Dünyada cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelen ve erkeklerin baş belası olan genital siğiller, kondiloma aküminata olarak adlandırılan HPV (human papilloma virus – insan papilloma virüsü) enfeksiyonun genital bölgedeki belirtisidir. HPV’nin 200’den fazla çeşidi bulunmaktadır ve bunlardan 40 tanesi, deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halinde genital siğillere neden olmaktadır. Bu siğiller tek tek görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde de görünebilirler. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmezler. Kaşıntı yapabilirler ya da cinsel ilişki sırasında çok hafif kanamalara yol açabilirler. HPV vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanır, ancak baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama bir iki sene içinde belirti verebilirler. HPV belirti verse de vermese de vücutta olduğu için başka kişilere bulaştırma ihtimali hep bulunur. Ayrıca yıllar önce bulaşan ve baskılanan HPV, yıllar sonra aktif hale gelebilir. Dolayısıyla HPV’nin ne zaman ve kimden bulaştığını belirlemek çoğu zaman mümkün değildir. Bu nedenle genital siğiller ne kadar erken teşhis edilirse tedavileri de o kadar kolay olur.
HPV NASIL BULAŞIR?
HPV enfeksiyonu genel olarak cinsel yaşama erken adım atmış ve çok fazla sayıda cinsel partner ile birlikte olmuş erkeklerde daha yüksek oranda görülür. Çünkü HPV çoğu zaman cinsel temasla bulaşır. Vajinal ve anal ilişkinin yanı sıra, kondomun örtmediği genital bölgedeki deri temasıyla HPV bulaşabilir. Genital siğiller görünür olmasada HPV ile enfekte derinin genital bölgeye teması virüsün bulaşması için yeterli olur. HPV nadiren oral cinsel ilişkiyle ve birlikte kullanılan seks oyucaklarıyla bulaşabilir. Ayrıca genital siğillerin, havuzlarda, hamalarda ve saunalarda, hasta kişilerin yeni kullanılmış nemli havlularına temasla ve hijyenik olmayan tuvaletlerin kullanılmasıyla bulaşabileceğine dair makaleler de vardır. HPV bulaştıktan sonra uzun yıllar vücutta SESSİZ kalabilir ve herkeste genital siğillere neden olmaz, ancak bağışıklık sistemi zayıflayınca veya aşırı stres ve kaygı durumlarında sessizliğini bozarak aktifleşebilir. Birçok kişide HPV, vücudun savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilir. Genital siğil yapan HPV tipleri bulaştıktan sonra siğiller birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilirler. Bu sürede kişi TAŞIYICI durumunda olur ve hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Bu nedenle genital siğillerin sadece cinsel temas kaynaklı bulaşmadığı çok iyi bilinmelidir ve partner hemen aldatmakla suçlanmamalıdır. Çünkü genital siğillerin hangi partnerden geçtiğini ve virüsün ne kadar zamandır vücutta olduğunu saptamak mümkün değildir.
KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Vajinal, anal veya oral seks sırasında her zaman prezervatif kullanmak gerekir ancak virüs prezervatif tarafından korunmayan cilt bölgelerinden de bulaşabilir. Genital siğiller için tedavi görürken cinsel ilişkiye girmemek gerekir. Korunmak için HPV aşısı yaptırmak önemlidir. Çünkü HPV’den korunmanın en etkili yolu HPV aşısı yaptırmaktır.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Genital siğiller çoğu zaman toplu iğne başı büyüklüğünde, kabarcıklı ve pürtüklü yapıda olurlar. Birden çok olduklarında birleşerek karnabahar görünümünü alabilirler. Başlangıçta deri renginde veya kahverengi kabartılar şeklinde olabilirler. Siğiller genellikle şikayete neden olmazlar ama bazen kaşıntıya neden olabilirler ve cinsel ilişki sırasında hafifçe kanayabilirler. Siğiller tek, grup halinde, ciltten yüksek, yassı veya karnabahar biçimli olabilirler. Deriden kabarık, üzeri pürtüklü, deri rengi açık kahverengi ya da gri rekte olabilirler. Genellikle aağrı veya acı hissi oluşturmazlar, ancak zaman zaman kaşıntıya neden olurlar. Siğil olan bir kişi ile cinsel temas sonrasında, haftalar, aylar veya yıllar içinde ortaya çıkabilirler. Genital siğillere neden olan HPV enfeksiyonu, ağzın genital bölgeye teması olursa nadir olarak boğazın içinde siğile neden olabilir. Erkeklerde penis, testisler, kasık, bacak arası veya anüste bir veya daha çok sayıda ortaya çıkabilirler.
NASIL TANI KONULUR?
Genital siğiller görüntüleri açısından çok tipiktir. Genital siğillerin teşhisi hekimler tarafından yapılan muayene ile siğillere bakılarak tanı konulur. Genital siğili olan hasta tedavisi bitene kadar cinsel ilişkiye girmemelidir ve partnerini de bilgilendirmelidir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Genital siğillerin yaklaşık yüzde 30’u kendiliğinden iyileşebilir. HPV enfeksiyonunu vücuttan atacak bir tedavi henüz yoktur. Ancak genital siğiller bazı yöntemlerle yok edilebilir. Tedavide sadece siğillerin yok olması değil, siğilin bulunduğu dokunun tamamen temizlenmesi amaçlanır. Genital siğiller, siğil kremi, lazer tedavisi, kriyoterapi (dondurma), koterizasyon (yakma) ve siğil büyükse cerrahi ile tedavi edilir. Tüm bu tedavi yöntemleriyle mevcut siğiller iyileşir ancak taşıyıcılık yıllarca devam edebilir. Bu yüzden kişinin bağışıklık sistemindeki ve ruhsal yapısındaki değişikliklere bağlı olarak siğiller yıllar sonra tekrar ortaya çıkabilir. Bu nedenle eğer penis ve çevresinde siğil, et beni, kabarıklık, yara, ülser, beyaz lekeler veya diğer anormal yapılar tekrar fark edilirse bu durumda derhal bir hekime başvurulması gerekir. Çünkü hangi tedavi yöntemi uygulanmış olursa olsun, maalesef genital siğiller tekrarlama eğilimi gösterebilir ancak bu herkeste tekrarlanacağı anlamına gelmez. Bazı kişilerde tek bir tedavi sonrasında siğillerin tekrar çıkmadığı da gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalar sağlıksız beslenme, ruh sağlığındaki bozulmalar, aşırı stres ve gerginlik, bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi unsurların siğillerin tekrarlama olasılığını güçlendirdiğini ortaya koymuştur…