Milyonları ekran başına kilitleyen diziler adeta cinselliği ret etmiş durumda. Tecavüz, ensest veya taciz gibi cinsel travmaların bolca ele alındığı dizilerde, toplumun büyük bir kısmının yaşadığı vajinismus, erken boşalma, iktidarsızlık veya orgazm olamama gibi cinsel işlev bozukluklarına yönelik temaların işlenmemesi ve cinsel konularda bilgilendirici hiçbir içeriğin olmayışı uzmanları şaşkına çeviriyor. Çünkü Türkiye’de erkeklerin yüzde 70’i, kadınlarınsa yüzde 80’i cinsel sorunlar yaşıyor.
DİZİLERDE CİNSEL SORUNLAR KONU EDİLMELİ VE CİNSELLİKLE İLGİLİ BİLGİLENDİRİCİ SAHNELER OLMALI
Milyonları ekran başına kilitleyen diziler adeta cinselliği ret etmiş durumda. Tecavüz, ensest veya taciz gibi cinsel travmaların bolca ele alındığı dizilerde, toplumun büyük bir kısmının yaşadığı vajinismus, erken boşalma, iktidarsızlık veya orgazm olamama gibi cinsel işlev bozukluklarına yönelik temaların işlenmemesi ve cinsel konularda bilgilendirici hiçbir içeriğin olmayışı uzmanları şaşkına çeviriyor. Çünkü Türkiye'de erkeklerin yüzde 70'i, kadınlarınsa yüzde 80'i cinsel sorunlar yaşıyor.
Geniş kitleler tarafından takip edilen ve medyada bu kadar çok yer alan ve hakkında günlerce konuşulan dizilerde tecavüz, ensest veya taciz gibi konular sıklıkla işleniyor. Ama bugüne kadar cinselliğin, cinsel işlev bozukluklarının tam anlamıyla ele alındığı bir dizi yok. Mesela ülkemizde her evli on kadından birinde görülen vajinismuslu bir çiftin dramını işleyen veya erken boşalması ve iktidarsızlığı nedeniyle aldatılan bir adamın acılarını konu alan bir dizimiz şu ana kadar olmalıydı.
CİNSEL SORUNLARIN ŞAKASI YOK
Kurtlar Vadisi Pusu ve Hayat Devam Ediyor dizilerinde bir iki küçük sahnede esprili bir dille ele alınan cinselliğin aslında Türkiye'de şakaya alınacak bir tarafı da yok. Çünkü araştırmalara göre ülkemizde erkeklerin yüzde 70'i erken boşalma veya iktidarsızlık, kadınların yüzde 80'i de vajinismus ve orgazm olamama gibi cinsel işlev bozukluklarının pençesinde acı çekiyor. Böyle bir tabloya bakınca biz uzmanlar dizilerde cinselliğin işlenmiyor olmasını şaşkınlıkla karşılıyoruz. Milyonlara hitap eden dizilerde cinselliğin ele alınmaması da akıllara ister istemez"Senaristler geride kalan yüzde 20 veya 30'luk kısmı mı temsil ediyor?" sorusunu getiriyor.
GERÇEKTE CİNSEL SORUNLAR VAR AMA SANAL DİZİLERDE YOK!
Cinsel işlev bozukluklarının yaşattığı acılar binlerce ailede perişanlığa yol açıyor. İşyerlerindeki verimsizlikten tutun da, trafikteki psikopat davranışlardan, aile içi şiddette, toplumsal mutsuzluklar ve gerginliklere kadar sayılabilecek olumsuzlukların altında yatan gerçeklerden biri de sağlıksız ve mutsuz bir cinsel hayattır. İşte bu kadar hayati olan bu konu ne milyonları ekrana kilitleyen dizilerde işleniyor, ne okullarda konuşuluyor, ne cinsel eğitim veriliyor, ne de çok reytin alan tartışma programlarında ele alınıyor. Ancak görünmez, konuşulmaz ve üstü kapatılan cinselliğe bakış açısıyla Türkiye'de cinsel sorunlar ortadan kalkmıyor. Espriden öteye geçemeyen cinsellik, aslında bu kadar ciddi bir husus. Her şeyden önemlisi sağlıksız ve mutsuz bir aile ortamında büyüyen çocuklarımızın geleceği de tehdit altında. Bu nedenle Türkiye'de, tabulaştırılmış, içi hurafelerle, cinsel mitlerle ve yanlış bilgilerle doldurulmuş cinsellik olgusunun bir an önce doğru tarifine ve eğitimine önem verilmelidir. Bu da her konuda olduğu gibiuzmanların önderliğinde ve bilimsellik çerçevesinde gerçekleşmelidir. Yoksa ülkemizi ilerleyen dönemlerde sağlık alanında gerek fiziki gerekse psikolojik birtakım ağır sorunlar beklemektedir.
Dizi yapımcılarına ve senaristlerine önemli bir çağrımız var: "Gelin, toplumumuzda yüzde 70'lere 80'lere varan cinsel işlev bozukluklarını, bu büyük sorunu dönem dönem gündeme getirelim. Dizilerde, bilimsellik ışığında mesajlar içeren sahnelere, diyaloglara yer vererek önemli bir sorumluluğu üstlenelim, gerçek cinselliği gündeme getirelim. Şahsım ve halen genel başkanlığını yürüttüğüm, Dünya Cinsel Sağlık Birliği (World Association for Sexual Health – WAS), Avrupa Seksoloji Federasyonu (European Federation of Sexology), Uluslararası Aile Terapileri Örgütü (IFTA – International Family Therapy Association) ve Almanya Sosyal Bilimsel Seks Araştırmaları Derneği (GerrmanSocietyfor Social ScientificSexuality Research)üyesi olan CİSED; olarak sizlere her türlü senaryo desteği ve danışmanlığı vermeye hazırız.
Bağırsak sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve mikrobiyom dengesi bu sağlığın önemli…
Aşkın derin cinsel bilgeliği, cinselliğin sadece fiziksel bir eylem olmadığını, duygusal, ruhsal ve enerjisel boyutlarının…
Anti-enflamatuar diyet, vücuttaki kronik enflamasyonu azaltmayı amaçlayan beslenme yaklaşımıdır. Kronik enflamasyon, cinsel işlev bozuklukları, kalp…
“Nutrasötikler”, besin ve ilaç karışımı olan, besleyici ve sağlık yararları sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler, yaşlanma…
“Andulasyon terapisi”, “biyomekanik vibrasyon” ve “infraruj (kızılötesi) ışınları” birleştirerek vücudun çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmeyi…
Alkali diyet, vücudun pH dengesini alkalinize etmeyi amaçlayan bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, asidik yiyeceklerin…