Evlilik terapisi; birbiriyle çatışmada olan iki insanın etkileşimini değiştirmek için düzenlenmiş bir psikoterapi biçimidir. Evlilik terapisi, karı ve koca arasındaki sorunlar üzerinde yoğunlaşan bir terapi yaklaşımıdır. Evlilik terapistleri, çeşitli taktikler kullanarak eşlerin adil bir şekilde duyarlı oldukları konuları tartışabilmelerini, kendilerini anlamalarını, yeni ilişki ve etkileşim becerileri kazanmalarını ve sorunları konusunda bir içgörü kazanmaları sağlayabilmeleri ko0nusunda onlara yardım eder. Terapide genel amaç, eşler arasındaki çatışmaları azaltmak, çözmek ve aynı zamanda eşler arasında var olan etkileşim sisteminin dengesini değiştirmeye çalışmaktır.
Evlilik ve aile terapilerinde kullanılan teknikler arasında büyük bir benzerlik vardır. Teknikler arasındaki en önemli farklılık ise evlilik terapisinde, karı-koca olmak üzere iki kişi hedef alındığı halde, aile terapisinde kullanılan tekniklerin eşler, çocuklar ve diğerlerinin oluşturduğu ikiden daha çok kişiyi kapsayan bir etkileşim sistemini hedef alarak düzenlenmiş olmasıdır. Evlilik terapisi, konu açısından özel bir ailesel çatışmanın tartışılması nedeniyle aile terapisine göre daha sınırlıdır.
Evlilik terapisi, evliliği kurtarma terapisi değildir. Evlilik terapisi; evlilikte neyin iyi gitmediğinin anlaşıldığı, ne yapılırsa iyi gidebileceğinin ortak çabasının gösterildiği veya gösterilmediği, bundan sonra da yolun beraber mi yoksa ayrı mı gidileceği konusunda bir kararın netleştiği bir süreçtir. Evlilik terapisi, o zamana kadar konuşulmayanların konuşulduğu bir süreçtir. Evlilik terapisi, çiftleri ve bireyleri etkileyen ilişki içindeki farklı ve zor konuları fark edip, düşünebilmelerinde yardımcı olur.
Bağlılık, kıskançlık, öfke kontrol bozukluğu, güvensizlik, evlilik dışı ilişkiler, cinsel sorunlar, boşanma ve ayrılıklar, zayıf iletişim, aile içi kötü muamele vb. nedenlerin tümü, çiftler ya da bireyler için tartışma konusu olabilir. Çiftler bu tür bir sorunla başa çıkamadıklarında, nitelikli bir evlilik terapistinden yardım istemelidir.
Evlilik ve çift terapisinin felsefesi nedir?
İlişkiler hayatın ayrılmaz birer parçasıdır. Çiftlerin birbirini tanımaları kadar diğerleri hakkında bir şeyler öğrenmeleri de önemlidir. Tatmin edici bir yakın ilişki çiftler için fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlık için oldukça faydalıdır. Yapılan evlilik terapisiyle çift ya da bireylerin neden ilişkilerine zarar verici şekilde davrandıklarını keşfetmeleri sağlanabilir. Bu süreçte gelişmek, geliştirmek ve çiftlerin yaşadığı en önemli ilişkilerden yararlanmak gerekir.
Evlilik ve çift terapisi nasıl çalışır?
Evlilik terapisi, terapistin çiftin deneyimlerini dinlemesini ve çiftin terapistin yardımıyla sahip oldukları duygu, eylem ve geçmiş olaylar arasındaki bağlantıları keşfetmelerini içerir. Evlilik terapisi, çiftin kendilerini ve ilişkilerini daha iyi anlamalarına yardım etmeyi amaçlar. Evlilik terapistlerinin farklı yaklaşımlar ve çalışma sitilleri vardır.
İlk görüşme veya danışma
Genellikle en zor ilk adım iletişim kurmaktır. Çiftler ve terapist arasındaki ilişki son derece önemlidir. Sürecin ilk adımında çiftin ihtiyaçları tartışılır. Bu ilk görüşme randevusu, çiftin endişelerini daha ayrıntılı bir şekilde tartışabilmek adına onlar için önemli bir fırsattır. Belirli bir terapistle çalışmak için karar vermeden önce, çiftin birden fazla terapisti görmesi, karar vermeleri açısından uygun olabilir.
Değerlendirme görüşmeleri
İlk seanslar değerlendirme oturumları şeklinde olacaktır. 5 görüşmeden oluşan bu seansların her biri 45 dakika sürer. İkisi erkekle, ikisi kadınla, beşincisi ise çiftle birlikte yapılır. Endişeler tartışılır, geleceğe dair birlikte nasıl bir çalışma yapılması gerektiği ve faydaları konuşulur. Bu karşılaşma, terapist ve çift için iyi bir fırsattır.
Düzenli seanslar
Düzenli seansların amacı aynı gün aynı saatte haftada bir ya da iki kez olmasıdır. Seanslar 45 dakika sürer. Danışanlar bireysel olarak ya da çifti ilgilendiren konuları tartışıp keşfedebilmek adına birlikte davet edilir. Bu seanslar, yargılayıcı olmayan ve rahatlatıcı bir ortamda gerçekleştirilir.
Ne kadar sürer?
Genellikle ilişkinin zorluk derecesine göre kişilerin yardım istemesi ve evlilik terapisine başlaması uzun zaman alır. Bu, kişisel sorunların ya da dışlanmanın bir sonucu olabilir. Terapinin seyrini zor durumlar ya da ani değişiklikler değiştirebilmektedir. Sonuç olarak, bazı kişiler terapiye haftada birkaç kez gelirken bazıları ise aylarca gelebilir. Başlangıçta, genellikle açık uçlu bir süreç olur fakat bazen de seansların sabit süreleri olmaktadır. Tedavisi uzun süren çiftlerde, ihtiyaç duydukları için terapiye devam edilmektedir. Tedavinin sona ermesi de genellikle üzerinde konuşulmuş ve planlanmış bir sonuçtur.
Nasıl çalışılır?
Özellikle çiftlerle terapi yapma konusunda eğitim almış bir evlilik terapisti, ilişkide hangi konuda ve neden zorluklar çıktığına dair çiftin konuları anlamasına yönelik bir çalışma yapar. Bu nedenler, geçmiş deneyimlerle ilgili olabilir. Düşünme ve bu deneyimleri daha iyi anlayabilme süreci sayesinde çiftler, daha doyurucu bir iletişim ve empati kurabilme becerisi kazanır.
Evlilik terapisinin faydaları nelerdir?
İlişkiler potansiyel anlamda tatmin edici ya da çok tatmin edici olabilir. Evlilik terapistleri fiziksel ferahlık yaratmak, zihinsel gelişim sağlamak ve değişim için güvenli bir ortam sağlar. Ancak, bir ilişkinin olumlu etkisinin birçok sebebi olduğu da unutulmamalıdır. Güç mücadelesi, kıskançlık, gebelik ve doğum, dışlanma, stres, yaşam reaksiyonları, cinsel sorunlar da başarılı bir ortak çalışmaya engel teşkil edebilir.
Neden evlilik terapisi istenir?
İlişkiler her gün değişik şekillerde kendini gösterebilir. Herkes kendi ilişkisini ve ilişkisinin nasıl geliştiği hakkında bilgi edinmek isteyebilir. Evlilik terapisi evli çiftlere, evli olmayıp birlikte yaşayan çiftlere faydalı olabilir. Ayrılmış ya da boşanmış çiftler de, çıkabilecek zorluklar ve karmaşık duyguları keşfetmek adına danışmanlık isteyebilmektedir. Bu çiftin iletişimi korumak ya da yeni bir ilişkinin müzakeresini yapmak adına evlilik terapistleri yardımcı olabilir. Ortada bir çocuk olduğunda bu konuşmayı yapmak daha da önemli olabilir. Birçok çift samimi, destekleyici ve tatmin edici bir ilişki yaşamak ister. Evlilik terapisti genellikle bir kriz anında ya da umutsuzlukta aranmaktadır. Aslında normal bir ilişki gidişatı içinde, her hangi bir noktada, evlilik terapistinden yardım alınabilir. Eşle ya da partnerle konuşabilmek ya da bazı şeyleri düşünebilmek adına terapiye zaman ayırmak yaygın olarak görünen bir durumdur. Evlilik terapisi, daha mutlu ve olumlu bir çözüm için uygun olan bir adımdır.