Seks yapma korkusu olarak bilinen vajinismus, ülkemizde cinsel terapistlere veya cinsel tedavi kliniklerine başvuran her on kadından birinde görülüyor. Ancak bazı kadınlar kendi yaşadıklarına ve hissettiklerine bakarak, vajinismus olup olmadıklarından şüphe ediyorlar.
Sürekli olarak kendilerinde bir sorun olduğunu düşündükleri için psikolojik olarak kendilerinde vajinismus olduğunu düşünüyorlar. Fakat vajinismusun en temel belirtisi, cinsel birleşme denemeleri sırasında kadının panik atak benzeri bir durum yaşaması, istemsiz olarak kasılması ve partnerinin penisini vajinasına almaktan aşırı korkmasıdır. Bu süreçte bilinci açık olsa da kadın farklı bir ruh haline girebiliyor ve kontrolünü yitiriyor. Sanki bilinçdışının etkisiyle ve olumsuz telkinleriyle negatif bir “hipnoz” transı haline giriyor…
VAJİNİSMUSUN BELİRTİLERİ…
Vajinismus belirtilerine daha yakından bakacak olursak, vajinismus:
ÖNCE CİNSEL TERAPİSTE BAŞVURMAK GEREKİYOR…
Vajinismus tanısının konulması için çifti cinsel terapistin değerlendirmesi ve daha sonra cinsel terapistin yönlendirmesiyle bir jinekologun muayene etmesi ve bazı testlerin yapılması gerekiyor. Cinsel terapistlerin çifte geçmişleri ve cinsel yaşamlarıyla ilgili sorular sorması, vajinismus tanısının netleştirilmesini kolaylaştırıyor. Bu nedenle, çiftin birlikte cinsel terapiste başvurması, şikâyetlerinden ve başarısız cinsel birleşme deneyimlerinden açıkça bahsetmeleri daha doğru bir yaklaşım oluyor.
VAJİNİSMUS KADER DEĞİL…
Ülkemizde vajinismus gibi cinsel ağrı bozuklukları için hizmet veren cinsel terapistler ve cinsel tedavi klinikleri çok fazla olmadığı için, çiftler konuyla birebir ilgilenen cinsel terapistleri seçmek yerine genel bir muayene olmayı tercih ediyorlar ve yanlış teşhis konma ihtimali yüksek oluyor. Bu nedenle, çiftlerin vajinismus ile yakından ilgilenen hatta kendini bu tür vakalara adamış cinsel terapistlerle görüşme yapmaları gerekiyor. Bu görüşmeleri yaparken olabildiğince açık konuşulması, yaşanan tüm ayrıntıların utanmadan anlatılması ve bir şeylerin saklamaması önem taşıyor. Çünkü doğru tanı konulduğunda ve doğru bir cinsel terapiste başvurulduğunda cinsel terapi teknikleriyle yüzde yüz vajinismusun üstesinden gelinebiliyor.
Bağırsak sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve mikrobiyom dengesi bu sağlığın önemli…
Aşkın derin cinsel bilgeliği, cinselliğin sadece fiziksel bir eylem olmadığını, duygusal, ruhsal ve enerjisel boyutlarının…
Anti-enflamatuar diyet, vücuttaki kronik enflamasyonu azaltmayı amaçlayan beslenme yaklaşımıdır. Kronik enflamasyon, cinsel işlev bozuklukları, kalp…
“Nutrasötikler”, besin ve ilaç karışımı olan, besleyici ve sağlık yararları sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler, yaşlanma…
“Andulasyon terapisi”, “biyomekanik vibrasyon” ve “infraruj (kızılötesi) ışınları” birleştirerek vücudun çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmeyi…
Alkali diyet, vücudun pH dengesini alkalinize etmeyi amaçlayan bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, asidik yiyeceklerin…