmalar, östrojen düzeyinin düşmesi, vajinal kanallardaki az ıslanma, PC kaslarının zayıflaması gibi nedenlere dayanabilir. Cinsel birleşme sırasındaki acının nedeni bunlardan biri olabilir.

-Cerrahi Müdahaleler

Vajinal veya pelvik ameliyat, müdahale sırasında kesilen veya yırtılan dokuların henüz iyileşmemiş olması mümkündür. Birleşme sırasında bu durum acıya neden olabilir.

-İYE (İdrar Yolu Enfeksiyonu)

İdrar yollarındaki enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle bakterilerden kaynaklanır.

-Vajinit

Östrojenin azalmasından dolayı vajenin sahip olduğu bakteri içeriğinin değişmesi sonucu oluşan enfeksiyon hastalığıdır. Vajinal kuruluk, kaşıntı veya yanma, rahatsızlık ve cinsel birleşme sırasında ağrı ile karakterize edilebilir. Genellikle östrojen düzeyinin düştüğü menopoz döneminde, daha genç kadınlarda doğumdan hemen sonra veya emzirme döneminde görülür. Ayrıca radyasyon veya kemoterapiden sonra yumurtalıklar düzgün çalışmadığı zaman görülebilir.

-Vajinal Sarkma

Rahimin alınması, menopoz, obezite, zor doğum veya PC kaslarının zayıflaması gibi nedenlerden dolayı vajinal sarkma görülmektedir. İdrar tutamama, cinsel birleşme sırasında acı, kabızlık ve vajinal ağırlaşma gibi belirtileri vardır.

-Vajinal Tahriş

Hijyen ürünleri, duş jelleri, sabunlar, pudralar, deterjanlar, çok dar iç çamaşırlar ve pantolonlar, cinsel birleşme sırasında acı ve rahatsızlık yaşanmasına neden olacak vajinal tahrişe neden olabilir.

-Vulva Kanseri

Çok nadir rastlanan bir kanser türüdür, kanser hücrelerinin vulvada görülmesidir. Genellikle maya enfeksiyonu olarak yanlış teşhis de alabilmektedir.

-Vulva Ağrısı

Vulva yani kadın dış genital organında herhangi bir enfeksiyon olmaksızın, kronik rahatsızlık ya da ağrı olarak tanımlanır. Özellikle yanma, irritasyon, kaşıntı ve hassasiyet ile karakterizedir. İki türü vardır.

a- Vulvar Vestibulitis Sendromu (VVS):

Vulva, kadında dış genital kısma verilen genel addır. Vestibulum ise vajina ile vulva arasındaki bölümün ismidir, yani geçiş bölgesi anlamına gelmektedir. Partnerle cinsel ilişki sırasında aşırı derecede ağrı, acıma, yanma veya batma şikâyetleri ile kendini gösteren Vuvar Vestibulitis Sendromu, vulvada vestibulm bölgesinin iltihaplanmasıdır. Hastalar çoğunlukla cinsel birleşme sırasında yaşadıkları ağrıyı ve acıyı, o bölgeye “sanki iğne batırılıyormuş gibi, sanki açık yaraya tuz basıyormuş gibi” diye tarif ederler. Bu nedenle VVS, kadınlarda hem vajinismus hem ağrılı cinsel birleşme (disparoni) nedenidir. Tanısı kolay bir hastalık olan VVS’da kadın vestibulum bölgesine pamuk uçlu bir çubuğu (kulak temizleme çubuğu) değdirdiğinde yoğun bir ağrı hisseder, yani vajinal girişi çevreleyen iç dudakların olduğu bölgeye dokunulduğunda veya baskı uygulandığında ağrı duyar, bu durumda hemen bir jinekologa gidilmelidir.

b-Genel Vulva Ağrısı:

Ağrı hem iç hem de dış dudaklarda ve vulvada hissedilir. Ayrıca da bazı kadınlar klitoriste de hissederler. Ağrı dokunan bir şey olmadığı zamanlarda da hissedilir.

-Mantar Enfeksiyonları

Kaşıntı, hassasiyet veya tahriş, yanma hissi ve cinsel ilişki sırasında acı yaşanması şeklinde kendini gösterir. İdrar sırasında yanma hissi de yaşanabilmektedir.

Cem KEÇE

Yeni İçerikler

BAĞIRSAK SAĞLIĞI VE MİKROBİYOM DENGESİNİN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINA ETKİSİ

Bağırsak sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve mikrobiyom dengesi bu sağlığın önemli…

1 ay ago

AŞKIN DERİN CİNSEL BİLGELİĞİ VE LONGEVİTY SEKS

Aşkın derin cinsel bilgeliği, cinselliğin sadece fiziksel bir eylem olmadığını, duygusal, ruhsal ve enerjisel boyutlarının…

1 ay ago

ANTİ-ENFLAMATUAR DİYET VE CİNSEL YAŞAM

Anti-enflamatuar diyet, vücuttaki kronik enflamasyonu azaltmayı amaçlayan beslenme yaklaşımıdır. Kronik enflamasyon, cinsel işlev bozuklukları, kalp…

1 ay ago

ANTİ-AGİNG ETKİLİ NUTRASÖTİKLERİN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINDA KULLANILMASI

“Nutrasötikler”, besin ve ilaç karışımı olan, besleyici ve sağlık yararları sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler, yaşlanma…

1 ay ago

CİNSEL İŞEV BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİNDE ANDULASYON TERAPİSİ

“Andulasyon terapisi”, “biyomekanik vibrasyon” ve “infraruj (kızılötesi) ışınları” birleştirerek vücudun çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmeyi…

1 ay ago

ALKALİ DİYET VE CİNSEL YAŞAM

Alkali diyet, vücudun pH dengesini alkalinize etmeyi amaçlayan bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, asidik yiyeceklerin…

1 ay ago