Son zamanlarda yaş ortalaması 13-18 olan kızların cinsel danışmanlık hatlarına regl ve bedensel değişiklikleri kaygısıyla yaptıkları başvurular artıyor.
Ergenlik yetişkinlik değildir
Ergenlik; bir kız ya da erkek çocuğun yetişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik, çocuklukla yetişkinlik arasına, ebeveynler tarafından inşa edilen bir asma köprüye benzer. Anne köprünün inşaatına, çocuk dünyaya gelmeden kendi karnında başlar. Başlanılan köprü inşaatının temelleri, ebeveynlerin kendi ebeveynlerinden kalan bilgi, deneyim ve öğretiler doğrultusunda yani kendilerine bırakılan mirasla atılır.
Bu doğrultuda kalan miras iyi ise; inşa edilen asma köprünün temelleri de sağlamdır, ergen bu köprüden geçerken çok fazla sallanmadan yetişkinlik alanına geçebilir, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşamla kendi yoluna devam edebilir ve ileriki yetişkinlik hayatında kendisi de daha sağlam köprüler yapabilir. Kalan miras kötü ise; köprünün temelleri çürüktür, dolayısıyla ergen sağlıksız süreçlerle yetişkinlik dünyasına adım atar, umutsuzca yolunu aramaya başlar ve yetişkinliğinde kendisinin oluşturacağı köprü de çürük olur. Çocukların ve ergenlerin eğitimi bir bütün olarak değerlendirilmeli ve bütünün tüm parçaları ele alınmalıdır, cinsel eğitim süreçleri bütünün dışında bırakılarak yok sayılmamalı, cinselliğe yeteri kadar önem verilmeli ve ebeveynlerin çocuklarına sağlıklı bir miras bırakmaları sağlanmalıdır, aksi durumlarda oluşturulan köprülerin temelinde çatlakların oluşması kaçınılmazdır. Ergenlik döneminde göz ardı edilen cinsellik ve cinsel eğitim, ergenin yetişkinlik dönemine olumsuz giriş yapmasına sebebiyet verebilir. Toplumumuzda kız çocukları erkek çocuklara göre çok daha baskıcı bir yapıyla yetiştirilmektedir. Örneğin 3 yaşındaki bir erkek çocuk pipisini açtığı zaman anne babalar bununla övünürken, kız çocuğunun eteğinin açılması durumda ayıp, günah, yasak kavramlarıyla utandırma ve suçlama daha yaygındır. Bu bakış ne yazık ki kız çocuklarının kendi bedenlerine karşı olumsuz duygular geliştirmesine, suçluluk ve utanç duymalarına ve cinsel arzularının kendi hataları olduğuna yönelik olumsuz duygular beslemelerine neden olabilmektedir. Çocukluktan çıkan ve o güne kadar hep büyümeyi hayal eden genç kızlar, kalçalarının yuvarlaklaşamaya başlaması, memelerinin büyümesiyle birlikte değişen bedenleri ve değişen hormonsal yapıları hakkında yeterince bilgiye sahip değildirler. Bundan dolayı çocukluk dönemini geride bırakan genç kızların karışık duygular içerisine girmesi kaçınılmazdır. Ergenlik döneminde olan çoğu genç kız kendi vücutları hakkında bilgi sahibi değildir, bu nedenle de kendi vücutlarını incelemekten ve cinselliklerini keşfetmekten korkarlar. İşin daha üzücü tarafı ise; bu genç kızların henüz daha kendi vücutlarını tanımaya başlamadan ve ne istediklerini bilemeden cinsel tecrübe yaşamalarıdır ki, bu ileriki yaşamlarında cinsel işlev sorunları ile sıklıkla karşılaşmalarına sebep olabilmektedir. Ancak her şeye rağmen çatlaklarla oluşturulan köprüler aslında ergenlik döneminde onarılabilme özelliğine sahiptir.
Ebeveynler kız çocuklarını vücutları, cinsel gelişimleri ve karşı cins konusunda bilgilendirmelidir
Anne-babalar kız çocuklarını vücutları, cinsel gelişimleri ve karşı cins konusunda bilgilendirmelidir. Cinsel bilgilendirme sistemli olmalı ve uygun bir sıra ile takip edilmelidir. İlk olarak ergenlik dönemi öncesinde regl dönemi konusunda bilgi verilmelidir. Bu bilgilendirme zamanında yapılmazsa genç kız bu durumla karşılaştığında korkup paniğe kapılabilir. Bu durum genç kıza anlatırken âdetin nedenleri açıklanmalı ve ne anlama geldiğini onunla paylaşılmalıdır. Bu konuşma genç kızı korkutmadan ve ürkütmeden yapılmalıdır. Regl dönemi, kadınların bir cezası veya çekmeleri gereken bir sıkıntı değildir, aksine genç kızlığa girişin bir işaretidir. Regl olmak ve ileride anne olmak arasındaki bağlantı açık ve sade bir biçimde ortaya konulmalıdır. Ayrıca regl döneminde temizlik kurallarının neler olduğu, nasıl uygulanacağı ve nelere ihtiyaç duyulacağı gösterilerek anlatılmalıdır. Annenin göstereceği aşırı titiz bir tutum genç kızı ürkütebilir. Regl döneminin düzenli olarak devam edeceği belirtilmeli ve süreci konusunda bilgi verilmelidir. Anneler bu konuyu rahat ve açıklayıcı biçimde konuşmalı ve tabu olarak görmemelidir. Genç kızın merak edeceği bir başka konuda doğum olayıdır. Bu konu genç kıza anne tarafından ayrıntılı olarak anlatılmalıdır. Regl dönemiyle ilgili bahsedilmesi gereken konular sadece doğum süreciyle sınırlı kalmamalı ve cinsellik konusunda anlatılması gereken farklı pek çok konu da yaşına uygun olarak dile getirilmelidir. Buna ek olarak, istenmeyen gebelikler ve korunma yöntemleri ile ilgili bilgiler de verilmelidir.
Bağırsak sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve mikrobiyom dengesi bu sağlığın önemli…
Aşkın derin cinsel bilgeliği, cinselliğin sadece fiziksel bir eylem olmadığını, duygusal, ruhsal ve enerjisel boyutlarının…
Anti-enflamatuar diyet, vücuttaki kronik enflamasyonu azaltmayı amaçlayan beslenme yaklaşımıdır. Kronik enflamasyon, cinsel işlev bozuklukları, kalp…
“Nutrasötikler”, besin ve ilaç karışımı olan, besleyici ve sağlık yararları sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler, yaşlanma…
“Andulasyon terapisi”, “biyomekanik vibrasyon” ve “infraruj (kızılötesi) ışınları” birleştirerek vücudun çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmeyi…
Alkali diyet, vücudun pH dengesini alkalinize etmeyi amaçlayan bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, asidik yiyeceklerin…