Categories: Seks Mutfağı

Balık Yemek Her Derde Deva

Besin değeri yüksek, lezzetli, vitamin ve mineral açısından zengin olan balık ve deniz ürünlerinin, özellikle balık yağının kalp hastalıklarından psikolojik rahatsızlıklara, kısırlıktan cinsel sorunlara kadar birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.

Bu nedenle daha çok balık yenilmesini öneriyoruz. Çünkü yapılan bilimsel çalışmalar balıklarda bulunan omega 3'ün alınmasının kanda toplam ve kötü huylu kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürdüğü gösteriyor. Bu nedenle kalp damar hastalıkları riskini azaltmak için haftada en az 2–3 kez balık yenmesi ve 200–300 gram balık tüketilmesi tavsiye ediliyor. Hatta Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED – www.cised.org.tr) hem kalp ve damar sağlığı için hem de sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam için haftada iki-üç porsiyon (450 gram) balık ve deniz ürünü tüketiminin teşvik edilmesini öneriyor. Çünkü balık ve deniz ürünleri A, B, D ve E vitaminlerinin yanı sıra, minerallerden fosfor, iyot, selenyum, potasyum, çinko, magnezyum içeriyor ve bu maddeler cinsel sağlık açısından gerekli… Ayrıca beyin için en hayati yiyeceklerden biri de balık… Barındırdığı omega 3 asitlerle balık tüketmek beyin fonksiyonlarının daha düzgün çalışmasına, hafızayı kuvvetlendirmeye ve yoğun stres altında daha hızlı düşünmeye yardımcı oluyor. Çünkü balık içerdiği protein ve amino asitlerle beyin tabakasının ihtiyacı olan sıvıyı karşılayarak hafızayı güçlendiriyor.

 

SPERM SAYISINI ARTIRIYOR…

Günlük koşuşturmacalar ve yaşam olayları, her geçen gün daha hızlı akan yaşam, beslenme biçimlerini olumsuz etkiliyor ve hazır gıdaların tüketilmesine yol açıyor. Ancak çok fazla tüketilen salam, sosis, sucuk gibi hazır gıdalar sperm kalitesini ve cinsel sağlığı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle hormonsal ve genetik sebepler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, doğumsal anormallikler ile çevresel ve kimyasal etkenlerin yanında stresli ve hızlı yaşam tarzı ve bu doğrultuda tercih edilen hazır gıdalar da kısırlık yapabiliyor. Yapılan bilimsel araştırmalar hazır gıdaların sperm morfolojisini negatif etkilediğini ama morina, kalkan, somon, lüfer ve ton balığı gibi balık çeşitlerinin ise sperm sayısında artış sağladığını ve cinsel isteği arttırdığını gösteriyor. Balığın yanında tüketilecek havuç da sperm kalitesine ve sayısına olumlu etki yapabiliyor. Yine yapılan araştırmalar havuçtaki antioksidanların hücre zarlarına ve DNA’ya zarar verebilen serbest radikalleri etkisiz hale getirdiğini gösteriyor. Buna bağlı olarak havuçtaki, renk veren karotenoid kimyasalı, sperm kalitesini diğer sebze ve meyvelerden daha fazla artıran bir etki gösteriyor.

 

HER GÜN BALIK YEMEK VİAGRA ETKİSİ YAPAR MI?

Beslenme alışkanlıkları cinsel sağlık üzerinde oldukça etkili… Bazı besinlerin diğer gıdalara oranla libidoyu arttırıcı etkisi olduğu biliniyor. Libido arttırıcı besinleri 2–4 hafta arasında düzenli olarak tüketmenin cinsel isteği arttırıcı yönde sonuç vereceği tahmin ediliyor. Ülkemizde cinsel hayatı aktif olan her on erkekten yedisi hayatının bir döneninde cinsel sorun yaşıyor. Türkiye'de cinsel sağlık konusunda çalışmalarıyla tanınan CİSED'e göre, sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam için sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Omega 3 ve çinko içeren balık, karides, midye ve istiridye gibi afrodizyak etkisi yüksek ve kolayca hazırlanacak yemeklerle cinsellik teşvik edilebiliyor. Kalp ve damar sağlığını olumlu etkileyen balık ve deniz ürünlerini tüketmek, cinsel yaşamı da olumlu etkileyebiliyor.

 

CİNSEL GÜCÜ ARTTIRAN MENÜ…

Sağlıklı beslenmenin cinsel sağlık üzerinde büyük etkisi var… Alınan vitamin ve mineraller yeterli düzeyde olmazsa vücutta cinsel enerji yetersizliği yaşanabiliyor. Besinlerin yeterli miktarda alınmaması cinsel hormonların vücut seviyesini düşürüyor. Bu da performansı ve cinsel isteği olumsuz yönde etkiliyor. Somon balığı, karides, midye, istiridye ve brokoli gibi kalbe iyi gelen yiyecekler seks yaşamını canlandırabiliyor. Özellikle omega 3 ve L-arginine maddelerinin çokça bulunduğu kabak çekirdeği yağı ve zeytinyağı ile hazırlanmış salatalar, ceviz, badem, kayısı çekirdeği, Antep fıstığı, fındık, kabak çekirdeği ve benzeri kuruyemişler, kırmızı pul biber, kekik, nane gibi zengin antioksidan içerikleri ile cinsel yaşama destek olan baharatlar, sarımsak, ginseng, çekirdekli siyah üzüm, semizotu, soya fasulyesi gibi besinler seks gücünü artıran yemek mönülerinin vazgeçilmezleri… Yemek sonrası içilen bir yeşil çay da seks için gereken rahatlığı vermesi açısından önem taşıyan bir içecek… Haftada 2–3 kez ızgara veya fırında balık tüketmek libidoya yardımcı olabiliyor. Uzun süreli stres özellikle bazı hormonlar üzerinden damar gevşemesini ve erkeklerde penisin sertleşmesini bozacağı için huzurlu bir aile ortamı da yiyecek dışı bir faktör olarak seks için önemli bir tamamlayıcı olarak kabul ediliyor. Beyinden dopamin salgısının artmasının özellikle kadınlarda cinsel isteği arttırabileceğine dair çalışmalar var. Bunların ışığında dopamin salgısını arttıran balık yağının cinsel sağlık için önemli yeri olduğu ortaya çıkıyor. İnsanlar yaşadıkları sürece hayat dolu, enerjik ve güçlü bir cinsel hayatlarının olmasını istiyor. Bu isteği kadında ve erkekte uyandıran hormon testosteron… İnsanın sabah kalkınca canlı ve enerjik ya da isteksiz olmasını testosteron seviyesi belirliyor. Yaş ilerledikçe testosteron seviyesi düşüyor. Bu nedenle testosteron seviyesini yüksek tutmak için, balık tüketimine önem verilmesi gerekiyor. Özellikle somon balığını ve karides tavsiye ediliyor.

 

SÜTLÜ SOMON

2 kişilik ve porsiyonu 170 kalori olan, 2 somon balığı filotesi, 15–20 adet karides, 1 su bardağı süt, 1 defneyaprağı, yeterince tuz ve biberden yapılan sütlü somon, cinsel sağlık açısından önemli bir menü… Hazırlamak için somon filetolarını teflon tavaya dizmek ve üzerine süt, defneyaprağı, tuz ve biber ekledikten sonra kapağını kapatmak, orta ısıda kaynamaya bırakmak gerekiyor. Kaynamaya başlayınca altını kısmak, 15 dakika daha pişirmek, çıkartmadan 5 dakika önce karidesleri eklemek ve sıcak servis yapmak önem taşıyor.

 

SEKS MİNERALİ ÇİNKO…

Vücuttaki tüm mineraller sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam için önemlidir ama çinko, diğerleri arasında ağır işçi olarak biliniyor. Erkeklerin rahatça penislerinin sertleşebilmesi, kadınların ise klitorislerinin kabarabilmesi için düzenli ve yeterli miktarda çinko almaları gerekiyor. Çünkü çinko sertleşme, kabarma ve sperm üretimi için oldukça önemli… Çinko stokunun azalması ise, sperm sayısının ve testosteron seviyesinin düşmesine neden oluyor. Her penisin sertleşmesinde ve her klitorisin kabarmasında, günlük ihtiyacın üçte biri kadar yani 5 mg çinko harcanıyor. Ancak harcanan çinkoyu geri almak da oldukça kolay… İrice bir soman balığı, tek bir istiridye veya 2–3 jumbo karides günlük çinko ihtiyacının tümünü karşılarken, depoyu da dolduruyor.

 

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

FUCK BUDDY İLİŞKİLERİN FFAYDALARI VE ZARARLARI

“Fuck buddy” terimi, İngilizce kökenli ve genellikle samimi ve özgür bir arkadaşlık içinde, cinsel ilişkiyi…

4 gün ago

CİNSEL IQ VE CİNSEL EMPATİ

“Cinsel IQ” terimi, cinsellikle ilgili bilgi, cinsel empati, cinsel özempati, anlayış ve farkındalığı ifade eder.…

4 gün ago

SEKS MEDİTASYONU

SEKS MEDİTASYONU “Meditasyon”, zihinsel ve duygusal dengeyi sağlamak, stresi azaltmak, iç huzuru artırmak ve farkındalığı…

4 gün ago

ANTİ-AGİNG SEKS UYGULAMALARI

Yaşlanma belirtilerini azaltmayı veya geciktirmeyi amaçlayan çeşitli yöntemleri ifade eder. Bu uygulamalar genellikle sürdürülebilir cinsel…

4 gün ago

CİNSEL WELLNESS

“Wellness” kelimesi, Türkçe'ye “iyilik hali” veya “iyi olma hali” olarak çevrilebilir. Ancak, wellness kavramı sadece…

4 gün ago

PASİF AGRESİF KİŞİLİK BOZUKLUĞU

"Pasif-agresif" terimi, genellikle bir kişinin içsel öfkesini ya da duygusal çatışmalarını dışa vururken dolaylı ve…

3 ay ago