Günümüzde hâlâ anne ve baba adaylarının doktora sormaktan çekindikleri ve bu yüzden de bir türlü öğrenemedikleri gebelikte cinsel yaşam korkusu devam etmektedir. Gebelik dönemi anne adayları için bedensel ve ruhsal değişikliklerin meydana geldiği bir dönem olduğu için hamilelerin cinsel yaşamında ortaya çıkan değişiklikleri dönem dönem ele almak daha anlaşılır olacaktır.
İlk üç aylık dönem
Bu dönemde gebeliğe bağlı mide bulantısı, yorgunluk, uyku hali, meme hassasiyeti gibi belirtiler sık görülmektedir. Bazı kadınlarda eşinin kokusundan tiksinme boyutunda bile olabilir. Ayrıca artan sorumluluklar, annelik hissi, doğum kaygıyı, maddi yük, sosyal kısıtlılıklar, duygusal dalgalanmalar, gebeliğin ilerlemesinde meydana gelecek fiziki değişimler libido azalmasına dolayısıyla da cinsel ilişki ihtiyacının ikinci plana atılmasına ve cinsel ilişki sıklığının azalmasına neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra hamilelik döneminin ilk evresinde, ilişki sırasında göğüslere dokunulmasının zevkten çok acı vermesi, genital bölgenin kanlanmasının artması ve bu nedenle penis girişi esnasında ağrı olması libido azalmasına neden olabilmektedir.
3–6 aylık dönem
Bu aylar içinde anne adayı fiziksel değişikliklere uyum sağlamış ve ilk aylarda görülen belirtiler yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlamıştır. Fiziksel yakınmalardan kurtulan, bebeğin hareketlerini hissedebildiği için mutlu olan anne adayının cinsel ilişkiye karşı ilgisi de artmıştır. Genital bölge ve göğüslerdeki kanlanma bu dönemde de devam etmektedir. Kanlanmanın artması anne adayının orgazmını daha yoğun yaşamasını sağlar. Gebe kadın bu orgazm sırasında meydana gelen kasılmaları daha çok hissedebilmektedir. Kasılmalar sırasında bebeğin hareketleri durur ve kasılmalar bittikten kısa bir süre sonra genellikle bebek hareketleri artarak başlar. Her şeyin yolunda gittiği gebelik döneminde bu kasılmaların bebeğe herhangi bir zararı yoktur.
6. aydan doğuma kadar olan dönem
Bu dönemde tekrar ilk 3 ayda meydana gelen bulantı, yorgunluk, kasılma gibi belirtiler meydana gelebilmektedir. Ayrıca göğüslerden süt gelmesi bacaklarda ve kasıklarda kasılmalar olabilmektedir. Cinsel ilişki ve orgazm sırasında meydana gelen güçlü kasılmalar cinsel istek azalmasına neden olmaktadır. Doğumun yaklaşması nedeniyle kadında beliren doğum korkusu cinselliğin ikinci plana atılmasına neden olmaktadır. Gebeliğin verdiği fiziksel değişikliklerin son raddeleri olduğu için ilişki sırasında bazı pozisyonlar ağrı verebilmekle beraber pelvis bölgesindeki kanlanma artışı ve yoğun kasılmalar cinsel ilişki sırasında alınan hazzı ve orgazm yoğunluğunu da artırmaktadır.
Bağırsak sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve mikrobiyom dengesi bu sağlığın önemli…
Aşkın derin cinsel bilgeliği, cinselliğin sadece fiziksel bir eylem olmadığını, duygusal, ruhsal ve enerjisel boyutlarının…
Anti-enflamatuar diyet, vücuttaki kronik enflamasyonu azaltmayı amaçlayan beslenme yaklaşımıdır. Kronik enflamasyon, cinsel işlev bozuklukları, kalp…
“Nutrasötikler”, besin ve ilaç karışımı olan, besleyici ve sağlık yararları sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler, yaşlanma…
“Andulasyon terapisi”, “biyomekanik vibrasyon” ve “infraruj (kızılötesi) ışınları” birleştirerek vücudun çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmeyi…
Alkali diyet, vücudun pH dengesini alkalinize etmeyi amaçlayan bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, asidik yiyeceklerin…