Categories: Seks Mutfağı

Erkeklerde Yemek Yapmanın Hazzı

Günümüzün moda trendlerinden biri olan yemek yapma kursları, insanın hayatta kalmak için hava ve sudan sonraki en önemli ihtiyacı olan yemeği bir hobiye dönüştürmüş durumda… Bu hobi kadınların asli görevlerinin başında gelen yemek yapma işini, hem kadınlar için angarya olmaktan çıkarak eşleriyle birlikte yapacakları eğlenceli bir etkinliğe dönüştürüyor hem de erkeklere yemek yapmanın hazzını keşfetme fırsatı veriyor. Madalyonun öbür yüzünde ise yemek yapmanın erkeklerin ilişkilerine ve kendilerine katacakları artı değerler yer alıyor.

YEMEK YAPMAK PSİKOLOJİK OLARAK NE İFADE EDER?

Yaşamı duyularımızla algılar ve deneyimleriz. Duyularımızı ne kadar fazla kullanırsak o kadar çok olgunlaşırlar ve biz de böylece yaşama daha kolay uyum sağlarız. Yemek yapmak beş duyumuzu da kullandığımız bir tür zihin egzersizidir. Yemek yemek vücudumuzu beslerken, yemek yapmak da ruhumuzu besler. Yemek genellikle sevdiklerimiz için yaptığımız bir “sevgi sunma eylemi”dir; hem kendimizi hem de sevdiklerimizi fiziksel ve duygusal olarak doyurma yoludur; sevgi ve aşkın en derin ifadesidir. En çok da sevdiklerimize yemek yaparken özeniriz, onlar için en iyisini, en güzelini hazırlamak isteriz. Çünkü yaptığımız yemeği beğenmelerini isteriz. Bu isteğimizin iki nedeni vardır: Birincisi sevdiklerimizin keyif almalarını ve mutlu olmalarını istememizdir. İkincisi ise onların takdirini kazanmak ve övgü almak istememizdir, böylece gurur ve değerlilik duygumuz artar, bu da özgüvenimizin artması anlamına gelir. Duygusal ilişkilerde yemek yapmanın özel bir yeri vardır; yemek yapmak çift ilişkilerinde Gary Cahpmantarafından tanımlanan beş sevgi dilinden biri olan “hizmet davranışlarında bulunma sevgi dili”ni kullanma biçimlerinden biridir. Hizmet davranışları, sevdiğimiz kişinin hoşuna giden şeyler yapmak demektir. Hizmet ederek, yani onu mutlu edecek, sevindirecek şeyler yaparak, onu ne kadar çok sevdiğimizi gösteririz. Yemek yapmak, karar verme ve kontrol becerisini artırır ve yaşamımız üzerinde daha fazla kontrole sahip olmamıza yardımcı olur. Yemek yaparken kullandığımız karar verme, plan yapma, organizasyon, koordinasyon, zaman yönetimi ve denge gibi beceriler, ruh sağlığının temel öğelerindendir.

ŞU AN VE ŞİMDİYİ YAŞAMAMANIN KEYFİ…

Yemek yapmak karar verme ve planlama ile başlar. Ne yapacağımıza, hangi şekilde yapacağımıza karar verdikten sonra, ne zaman ve nasıl yapacağımızı planlarız. Yemek yaparken tek bir şeye konsantre oluruz ve kontrol tamamen bizdedir. Uyguladığımız tarifin adımlarını tek tek sırasıyla izlerken koordinasyon ve denge becerilerimizi kullanırız. Zihnimiz yaptığımız işlemlere odaklanarak konsantre olur ve düşünce sürecini buna göre yönlendirir. Bu kendiliğinden konsantrasyon durumu, zihni meşgul olduğu tüm düşüncelerden uzaklaştırarak ve olumsuz düşünceleri frenleyerek endişe, ruhsal karmaşa ve stresti azaltır ve rahatlama sağlar. Yemek yapmak, sabır, sükunet, farkındalık ve konsantrasyon gerektirir. Farkındalık, şu an ve şimdinin bilincine olmak, düşüncelerimizi ve duygularımızı iyi ya da kötü olarak yargılamadan dışarıdan gözlemlemektir. Farkındalık, hayatın yanımızdan akıp gitmesine izin vermeden anı yaşamaktır. Yemek yapmak, beş duyunun ve haz duygusunun aktif olduğu sakinleştirici bir duygusal deneyim olarak şu an ve şimdiyi yaşamanın tatmin edici yollarından biridir. Bu anlamda, yemek yapmak bir tür meditasyondur. Meditasyon tüm dikkat ve konsantrasyonu tek bir noktaya odaklayarak zihni boşaltmayı amaçlar. Meditasyonda odak, nefesimiz, duyularımız, bir söz ya da cisim olabileceği gibi bir eylem de olabilir. Her şeyi bilgisayarlar ve elektronik cihazlarla yaptığımız ve “sanal” bir dünyada gerçeklik duygusundan, şu an ve şimdiyi yaşamaktan uzaklaştığımız günümüzde, kendi ellerimizle yaptığımız, kelimenin tam anlamıyla “gerçek” olan yemek yapmak, şu an ve şimdiyi yaşamamızı sağlar.

KADININ KALBİNE GİDEN YOL DA MİDESİNDEN GEÇER

Çoğu zaman mecburiyetten, bazen de daha özel nedenlerle yemek yaparız. Yemek yapmanın mecburiyet kısmı çoğunlukla kadınlarla ilgilidir çünkü toplumsal uzlaşma, yemek yapma görevini kadına vermiştir. Yalnız yaşayan erkekler için de yemek yapmak mecburiyet olsa da yemek yapmanın özel nedenleri genellikle erkekler için geçerlidir. Bir erkeği partneri için yemek yapmaya yönlendiren birçok motivasyon olabilir. Bu motivasyonlar da partner ilişkisinin evrelerine göre farklılık gösterir. Yeni bir ilişki başlarken erkek, partnerine özel hazırlayacağı yemek için her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünür, çünkü bu yemek sadece karın doyurmak için yenecek bir yemek olmayacaktır. Bu özel hediye ile onun ne kadar değerli olduğunu göstererek partnerini etkileyecek, beğeni ve övgü alacaktır. Özenle ve sadece onun için hazırlanmış bu yemekle erkek, kadının gönlünü fethetmek amacı dışında ona kendini anlatmak, kendisinin diğer erkeklerden farklı, kadının da onun için özel olduğunu göstermek ve “Zekiyim, becerikliyim, yaratıcıyım, çok yönlüyüm, kendi başımın çaresine bakacak kadar güçlüyüm, paylaşımcıyım, seninle hayatımı paylaşmaya hazırım, kültürlüyüm, maço değilim, kadınımın duygularına hitap ederim, onun için bir şeyler yapmak bana zevk verir ve sen buna değersin” mesajını vermek ister. Kendini partnerine ispat etmeyi amaçlayan erkeğin hazırladığı bu yemekle çift karşılıklı olarak birbirlerini tanıma, keşfetme fırsatı bulduğu gibi, ortamın romantizmi ve erotizmiyle cinselliğin de kapılarını aralarlar. Altı üstü bir yemek nasıl bu kadar etkili olabilir diye düşünmeyin çünkü kalbine giden yol midesinden geçen erkek, bu yolu partnerine ulaşmak için de kullanır ve ona sevgisini ifade ederek gönlünü fethetmek ister. Belli bir süredir devam eden bir ilişkide ise erkek, hayatı paylaşmak, ilgi ve heyecanı canlı tutmak, sevgisinin devam ettiğini göstermek ve partnerine yardımcı olmak amacıyla yemek yapar. Çok uzun süreli ilişkilerde ise erkeğin yemek yapması çoğunlukla hobi, alışkanlık ya da farklı bir şeyler yeme isteğinden kaynaklanıyor olabilir.

BİR KADIN KENDİSİNE YEMEK YAPAN BİR ERKEK HAKKINDA NE DÜŞÜNÜR?

Bir kadın için partnerinin ona yemek yapması müthiş bir etkiye sahiptir. Bir kadına yemek yapan erkek tıpkı onun için doğaçlama müzik yapan bir müzisyen gibidir. Bunun farkında olan erkekler bu fırsatı değerlendirmeyi çok iyi bilir ama “Erkek adam mutfağa girmez” şeklindeki basmakalıp düşünceye takıp kalmış olan erkekler ne kaybettiklerini bilmezler. Çünkü kadın için yemek yapan erkek ona olan özel duygularını özel bir çabayla anlatmış olur. Bu çabanın sonucunda kadınını mutlu edeceği gibi yaparken de kendisinin mutlu olacağı garantidir. Erkeğin partnerine hazırlayacağı bir yemek masası, ona düzinelerce gülle dolu bir gül bahçesi hediye etmek gibidir. Kadınların en büyük kabusu kendilerini “değersiz” hissetmeleridir ve bu kabusu yaşamamak için partnerlerinin kendilerine verdiği değeri görmek, duymak, yaşmak ve “değerli” olduklarını hissetmek isterler. Bir kadın için partnerinin ona özel bir şey yapması, verdiği değeri göstermesinin yollarından biridir. Kimi zaman bir eylem binlerce sözcüğe bedeldir. Yaradılışları gereği erkekler, konuşmayı pek fazla sevmez, konuştuklarında ise kısa ve öz bir şekilde söylemek istediklerini söyleyip konuşmaya son verirler. Kadınların yaradılışları ise erkeklerin tam tersine, konuşkandır. Bu nedenle kadınlar iletişime erkeklerden daha çok önem verirler. Erkekler ise ihtiyaçları doğrultusunda iletişim kurmaktan yanadırlar. Kadınlar için partnerleriyle konuşmak ve iletişim kurmak bir “doyum kaynağı”dır. Partnerine yemek yapma iletişim yolunu seçen erkek ona bu doyumu sağlamış olur.

ERKEKLERİN YEMEK YAPMASININ PARTNER İLİŞKİSİNE ETKİSİ NE OLUR?

Yemek insanın yaşamla kurduğu ilk bağlardan biridir. Dünyaya geldiğinde annesinin memesini emerek yakınlık, güven ve sevgi ihtiyacını karşılayan insanın yemekle psikolojik ilişkisi hayatının sonuna kadar devam eder. Partnerine yemek yaparak sevgisini sunan kadın, partnerinin yaptığı yemeği yerken de onun sevgisini hisseder. Erkeğin yemek yapması kadının sevgi dilinde ona sevgisini gösterme yoludur. Bu anlamda yemek yapmak bir empati yoludur. Sürekli kadının görevi olarak yaptığı yemek için harcadığı emek ve zamanı empati yaparak anlayan erkek, partneriyle ilişkisindeki sorumlulukları konusunda farkındalık kazanır. Evli ve çocuklu çiftlerde babanın yemek yapması çocuklar için rol model olur. Katı cinsiyet rollerinin yumuşamasını sağlar. Karşı cinsle ilişkilerinde esnek ve anlayışlı olmalarına yardımcı olur. Babanın ara sıra da olsa yemek yapmasını yarattığı sinerji ailenin bağlılığını ve mutluluğunu pekiştirir, evliliğe renk katar. Aynı zamanda eşlerin birbirlerine bağımlı değil, bağlı olmalarını sağlar. Çünkü birbiri için ya da birlikte yapılan her eylem kadın ve erkeği birbirine yakınlaştırır, ilişkilerinde uyumu arttırır. Çiftin yakaladığı uyum, hayatlarının başka alanlarında yaşadıkları uyumsuzlukların çözümünde kılavuz olur.

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

FUCK BUDDY İLİŞKİLERİN FFAYDALARI VE ZARARLARI

“Fuck buddy” terimi, İngilizce kökenli ve genellikle samimi ve özgür bir arkadaşlık içinde, cinsel ilişkiyi…

4 gün ago

CİNSEL IQ VE CİNSEL EMPATİ

“Cinsel IQ” terimi, cinsellikle ilgili bilgi, cinsel empati, cinsel özempati, anlayış ve farkındalığı ifade eder.…

4 gün ago

SEKS MEDİTASYONU

SEKS MEDİTASYONU “Meditasyon”, zihinsel ve duygusal dengeyi sağlamak, stresi azaltmak, iç huzuru artırmak ve farkındalığı…

4 gün ago

ANTİ-AGİNG SEKS UYGULAMALARI

Yaşlanma belirtilerini azaltmayı veya geciktirmeyi amaçlayan çeşitli yöntemleri ifade eder. Bu uygulamalar genellikle sürdürülebilir cinsel…

4 gün ago

CİNSEL WELLNESS

“Wellness” kelimesi, Türkçe'ye “iyilik hali” veya “iyi olma hali” olarak çevrilebilir. Ancak, wellness kavramı sadece…

4 gün ago

PASİF AGRESİF KİŞİLİK BOZUKLUĞU

"Pasif-agresif" terimi, genellikle bir kişinin içsel öfkesini ya da duygusal çatışmalarını dışa vururken dolaylı ve…

3 ay ago