Anal seks, birçok kişinin merak ettiği ancak açıkça konuşmaktan çekindiği bir konudur. Çoğu kişi anal seks konusunda tamamen bilgisizdir. Bu konuyla ilgili bilgi kirliliği birçok kişinin yaşamak istediği bir cinsel deneyim olarak anal seksi cinsel bir “tabu” olarak görmelerine ya da yaşadıkları için suçluluk duymalarına neden olur. Anal seks çoğu kişi tarafından tabu olarak görülür ve yapan kişiler kötü ya da kirli olarak düşünülür. Aslında dini ve kültürel kurallardan bağımsız olarak düşündüğünde anal seks iki kişinin karşılıklı rızası ile yapılan cinsel bir eylem, penis vajina birlikteliğinin alternatifi olan bir fantezi ve seks çeşitliliğidir.

ANAL ANATOMİ

Erkekler ve kadınlar neredeyse aynı anal anatomiye sahiptir. Her iki cinsiyette de anüs sinir uçları açısından zengin yumuşak bir dokudan oluşur. Büzüşük bir görünümü vardır çevresindeki deri kıl köklerini içerir. Anüsün içinde büzücü kaslar olan iç ve dış sfinkter kasları bulunur. Bu kaslar, anüse sıkılık hissini veren ve bağırsak hareketlerini kontrol eden kaslardır. Anal açıklığa yakın yerde bulunan dış sfinkter, kasılarak ya da gevşetilerek kontrol edilebilir. İç sfinkter ise, solunum hızı gibi istemsiz vücut fonksiyonlarını da kontrol eden otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Dolayısıyla iç sfinkter refleks olarak tepki verir. Örneğin, bağırsak hareketleri sırasında iç sfinkter gevşeyerek dışkının rektumdan anal kanala ve anüsten dışarı çıkmasını sağlar. Dış ve iç sfinkter kasları genellikle birlikte çalışsalar da birbirinden bağımsız olarak da çalışabilirler. Anal kanal, anüsün içindeki ilk kısımdır ve yüksek duyarlılıklı sinir uçlarına sahip yumuşak bir dokudan oluşur. Anal kanaldan sonra, rektum vardır. Rektum kalın bağırsağı anüse bağlayan son kısımdır. Rektum kalın bağırsağın yaklaşık olarak son 12-15 cm’lik kısmıdır ve yumuşak ve gevşek kıvrımlı bir dokudan oluşur. Anüs, anal kanal ve rektum birbirinden faklı duyarlılığa sahiptir. Anüs ve anal kanalın dış kısmı aynı hassas yumuşak dokudan oluşur ve bu doku tüm anal anatomimizin en yoğun sinir uçlarını içerir. Genel olarak, bu doku dokunma ve titreşime daha duyarlıdır. Anal kanalın iç kısmı ve rektum daha az sinir ucu içeren kaygan bir dokudan oluşur ve bu doku basınca karşı çok duyarlıdır. Anorektal anatomi açısından, erkekler ve kadınlar arasındaki önemli bir fark, erkeklerin prostat bezinin olmasıdır. Prostat, P noktası veya erkeklerin G noktası olarak da adlandırılır. Prostat, üretranın bir kısmını çevreler, kasık kemiğinin arkasında, mesanenin altında ve penis tabanının üstünde yer alır. Bir kas, beze ve bağ dokusu kütlesi olan prostatın büyüklüğü ve şekli cevize benzer. Prostatın görevi boşaltım sırasında idrar torbasından idrarı taşımak ve ejakülasyon sırasında sperm içeren meninin iletimini sağlamaktır. Ayrıca meni sıvısının içeriğinde bulunan, spermleri besleyen ve onları kadın üreme sistemi içerisine ilerlerken koruyan özel bir protein salgılar.

ANAL SEKS NEDİR?

Seks denince ilk akla gelen penis ile vajina birleşmesi, seksin sadece bir parçasıdır. Seks daha geniş anlamda tüm vücudu kapsayan bir etkinliktir. Seks, vajinal, oral ve anal seks olmak üzere hem fiziksel deneyim hem de duygusal ve psikolojik unsurların devrede olduğu cinsel aktiviteleri içerir. Seks sırasında deneyimlenecek cinsel aktiviteler tamimiyle kişisel tercihlerle belirlenir. Çoğu kişi için, tatmin edici bir cinsel aktivite olan anal seks, cinsel birleşmenin penisin anüsten içeri girmesiyle gerçekleşmesidir. Ayrıca anüsü ve rektumu içeren, tüm cinsel aktiviteler de anal seks olarak adlandırılır. Bu cinsel aktiviteler arasında anüse parmak ya da dil ile giriş, anüste genişleme ve doluluk hissi sağlanması için tıkaç kullanmak, anüste vibratör kullanmak yer alır.

ANAL SEKSTE FİZİKSEL DENEYİMLER

Anüsün vajinadan çok daha sıkı hissedilmesi nedeniyle penisin girişi sırasında hissedilen duyum vajinal penetrasyondan farklıdır. Bunun nedeni, sıkılığın yarattığı sürtünmenin fazla olması ve uyarılmayı arttırmasıdır. Ayrıca sfinkter kaslarının anüsün içindeki ve dışındaki hareketleri penis başının daha fazla uyarılmasına yol açar. Kadınlar için de anüs ile anal kanaldaki zengin sinir uçları ve duyarlılığı yüksek doku kombinasyonu anal seksi keyifli hale getirir. Ayrıca vajinal ve rektal boşlukların sadece ince bir zar tabakasıyla ayrılması nedeniyle anal penetrasyon yoluyla kadının G noktası dolaylı olarak uyarılabilir. Özellikle köpek stili pozisyonunda erkeğin kasıklarının kadının genital bölgesine çarpması G noktasının uyarılmasını sağlayabilir. Bazı kadınlar sadece anal penetrasyonla orgazm olabilirken, bazıları da çift doz G noktası uyarılması için vajinal ve anal penetrasyon kombinasyonunu tercih ederler. Bazı erkekler de anal penetrasyon yaşayarak vücutlarının cinsel uyarım açısından zengin olan bu bölgesinin uyarılmasından hoşlanırlar. Ayrıca anal penetrasyonun alıcıları olarak doğrudan prostat uyarılması yaşayabilirler. Prostatın yeri, anüsünün içine sokulan parmağın kanca şeklinde aşağı doğru bastırılmasıyla kolayca bulunabilir. Vajinal penetrasyon sırasında prostatın bu şekilde uyarılması son derece büyük haz vererek orgazmı kolaylaştırabilir.

DUYGUSAL VE PSİKOLOJİK AÇIDAN ANAL SEKS

Vücudumuzda cinsel uyarılmanın gerçekleştiği en önemli yer beyindir. Bazı kişiler için anal seksin duygusal ve psikolojik yönleri, yaşadıkları fiziksel duyumlardan çok daha baskındır. Birçok çift sadece çok özel partnerleriyle paylaştıkları çok özel bir deneyim ve birbirlerine verdikleri özel bir hediye olarak gördükleri anal seksten çok fazla keyif alırlar. Bazı çiftler içinse anal seks, heyecan verici bir cinsel aktiviteyi ilk kez birlikte deneyimlemenin bir yoludur. Bazı çiftler de anal seksi özel günler için ayırarak bu cinsel aktivitenin erotik etkisini arttırırlar ve onu çok daha zevkli ve özel hale getirirler. Güven, zevkli anal seksin temelini oluşturur. Anal sekste alıcı olan partner, diğerine vücudunun en hassas kısmını emanet eder. Anal sekste alıcı olan partner pozisyonu nedeniyle kendini çok savunmasız hissedebileceğinden partnerine güvenmesi kendini rahat bırakıp zevk alabilmesi için oldukça önemlidir. Partneri de bu güvenlik ihtiyacının farkında olarak nazik ve sorumlu olmaya özen göstermelidir. Anal seks sırasında partnerlerin birbirlerinin isteklerine saygı duyması, seslerini ve bedenlerini dinlemesi ve oldukça dikkatli olması önem taşır. Anal sekste partnere duyulan güven ne kadar fazlaysa alınacak haz da o kadar yoğun olur.

ANAL SEKS KONUSUNDA PARTNERLE İLETİŞİM

Seksin her türü için olduğu gibi anal seks için de karşılıklı rıza önemlidir. Öte yandan çoğu çift anal seksi deneyimlemek istese de partnerine açıklamakta zorlanabilir. Anal seksi yapmadan denemenin bir yolu, seks sırasında bunun hakkında konuşmaktır. Haz ve şehvetin doruklarındayken partnerlerin birbirlerine cinsel fantezilerini anlatmaları daha kolaydır. Partnerler anal seks fantezilerini anlatırken tüm ayrıntıları hayal güçlerini kullanarak ifade edebilirler ve anlatırken veya dinlerken vücutlarının nasıl tepki verdiğine dikkat edebilirler. Ayrıca anal seks içeren bir filmi birlikte izleyebilir ya da erotik bir dergi ve kitaplardaki resimlere bakabilirler. Görüntüler, anal seks fikri konusunda rahat olmalarına yardımcı olabilir. Bununla birlikte partnerler cinsel deneyimlerinde yeni bir şeyler denemeye açık olabilecekleri gibi, anal erotizmi keşfetme konusunda tereddütlü olabilirler, hatta bazıları buna tamamen karşı olabilir. Partnerin olumsuz tepki göstermesi ve kesinlikle istememesi durumunda buna kesinlikle saygı gösterilmelidir. Ancak anal seks konusunda istekli ama tereddütlü kişiler de olabilir. Bu durumda partnerlerinin, onu dinlemesi ve tereddütlerinin nedenleri üzerinde konuşması gerekir. Örneğin, kişi geçmişte anal seks konusunda olumsuz bir deneyime sahip olabilir. Partnerinin ona asla zarar vermeyeceğinden, sınırlarına saygı duyacağından ve istediği zaman duracağından emin olması onunla anal seks yapma fikrine açık olmasını sağlayabilir. Anal seksi keşfetmek çifti sıradanlaşan cinsel rutinin dışına çıkarabilir. Yeni bir cinsel aktivite ve pozisyon denemek, çiftin vücutlarını farklı bir şekilde konumlandırmakla kalmaz, aynı zamanda farklı bir bakış açısından gözlemleyebilecekleri benzersiz hisleri deneyimlemelerine olanak verir. Vücutlarında ve hislerinde yaptıkları yeni keşifler yeni fantezilere ilham olarak cinsel deneyimlerini zenginleştirmelerini sağlar.

SAĞLIKLI ANAL SEKS İÇİN PREZERVATİF ŞARTTIR

Tüm anal seks aktiviteleri sırasında cinsel yolla bulaşan hastalıkların partnerler arasında iletilmesi riski vardır. Bu nedenle anal seks için mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Prezervatif olmadan anal penetrasyon yoluyla bel soğukluğu, frengi, klamidya, genital herpes, HPV, HIV ve hepatit B gibi hastalıklar bulaşabilir. Alıcı partner daha büyük bir risk altındadır, çünkü rektal dokuda kan dolaşımına doğrudan bir geçiş söz konusudur. Diğer anal aktiviteler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından anal penetrasyondan daha az risklidir, ancak yine de yüzde yüz güvenli değildir. Örneğin, genital herpes cilt teması yoluyla bulaşır. Bu nedenle el ya da dille penetrasyon için lateks eldivenler ve ağız bariyerleri kullanılmalıdır.

ANAL SEKS VE HİJYEN

Anal seksten önce ılık duş alınması ve cinsel organların kokusuz ve asitsiz saf sabunla yıkanması hijyen için önemlidir. Saf sabunla ve parmak yardımıyla anüsün içi de temizlenmelidir. Daha fazla hijyen için bağırsak hareketlerini uyarmak, anal kanalı temizlemek ve yeniden açmak amacıyla basit bir lavman yapılabilir. Bunun için anal seks temizleme pompaları ve diğer malzemeler seks oyuncakları satan mağazalarda bulunabilir. Tüm bu hijyen önlemleri ve prezervatif kullanımına rağmen anal penetrasyondan hemen sonra asla vajinal penetrasyon önerilmez. Çünkü bu durumda rektumda yaşaması doğal olan ama vajinada bulunmaması gereken bakteriler vajinaya aktarılır ve büyük olasılıkla enfeksiyona neden olur. Anal penetrasyondan sonra prezervatif mutlaka değiştirilmelidir. Penisin ya da prezervatifin silinmesi tüm bakterileri öldürmeyecektir. Anal seksten sonra en iyi hijyen sabunla duş alınarak sağlanır. Partnerlerin duşu birlikte almaları şehvetli ve eğlenceli olabilir. Anal penetrasyonun parmakla yapılması durumunda tırnakların kısa ve temiz olması gereklidir ama yine de eldiven kullanılması önerilir.

ANAL SEKSİN PÜF NOKTALARI

Anal sekste yapılan en önemli hatalardan biri acele etmektir. Anüs hassas ve duyarlı bir organ olduğundan nazik olunması gerekir. Başlangıçta ne kadar yavaş olunursa, alınacak haz o kadar artar. Çok hızlı ilerleme alıcı partnerin rahatsızlık ve acı duymasına neden olacaktır. Anal penetrasyonu daha rahat ve keyifli hale getirmek için alıcı partnerin ters Kegel egzersizi yaparak makat kaslarını gevşetmesine yardımcı olacak şekilde küçük parmak hareketleriyle başlanması ve su bazlı kayganlaştırıcı kullanarak penisin anüse girişinin olabildiğince yavaş ve küçük ilerlemelerle olması önemlidir. Başlangıçta gevşemeye yardımcı olacak anal vibratör gibi seks oyuncakları da kullanılabilir.

ANAL SEKS POZİSYONLARI

Anal seks çiftin arzuladığı tüm pozisyonlarda yapılabilir. Ancak bazı pozisyonlara girmek daha kolay ve anal seks boyunca o pozisyonda kalmak daha rahattır. Örneğin, kimileri için köpek stili pozisyonu uygun olabilirken, dizleriyle ilgili sorunu olanlar tarafından tercih edilmeyecektir. Genellikle en çok tercih edilen en rahat pozisyon misyoner pozisyonudur. Kaşık pozisyonu ise daha uzun süre için en iyi pozisyon olabilir. Kovboy pozisyonu partnerlerin birbirlerine bakabilmeleri, iletişim kurabilmeleri ve birbirlerinin vücut dilini kolayca okuyabilmeleri için en uygun pozisyon olabilir. Ayrıca bu pozisyonda kontrol alıcıda olduğundan kendisini daha rahat ve güvende hissetmesine, serbest bırakarak daha fazla haz almasına olanak verir. Her insanın vücudu ve iki vücudun birbirine uyuşması farklıdır. Çiftler farklı pozisyonlarda denemeler yaparak, kendileri için doğru açıyı bulabilirler. Örneğin, bazı pozisyonlar her iki partnerin vücudunu ideal bir şekilde yönlendirir. Bazı erkeklerin penislerinde bir eğrilik vardır, bu nedenle bir pozisyon diğerinden daha iyi gelebilir. Açı ve penetrasyon derinliği ile ilgili olarak bazı pozisyonlar kısa, sığ vuruşlara izin verirken, bazıları da derin, güçlü itme için idealdir. Erkeğin penisi uzunsa, sığ penetrasyona izin veren pozisyonları tercih ederken, kısa penisler için derin penetrasyon pozisyonları denenebilir. Çiftler esneklikleri, güçleri, hareketlilikleri ve dayanıklılıklarına göre kendilerine uygun pozisyonu belirlemelidir.

ANAL SEKS POZİSYONLARI ORGAZMI NASIL ETKİLER?

Anal sekste bazı pozisyonlar orgazma ulaşmayı kolaylaştırırken bazıları da zorlaştırabilir. Bu fark yine kişiden kişiye göre değişir. Bazı erkeklerin orgazma ulaşmak için hızlı ve sert bir şekilde itebilecekleri bir pozisyonda olmaları gerekebilir. Kadınlar içinse belirli bir pozisyonun orgazma etkisi genellikle penetrasyon açısı ve klitoral uyarılmanın mümkün olup olmadığı ile ilgilidir. Her çiftin cinsel rutininin bir parçası haline gelen ve orgazm olmayı kolaylaştıran belirli bir pozisyonu vardır. Ancak bir süre sonra bu bir monotonluk yaratabileceği için belli bir pozisyonda sıkışmış gibi hissetmek yerine yeni pozisyonları denemenin şaşırtıcı etkileri olabilir. Her zamankinden farklı bir pozisyonda orgazm olmak cinsel şehvet ateşini körükleyecektir.

Ağrılı cinsel ilişki; cinsel ilişkide birleşme anı geldiğinde vajen (vajina) girişinde veya daha derinlerde kasık bölgesinde ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuz, istemsiz durumların hissedilmesidir.

Cinsel birleşme sırasında ağrı hissedilmesi “Disparoni (disparunia, disparuni, dyspareunia, disparöni), ağrılı birleşme, ağrılı cinsel penetrasyon” olarak bilinmektedir.

BEYİNİSMUS: ANONİSMUS VE ANODİSPARONİ

Anal seks yapamama veya anal seks yapma korkusuna “anonismus”, ağrılı, acılı ve kanamalı bir şekilde anal seks yapmaya ise “anodisparoni” denir. Anal bölgeyi de içine alan aşk kasları durup dururken kendi kendine kasılmaz, aşk kaslarının kasılmasına neden olan beyindeki anal sekse dair olumsuz duygu ve düşüncelerdir. Aslında anonismusa neden olan genellikle anal bölge ve anal sfinkterdeki istemsiz kasılmalar değildir, beyindir. Bu nedenle de anal seks yapma korkusu olan “anonismus” yerine “beyinismus” demek daha doğru olacaktır. Anal cinsel birleşme yani penisin anal bölgeye girmesi “anal penetrasyon” olarak bilindiğinden, anodisparoni, “ağrılı anal penetrasyon” veya “ağrılı anal cinsel penetrasyon” olarak da bilinir. Anadisparoninin nedenleri, anal seks için yeterli gevşeme ve zihinsel hazırlık yapılmaması, anal giriş için acele edilmesi, az ve yanlış kayganlaştırıcı kullanılması ve suçluluk duygusuna bağlı kefaret ödeme arzusudur.

ANAL SEKSLE İLGİLİ MİTLER

Cinsellik ve seks konusunda doğru kaynaklardan bilgi edinilmemesi nedeniyle birçok yanlış inanış ve düşünce doğruymuş gibi aktarılarak pek çok cinsel mitin doğmasına neden olmuştur. Söz konusu anal seks olduğunda bu mitlerin ardı arkası kesilmez. Anal seksle ilgili yaygın yanlış inanışlardan bazıları şunlardır:
1. Anal seks pistir. Anüsün dışkıyla dolu olduğu yanılgısı anal seksin pis olduğunun düşünülmesine yol açar. Ancak anüs ve rektumun alt kısmında çok az dışkı malzemesi vardır. Gerekli hijyen sağlandığında ve prezervatif kullanıldığında anal seks de vajinal seks kadar temizdir.
2. Anal seks yalnızca homeseksüeller içindir. Belirli cinsel aktivitelerin cinsel kimliklikle veya cinsel yönelimle eşleştirilmesi yanlış bir düşüncedir. Cinsellik herkesin istediği şekilde özgürce yaşayabileceği çok özel bir kişisel alandır. Öte yandan anüs hem kadın hem de erkeklerin erojen bölgelerinin doğal bir parçasıdır ve anüste vulva ve penisteki sinirlere bağlanan zevk arttırıcı çok sayıda sinir ucu vardır. Bu nedenle insanlık tarihi kadar eski bir seks tekniği olan anal seks her iki cinsiyet için de keyifli bir deneyim olabilir.
3. Anal seks acı vericidir. Anal seks ancak yanlış yapıldığında acı verebilir. Anal seks su bazlı kayganlaştırıcı kullanarak yavaş hareketlerle yapıldığında ve anal penetrasyon sırasında ters Kegel ile sfinkter kasları gevşetildiğinde herhangi acıya neden olmaz. Anal seks için hazırlık süreci önemlidir. Anüste vajinanın doğal ortamında olduğu gibi kayganlaştırıcı salgılar yoktur. Bu nedenle kayganlaştırıcı jeller kullanarak ve yavaş bir şekilde parmaklar ve anal vibratör gibi seks oyuncakları gibi daha küçük girişlerle başlamak ve penisin girişini de nazik ve küçük ilerlemelerle yapmak partnerin acı hissetmesini engeller.
4. Anal seksten erkekler hoşlanır, kadınlar zevk almaz. Anal seks hem kadınlar hem de erkekler için haz verici bir cinsel aktivitedir. Hatta birçok kadın anal seksi son derece zevkli bulur ve hatta bazıları sadece anal seksle orgazm olabilir.
5. Anal seks dışkı tutamamaya neden olur. Anüsün dokusu elastiktir ve sfinkter kasları kolayca esneyebilen kaslardır. Yaygın mitlerin aksine, anal seks sfinkter kaslarının gevşemesine ve bunun sonucunda da dışkıyı kontrol edememeye neden olmaz. Aksine bu kaslar üzerindeki kontrolün sağlamasına yardımcı olur.
6. Anal seks hemoroite neden olur. Hemoroitler, anal açıklık ve anal kanal içinde ve çevresinde kan dolu ve çok şişmiş kan damarlarıdır. İç hemoroidler anal kanalın içinde oldukları için görünmezler. Dış hemoroitler ise anüsün yanında oldukları için görünürdürler. Özellikle bağırsak hareketleri sırasında kaşıntı, tahriş, kanama ve ağrıya neden olabilirler. Hemoroitler çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bağırsak hareketleri sırasında gerilme, kronik kabızlık veya ishal en yaygın bir nedenlerdir. Hamile kadınlarda genellikle kabızlık, hormonal değişiklikler ve uterustan gelen basınç nedeniyle hemoroit görülür. Uzun süre oturulması da kan dolaşımını kısıtlayarak hemoroit oluşumuna yol açabilir. Ancak anal seks hiçbir şekilde hemoroit için bir neden değildir. Bununla birlikte, kişide hemoroit varsa, anal seks kan damarlarını tahriş ederek durumu kötüleştirebilir.
7. Anal sekste prezervatif kullanılması gerekmez. Birçok kişi anal sekste hamilelik riski olmadığından prezervatif kullanılmasına gerek olmadığını düşünür. Ancak bu yanlış bir kanıdır. Prezervatif yalnızca doğum kontrol yöntemlerinden biri değildir, aynı zamanda da cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için en güvenli yoldur. Frengi, bel soğukluğu, hepatit B ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar anal seks yoluyla da bulaşabilir. Hatta anüsün dokusu vajinanınkinden çok daha ince olduğundan anal yolla bu hastalıkların bulaşma riski çok daha fazladır.

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

4 gün ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

4 gün ago

İNSANIN 8 TEMEL İHTİYACI

İnsanın 8 temel ihtiyacı vardır, bunlar; (1) yaşamda kalma ihtiyacı, (2) bir gruba ait olma…

4 gün ago

KADIN CİNSEL İSTEKSİZLİĞİ

Halk arasında “cinsel soğukluk”, “libido kaybı” veya “frijidite” olarak bilinen ve en sık görülen cinsel…

4 gün ago

ALDATMA ALDATILMA İHANET ETME

“Sadakatsizlik”, duygusal ve ilişkisel depremlere yol açan aldatmanın gölgesidir. Bu nedenle çok yanlış ve yıkıcı…

4 gün ago

CİNSEL GÜCÜ ARTTIRMANIN SIRLARI

Cinsel sağlık ve performans, genel sağlık ve yaşam tarzıyla çok yakından ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam…

4 gün ago