Karısıyla Seks Yapmayan Erkek Kusurlu Mudur?

Son günlerde medyada yankı bulan bir habere göre Yargıtay, bir boşanma davasında eşiyle cinsel ilişki yaşamayan kocanın “tam kusurlu” olduğuna hükmetti. Sonraki davalarda emsal olma niteliği taşıyan bu karar tartışmalara konu oldu ve “Bir erkek neden karısıyla seks yapmaz?” sorusunu gündeme getirdi.

ERKEKLER CİNSEL İSTEKSİZLİK YAŞAYABİLİR Mİ?
Evliliklerde cinsel isteksizlik ve seksten kaçınma genellikle kadınlara atfedilen bir durumdur ama erkekler de cinsel isteksizlik sorunu yaşayabilir. Ancak “Erkeklerin her zaman ve her koşulda cinselliğe hazır olduğu” şeklindeki yanlış inanış nedeniyle, karısıyla seks yapmak istemeyen bir erkeğin aldatıyor olduğu ya da artık karısını istemiyor olduğu düşünülür. Oysa cinsel istek karmaşık bir olgudur ve hem bireysel faktörler hem de eşler arasındaki sorunlar cinsel isteği olumsuz etkileyebilir.

ERKEKLERDE CİNSEL İSTEKSİZLİĞİN NEDENLERİ
Cinsel isteksizlik, cinsel içerikli düşüncelerin ya da fantezilerin ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin, sürekli ya da yineleyici olarak az olması ya da olmamasıdır. Erkeklerde cinsel isteğin azalmasında fiziksel, psikolojik ve ilişki kaynaklı birçok faktör rol oynar. Bir erkeğin karısıyla seks yapmak istememesi, bazen tek bir faktöre bağlı olabileceği gibi, aşağıdaki birden çok faktörün birbiriyle etkileşiminden de kaynaklanabilir.
1. Fiziksel nedenler: Erkeklerde, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, vitamin eksikliği, kansızlık, testosteronda azalma ve diğer hormonal bozukluklar, çeşitli cerrahi operasyonlar ve travmalar, peyroni hastalığı gibi hastalıkların neden olduğu cinsel organ anomalileri, nörolojik sorunlar ve yaş faktörü cinsel isteksizliğe yol açan fiziksel nedenlerin başında gelir.
2. Psikolojik nedenler: Olumsuz beden algısıyla ilgili kaygılar, anksiyete, depresyon, cinsel travmalar erkeğin cinsel isteğini olumsuz etkileyen psikolojik faktörlerdir.
3. İlişki memnuniyetsizliği: Eşler arasındaki ilişki sorunları genellikle yatak odasına da yansır. Güç mücadeleleri, kızgınlıklar, çatışmalar, gerginlikler ve hayal kırıklıkları cinsel isteksizliğe yol açabilir.
4. Kontrol edilemeyen öfke: Öfkenin yoğun olduğu, bu nedenle de fikirlerin doğrudan ifade edilemediği zamanlarda eşlerden birinin diğerini cinsel ilişkiden mahrum ederek cezalandırmak ya da intikam almak istemesi sık karşılaşılan bir durumdur. Bu gibi durumlarda açık olunmalı ve konuşulmalıdır. Çünkü öfkeyi bastırmak, şehvetin ve cinsel isteğin de baskılanmasına yol açabilir.
5. Artan stres: Zor yaşam koşulları, işle ilgili sıkıntılar ya da maddi sorunların yarattığı stres cinsel isteği azaltabilir.
6. Performans anksiyetesi: Erkekler eşlerini cinsel olarak tatmin etmek konusunda baskı hissedebilirler. Bu nedenle sertleşememekten, cinsel ilişki boyunca sertliğini devam ettirememekten ya da erken boşalmaktan endişelenerek eşini tatmin edememe ve başaramama korkusu yaşayabilirler. Bu korku da seksten kaçınmalarına neden olur.
7. Penis boyu takıntısı: Erkekliğin göstergesi olarak kabul edilen penisin erkeğin özgüveni üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Penisinin küçük olduğunu düşünen ve bunu takıntı haline getiren erkeklerin cinsel özgüveni düşüktür. Erkeğin kendisini cinsel olarak yeterli ve güçlü hissetmesine neden olan penis boyu takıntısı cinsel isteğin azalmasına yol açar.
8. Cinsel işlev bozuklukları: Erken boşalma, geç boşalma, sertleşme bozuklukları erkekte cinsel isteksizliğe neden olabilir.
9. Eğitim eksikliği: Cinsellikle ilgili bilgilerin eksik olması, partnerlerin birbirlerinin ve kendilerinin organlarını tanıyabilmelerini büyük ölçüde kısıtlar. Hatta birçok erkek, kadının boşalıp boşalmadığını bile fark edemez. Bu nedenle, seks sırasında çiftlerin hazları yarım kalır, cinsel ilişkileri zamanla monotonlaştığı için çift birbiriyle seks yapmak istemez duruma gelebilir.
10. Ten uyuşmazlığı: Sosyal alanlarda birbirine uyum sağlayabilen ve ortak paylaşımları olan bazı çiftler cinsel anlamda uyumlu olmayabilirler. Bu çiftlerin ihtiyaçları, istekleri, beklenti ve cinsel fantezileri birbirinden çok farklıdır. Ten uyuşmazlığı nedeniyle bir türlü doyumlu bir cinsellik yaşayamazlar, zamanla birbirlerinden uzaklaşırlar.

CİNSEL İSTEKSİZLİK TEDAVİ EDİLEBİLİR
Cinsellik sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Cinsel isteksizlik kadın-erkek ilişkilerindeki en önemli sorunlardan biridir ve bir hastalık değil, kesin olarak tedavi edilebilen bir cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel isteksizlik sorununun ortadan kaldırılması hem kişinin kendisinin hem de eşinin mutluluğu ve yaşam kalitesinin arttırılması açısından büyük önem taşır. Ancak cinsel isteksizlik birden ortaya çıkmaz, aşamalı bir süreç olarak zaman içinde gelişir. Bu nedenle çözümü de çok yönlü bir cinsel terapi sürecini gerektirir. Cinsel isteksizliğin kaynağında çiftin ilişkisiyle ilgili sorunlar varsa cinsel terapi ile birlikte alınacak çift terapisine de ihtiyaç olacaktır.

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

BAĞIRSAK SAĞLIĞI VE MİKROBİYOM DENGESİNİN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINA ETKİSİ

Bağırsak sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve mikrobiyom dengesi bu sağlığın önemli…

2 ay ago

AŞKIN DERİN CİNSEL BİLGELİĞİ VE LONGEVİTY SEKS

Aşkın derin cinsel bilgeliği, cinselliğin sadece fiziksel bir eylem olmadığını, duygusal, ruhsal ve enerjisel boyutlarının…

2 ay ago

ANTİ-ENFLAMATUAR DİYET VE CİNSEL YAŞAM

Anti-enflamatuar diyet, vücuttaki kronik enflamasyonu azaltmayı amaçlayan beslenme yaklaşımıdır. Kronik enflamasyon, cinsel işlev bozuklukları, kalp…

2 ay ago

ANTİ-AGİNG ETKİLİ NUTRASÖTİKLERİN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINDA KULLANILMASI

“Nutrasötikler”, besin ve ilaç karışımı olan, besleyici ve sağlık yararları sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler, yaşlanma…

2 ay ago

CİNSEL İŞEV BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİNDE ANDULASYON TERAPİSİ

“Andulasyon terapisi”, “biyomekanik vibrasyon” ve “infraruj (kızılötesi) ışınları” birleştirerek vücudun çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmeyi…

2 ay ago

ALKALİ DİYET VE CİNSEL YAŞAM

Alkali diyet, vücudun pH dengesini alkalinize etmeyi amaçlayan bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, asidik yiyeceklerin…

2 ay ago