Cinsel işlev bozukluğu; kişilerin arzu, istek, uyarılma ve orgazm aşamalarından biri ya da bir kaçının bozulmasıyla ortaya çıkan ve her evreye denk düşen hastalıklar sonucu oluşmaktadır. Bu tanımın dışında kalan durumlar vajinismus ve disparoni gibi cinsel birleşmede ağrı belirtileri oluşan cinsel işlev bozukluklarıdır.
Cinsel işlev bozukluklarının organik nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları: Diabet, hipertansiyon, kan yağlarının yükselmesi, kalp yetmezliği, damar sertliği (ateroskleroz), vb.
Nörolojik hastalıklar: Epilepsi, multipl skleroz, Parkinson hastalığı, omurilik yaralanmaları, beynin damarsal hastalıkları, Alzheimer hastalığı, tümörler, vb.
Ürolojik hastalıklar: Kronik böbrek yetmezliği, peyronie hastalığı, vb.
Akciğer hastalıkları: Solunum yetmezlikleri, astım, vb.
Beslenme bozuklukları: Kötü ve dengesiz beslenme, vitamin eksiklikleri, vb.
Hormon bozuklukları: Üreme organlarının ve cinsel aktivitenin gerçekleşmesinde görevli olan hormon düzeyinin değişmesi, örneğin; kadınlarda yumurtalıkların alınması ve erkeklerde testis tümörleri veya testis kaybı yaşanması, vb.
Cerrahi nedenler: Karın içi büyük ameliyatlar, prostat kanseri ameliyatları, büyük damar ameliyatları, vb.
İlaç kullanımı: Hipertansiyon, mide ülseri, astım, epilepsi, kanser ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar cinsel işlev bozukluğu yapabilir.
Madde kullanımı: Alkol, sigara, uyuşturucu tüketimi, vb.
Doğal evreler: Menopoz, gebelik, doğum, emzirme, yaşlılık.
Yaşlanma, yaşamın kaçınılmaz bir sürecidir ve vücudun çeşitli fonksiyonlarını etkiler. Bu süreç, cinsel işlevler üzerinde…
MetaSeks Cinsel Terapi Kuramı'nda yer alan "beş beden teorisi" ve "seksokorporel yaklaşım", cinselliği, mars ve…
Beden terapileri, bireylerin fiziksel bedenlerini kullanarak duygusal ve zihinsel sağlıklarını iyileştirmeyi amaçlayan tedavi yöntemleridir. Bu…
Uzun ömürlü seks hedefleri, cinsel yaşam süresini uzatmanın yanı sıra, cinsel yaşam kalitesini artırmayı da…
Bağışıklık sistemi, vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan karmaşık bir savunma mekanizmasıdır. Bu sistem, enfeksiyonlarla mücadele ederken…
Bağırsak sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve mikrobiyom dengesi bu sağlığın önemli…