Vücudun bağışıklık sistemini çökerten AIDS çoğu zaman kanla ve cinsel yolla bulaşan, bulaşıcı bir hastalık… Dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon insan AIDS nedeniyle hayatını kaybediyor. Elde edilen son verilere göre dünyada HIV virüsü taşıyanların sayısı 50 milyona yaklaşıyor. Dünya çapında sürdürülen yoğun bilinçlendirme kampanyalarına rağmen her gün AIDS‘e yakalananların sayısı hızla artıyor.
NASIL BULAŞIYOR?
AIDS hastalığına yakalanmanın tek yolu HIV olarak adlandırılan virüsün bulaşması… Bu virüsün bulaşması için de yaygın olan iki yol var, virüs taşıyıcısı ya da AIDS hastası biriyle vajinal, anal ya da oral yoldan cinsel ilişkide bulunmak ve virüs taşıyıcısı ya da AIDS hastası biriyle aynı enjektör iğnesini kullanmak… Yaygın olan bu yolların dışında virüs taşıyıcısı kadının hamile kalıp doğum sırasında veya emzirme sırasında sütüyle bebeğine bulaştırması, virüs taşıyan kanın sağlam bir kişiye verilmesiyle veya kandan üretilen bazı ürünlerin kullanılmasıyla da bulaşmalar görülebiliyor.
HIV VİRÜSÜ NEZLE GRİP GİBİ AKSIRIK YA DA ÖKSÜRÜKLE BULAŞMAZ…
HIV virüsü nezle grip gibi aksırık ya da öksürükle bulaşmıyor. İş yerinde, evde ya da toplu yerlerde bir arada bulunmakla bulaşmıyor. Yıkanmadan bile olsa aynı giysileri giymekle, telefon ahizesiyle, aynı tuvaleti kullanmakla, bardak, çatal, kaşıkla geçmiyor. Sivrisinek ısırması da risk değil… Aynı şekilde bit, pire gibi haşerelerle de bulaşmıyor. Sosyal öpüşmeler de tehlike değil…
AIDS SADECE EŞCİNSELLERİN HASTALIĞI DEĞİL…
Birçok insan AIDS’ne neden olan HIV virüsünün hayat kadınlarında, uyuşturucu kullananlarda, eşcinsellerde bulunduğunu ve kendisine bulaşmayacağını sanıyor. Çaresi ve kesin tedavisi olmayan AIDS’nin sadece eşcinsel bireylerin hastalığı olduğunu düşünüyor. Oysa AIDS belirli bir sosyal grubun hastalığı değil… HIV virüsü cins, ırk, renk, din, yaş farkı gözetmeden herkese bulaşabiliyor. Birçok kişi korunmasız cinsel ilişkiden üç ay sonra Anti HIV Testi yaptırmak zorunda olmasına rağmen, AIDS’in sadece eşcinsellerin hastalığı olduğunu düşündüğü için test yaptırmak istemiyor, bu durum HIV virüsünün bulaşmasını yaygınlaştırıyor. Bunun sebebi eğitimsizlik…
EĞİTİM ŞART…
Cinsel ilişki en önemli bulaşma yolu olduğu için, cinsel ilişkide mutlaka koruyucu kılıf (kondom, prezervatif, kaput) kullanılması gerekiyor. Korunmak için tek eşli yaşam sürmek, aldatmamak, evlilik dışı ilişkilerde mutlaka prezervatif kullanmak, kontrolsüz kan nakline ve kan bulaşmış aletlerin kullanılmasına izin vermemek, kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne ve cerrahi aletler, diş hekimliği aletleri, dövme aletleri, akupunktur iğneleri, jilet ve makası kesinlikle kullanılmamak gerekiyor. Ancak AIDS’i önleyen en önemli şey cinsel konularda bilgili olmak… AIDS ile mücadelenin temelini koruyucu önlemler oluşturuyor. AIDS‘e karşı toplumun korunması ve enfekte kişilere sosyal destek sağlanması yönünde halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor.
Bağırsak sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve mikrobiyom dengesi bu sağlığın önemli…
Aşkın derin cinsel bilgeliği, cinselliğin sadece fiziksel bir eylem olmadığını, duygusal, ruhsal ve enerjisel boyutlarının…
Anti-enflamatuar diyet, vücuttaki kronik enflamasyonu azaltmayı amaçlayan beslenme yaklaşımıdır. Kronik enflamasyon, cinsel işlev bozuklukları, kalp…
“Nutrasötikler”, besin ve ilaç karışımı olan, besleyici ve sağlık yararları sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler, yaşlanma…
“Andulasyon terapisi”, “biyomekanik vibrasyon” ve “infraruj (kızılötesi) ışınları” birleştirerek vücudun çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmeyi…
Alkali diyet, vücudun pH dengesini alkalinize etmeyi amaçlayan bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, asidik yiyeceklerin…