Genellikle yetişkinler küçük çocuklar ve bebeklerle iletişim kurarken bebek gibi konuşurlar. Ancak bazı kişilerin yetişkinlerle de bu şekilde konuştuklarına rastlarız. Özellikle çiftlerin birbirleriyle bebek gibi konuşmaları oldukça yaygındır. Yetişkinlerin birbirleriyle bebek gibi konuşması sosyal olarak kabul edilen bir iletişim yolu olmadığından, bu şekilde konuşmak çocukça veya olgunlaşmamış olarak algılandığı ya da yapmacık geldiği için itici görünebilir ve cıvıklık olarak değerlendirilebilir. Peki bir yetişkin neden bebek gibi konuşur?
BEBEK GİBİ KONUŞMANIN PSİKOLOJİSİ
İnsanın içinde üç temel parça vardır; yetişkin, ebeveyn ve çocuk… Konuşmanın önemli bir işlevi niyetlerin iletilmesidir. Yetişkinler arasındaki günlük konuşmalarda, niyetler dilin sözdizimi ve semantiği dahil olmak üzere birden çok kanal aracılığıyla ve aynı zamanda perde, ses yüksekliği ve konuşma hızı gibi sözlü olmayan sesli ipuçları aracılığıyla iletilir. Günlük hayatında bebek gibi konuşan kişiler çocuk parçalarıyla iletişim kurarlar ve bu kişiler için bu tür konuşma sevimli veya basit bir ifade şeklinden öte mesajın duygusal içeriğini güçlendirme amacı taşır. Bazı kişiler ya kırılganlıklarını göstermek ya da çok yakın bir şekilde yakınlaşmak istediklerinde bebek gibi konuşmanın yanı sıra çocuksu tavırları da taklit edebilirler. Böylece, koşulsuz sevgi ve şefkat isteyen içlerindeki çocuğu ortaya çıkarmanın bir yolu olarak kullanabilirler. Ayrıca bebek gibi konuşmak stresle başa çıkmaya da yardımcı olabilir.
BEBEKLERLE BEBEK GİBİ KONUŞMAK DOĞRU MU?
Bebek konuşması evrensel bir fenomendir. Bu konuda, dünyanın dört bir yanındaki bebeklerle yapılan araştırmalar bebek gibi konuşmanın ya da “bebeğe yönelik konuşma”nın bebeklerin dil gelişimleri için faydalı olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, bu tür konuşmanın bebeklerin daha çok ilgisini çekiyor olmasıdır. Çünkü bebek gibi konuşmanın melodisi normal konuşmadan çok farklıdır; ses perdesi daha yüksektir, tonlama birçok iniş ve çıkışla daha hareketlidir, daha kısa aralıklar ve daha uzun duraklamalardan oluşan bir ritme sahiptir. Bu özellikleriyle bebeğin ilgisini çeker, dikkatini yoğunlaştırmasını sağlar, dil kalıplarını tanımasına ve kelimeleri öğrenmesine yardımcı olur, sosyal etkileşim için motive eder. Bebek konuşmalara karşılık vermeye çalışır ve böylece iletişim becerilerini geliştirmenin ilk adımlarını atmaya başlar. Ayrıca, bebeğe yönelik konuşma, duyguları etkili bir şekilde iletir ve bebekle bir bağ kurulmasına yardımcı olur. Özellikle ebeveynler ve bebekleri arasındaki duygusal bağları derinleştirmenin bir yolu olarak hizmet edebilir.
ÇİFTLER NEDEN BİRBİRLERİYLE BEBEK GİBİ KONUŞUR?
Ne yazık ki, bu fenomenin mantığı hakkında bize net bir fikir vermek için bu konu üzerinde çok fazla araştırma yapılmamıştır, ancak temel varsayımlar, bebek konuşmasının insanlara sevildiğini ve önemsendiğini hissettirdiği ve bebek konuşması yoluyla yetişkinlerin çocukluğun olumlu yönlerini yansıttığıdır. Bebek konuşması, çiftin ilişkisinin “ebeveyn-çocuk” veya “çocuk-çocuk” ilişki dinamiğinde olduğunu bize gösterir ve partnerler arasında bir flört biçimi olarak kullanılabilir. Bu durumda, bebek konuşması bir partnerin çocukça konuşup davrandığı, diğerinin ise anne veya baba gibi davranarak sevecen olduğu şefkatli bir yakınlığın ifadesi olabilir. Sevgiyi iletmek jestler, mimikler, beden dili yoluyla değil, aynı zamanda dilin kendisi yoluyla da sağlanabilir. Sevgi alışverişinin dilsel iletişimle sağlanması çiftlerin bebek konuşmasını neden kullandıklarının bir açıklaması olabilir. Bebek konuşması vücutta biyolojik tepkiler de yaratır ve bağlanmaya ve güvenli bağlar oluşturmaya yol açan, iyi hissettiren dopamin ve oksitosin gibi hormonların salgılanmasını sağlar. Ancak bebek konuşması çiftlerin arasındaki cinsel çekimi bitirebilir, seks sorunlarına yol açabilir.
BEBEK GİBİ KONUŞMANIN ÇİFT İLİŞKİSİNE ETKİSİ NEDİR?
Her insanın içinde bir çocuk parça yaşar ve bu çocuk romantik ilişkilerde sık sık ortaya çıkar. Bebek konuşması, bu çocuğun kendini ifade etmesine, sevgi istemesine ve göstermesine yardımcı olur ve çiftin en savunmasız oldukları anlarda birbirlerini önemsediklerini göstermelerine olanak tanır. Bebek konuşması, ilişkinin samimiyetini ve istikrarını sağlamlaştırma arzusunu yansıtmanın bir yoludur. Aynı zamanda çiftler arasındaki yakınlığa işaret eder, karşılıklı duygusal bağlantıyı, psikolojik bağı ve güvenli bağlanmayı geliştirir. Tıpkı bir bebekle anne babası arasındaki yakın bağ gibi, çiftin aralarındaki bağı besleme arzusunu dile getirme şeklidir. Bebek konuşması, çiftin çocuk olmaktan, zayıflıklarını veya kusurlarını göstermekten çekinmediğini göstererek rahat davranmalarını sağlar. Duygularını daha iyi aktarabildiklerinde, anlaşmazlıklara yer bırakmazlar, böylece ilişkilerinde güvenli ve güçlü bir bağ oluştururlar. Bebek konuşması, dürüstlüğün ve samimiyetin bir göstergesi olarak ilişkide sadakat duygusunu pekiştirir. Çiftler dili ilgi, şefkat ve güvence göstermek için kullandıklarında birbirlerine olan sevgileri derinleşir. Ayrıca bebek gibi konuşmak, çiftin düşüncelerini ve duygularını yetişkin rollerinin normal kısıtlamaları olmadan rahat bir çerçevede özgürce ifade edebilecekleri bir alan yaratmalarına yardımcı olur. Uyumlu ve ilişki doyumu yüksek olan çiftler daha fazla özel dil ya da kendine has iletişim kullanma eğilimindedir. Bebek konuşması, çiftlerin yetişkinliğin yorucu gerçeklerinden arınmış ve diğer yetişkin ilişkilerinden farklı, sadece “iki kişilik özel bir dünya” yaratmalarına yardımcı olur.