Categories: Güncel

Diziler ve Cinsellik

Türkiye’de cinsel suçlar yüksek oranlarda yaşansa da televizyonda genellikle cinsellikle ilgili topluma yanlış mesajlar verilir. Her yaştan ve her kesimden insanı ekran başına kilitleyerek izlenme rekorları kıran diziler, tecavüz, taciz ve şiddet sahneleriyle doludur. Dizilerin çoğunda çocukların cinsel istismar gördüğü, küçük kızların evlendirildiği olaylar her nedense normalmiş gibi anlatılır. Üstelik bu travmaları yaşayan kahramanlar için normal hayatta olması ve almaları gereken “Zorunlu olan psikolojik tedavi” kısmınaysa genelde değinilmez. Dolayısıyla da taciz, tecavüz ve tüm cinsel suçların, çocuk gelinlerin olağan olduğu, bunların suçlularının cezalandırılmasına, mağdurlarının da tedavi edilmesine gerek olmadığı mesajı verilir.

DİZİLER VE CİNSEL SUÇ GERÇEĞİ

Oysa dizilerde cinselliğin ve cinsel suçların gerçekte olması gerektiği gibi anlatılması şarttır. Dizilerin büyük çoğunluğu senaryo gereği toplumu tecavüz, taciz gibi cinsel şiddet öğeleri ve çocukların zorla evlendirilmesi gibi travmaların bombardımanına tutar. Hemen hemen her dizide görülen bu travmalarda mağdurların intihar ettiği ya da öldürüldüğü veya tecavüzcüsüyle evlendirildiği gösterilir. Aslında olması gereken, mağdurun psikolojik tedavi ve destekle yaşama döndürülmesinin ve suçlunun cezalandırılarak tecavüz ve tacizin suç olduğu vurgusunun yapılmasıdır. Aksinin olması ise toplum açısından büyük bir tehlikedir. Ekrandan insanların bilinçaltına kazınan bu mesajlarla, toplumda yanlış ve sapkın bir algının oluşmasına neden olan bu tip diziler, aynı zamanda adalet kavramının aşınmasına da yol açar.

DİZİLERDE CİNSELLİK VE CİNSEL SUÇLAR DOĞRU ANLATILMALI

Medyanın, insanların psikolojileri ve algıları üzerinde son derece büyük bir etkisi vardır. İzleyicilerin büyük bir çoğunluğu, özellikle de çocuklar, ekranda gördüklerini gerçek hayatla bağdaştırır ve bir süre sonra da gerçek olarak algılarlar. Birçok kişi ekrandaki karakterlerle kendini özdeşleştirir. İşte bu kadar önemli bir gücün topluma cinsellik ve cinsel suçlarla ilgili aktaracağı mesajları doğru bir şekilde vermesi gerekir. Cinsel suçlar, suçun onaylandığı ve meşrulaştırıldığı eksenden çıkarılarak insan haklarıbağlamında doğru bir şekilde aktarılmalı, yol açtıkları travmaların tedavi yolları konusunda toplum bilinçlendirilmelidir. Ayrıca cinsellikle ilgili mesajların erotizm ve cinsel eylem odağından çıkarılarak cinselliğin ayıp, günah yasak olmadığının, insan sağlığının ayrılmaz bir parçası olduğunun anlatılması gerekir. Dizilerde cinsel sorunların tedavisinde cinsel terapi, psikoterapi, aile ve evlilik terapileri gibi psikolojik yardım alma seçeneklerinin de bulunduğu vurgulanmalıdır. Toplumumuzda birçok evliliği bitiren, aldatmalarının nedeni olan ve insanların yaşam kalitelerini düşüren cinsel işlev bozuklukları, erken boşalma, vajinismus gibi cinsel sorunlara dizilerde yer verilmez. Örneğin, Türkiye’de cinsel tedavi kliniklerine başvuran her 10 kadından birinde görülen vajinismus sorunu olan bir kadının dramını ve tedavi süreçlerini konu alan veya erken boşalma ya da iktidarsızlığı nedeniyle psikolojisi bozulan bir adamın acılarından cinsel terapiyle kurtuluşunu anlatan bir dizi çekilebilir.

MEDYA VE SOSYAL SORUMLULUK

Toplumsal kültürün oluşması ve değişmesinde ilk ve en önemli araçlardan biri olan televizyonun ve medya organlarının insanlar üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri vardır. Çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın, erkek herkes mutlaka gününün bir kısmını televizyon karşısında geçirir ve sorumsuzca yapılmış bu tip programların olumsuz etkilerine maruz kalır. Özellikle sabah akşam yayınlanan ve insanları kendilerine tutkun hale getiren dizilerde amaç, yalnızca zaman geçirmek ya da eğlendirmek olmamalıdır. Biz ruh sağlığı profesyonellerine göre, yapımcılar ve yayıncılar ekranlarda sunduklarının insanlar üzerindeki büyük etkisinin farkında olarak ve televizyonun aynı zamanda bir iletişim, kültür ve eğitim aracı olduğunun bilinciyle yayın yapmalıdırlar. Televizyonun halkı bilinçlendirme, bilgilendirme ve doğruya yönlendirme sosyal sorumluluğuolduğu unutulmamalıdır.

Cem KEÇE

Yeni İçerikler

FUCK BUDDY İLİŞKİLERİN FFAYDALARI VE ZARARLARI

“Fuck buddy” terimi, İngilizce kökenli ve genellikle samimi ve özgür bir arkadaşlık içinde, cinsel ilişkiyi…

3 gün ago

CİNSEL IQ VE CİNSEL EMPATİ

“Cinsel IQ” terimi, cinsellikle ilgili bilgi, cinsel empati, cinsel özempati, anlayış ve farkındalığı ifade eder.…

3 gün ago

SEKS MEDİTASYONU

SEKS MEDİTASYONU “Meditasyon”, zihinsel ve duygusal dengeyi sağlamak, stresi azaltmak, iç huzuru artırmak ve farkındalığı…

3 gün ago

ANTİ-AGİNG SEKS UYGULAMALARI

Yaşlanma belirtilerini azaltmayı veya geciktirmeyi amaçlayan çeşitli yöntemleri ifade eder. Bu uygulamalar genellikle sürdürülebilir cinsel…

3 gün ago

CİNSEL WELLNESS

“Wellness” kelimesi, Türkçe'ye “iyilik hali” veya “iyi olma hali” olarak çevrilebilir. Ancak, wellness kavramı sadece…

3 gün ago

PASİF AGRESİF KİŞİLİK BOZUKLUĞU

"Pasif-agresif" terimi, genellikle bir kişinin içsel öfkesini ya da duygusal çatışmalarını dışa vururken dolaylı ve…

3 ay ago