METAVERSE NEDİR?
“Meta” (öte) ve “universe” (evren) sözcükleriyle oluşturulan kelime, ilk kez 1992 yılında bilim kurgu romancısı Neal Stephenson tarafından Snow Crash adlı romanda kullanıldı. Romanda karakterler, kendilerinin sanal temsilleri olan avatarları aracılığıyla metaverseye girerler. Metaversede avatarlar gerçekliği aşarak sanal gerçeklik dünyasına giriyordu. O zamandan beri, kelimenin popülaritesi, özellikle oyun alanında arttı. Artık pek çok alana yayıldı, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik kulaklıkları ve gözlükleri, akıllı saatler gibi akıllı cihazlar kullanarak avatarınızı yaratıp kendinizi metaverseye taşıyabiliyorsunuz.
METAVERSE: SANAL EVREN
Metaverse, yani sanal evren, insanların yapay zekanın oluşturduğu sanal gerçeklik sayesinde hiçbir fiziksel çaba göstermeden tamamen zihinsel olarak deneyimledikleri ve hissettikleri algısal bir evrendir. Ortaya çıktığı ilk günlerde aşırı abartılı ve spekülatif bir gelecek perspektifi olarak eleştirilse de bugün gelinen noktada bilgisayar oyunlarından tutun da sanal kripto para birimleri ile para piyasasına da girmiş durumdadır. İlerleyen zamanlarda, sanal gerçeklik cihazları sayesinde kendi avatarımızı yaratarak alışveriş yapma, sinemaya gitme, kafede zaman geçirme, gibi pek çok şeyi oturduğumuz yerden yapabileceğiz. Hatta psikoterapiye bir avatarımızla gidip terapistin avatarıyla seans yapabileceğiz. Bu yapay zekâ temelli sanal dünyayı artırılmış gerçeklik kullanımıyla bildiğimiz dünyanın üzerine katmanlanmış ikinci bir dünya gibi düşünebiliriz. Yeni teknolojiler günlük hayatımızda bize hem yardımcı hem de engel olma potansiyeline sahip. Metaverse de, yaşama, çalışma ve hatta birbirimizi sevme şeklimizle ilgili her şeyi değiştirecek gibi görünüyor.
METAVERSE SOSYAL MEDYANIN ÖNÜNE GEÇECEK Mİ?
Sosyal medya, dünyanın her yerindeki insanların fikirlerini, düşüncelerini ve duygularını birbirleriyle paylaşmaları için bir platform oluşturdu. Sosyal medya sayesinde, bizden uzakta olan arkadaşlarımız ve ailemizle bağlantıda kalabiliyoruz. Metaverse diğer sosyal medya araçlarının önüne geçecek gibi görünüyor. Kulağa daha çok internetin yeni ve geliştirilmiş bir versiyonu gibi gelse de metaverse sadece içeriği görüntülemek yerine içinde bulunduğunuz, somutlaştırılmış bir sanal dünya. Yani insanların dijital avatarlarla temsil edildiği, yerlerin ve nesnelerin dijital ikizlerinin yaşadığı kalıcı bir dijital dünya. Bu konseptte insanlar düşündükleri şeyleri yapabilecekleri sınırsız bir sanal dünyayı deneyimleyebiliyor. Sosyal medyada insanlarla tanışabiliyor ve bazı şeyleri online olarak keşfedebiliyoruz ama hissedemiyoruz. Sanal gerçekliğe sahip metaverse ise deneyimleme ve hissetme fırsatı veriyor.
SANAL DÜNYA BAĞIMLILIK YARATIYOR…
Sosyal medya bağımlılığı, sosyal medyaya aşırı derecede ilgi duyma, kontrol edilemeyen bir dürtü ile sosyal medyayı kullanma ve bunu diğer önemli yaşam alanlarını bozacak kadar çok zaman ve emek harcamayarak yapma olarak tanımlanan davranışsal bir bağımlılıktır. En büyük etkilerden biri, kullanıcıların gerçek olanı sanaldan ayırt etmekte zorlandıkları daha büyük bir gerçeklik çarpıtması olabilir. Sosyal medya kullanımı, bu bireylere gerçek hayatta almadıkları sürekli ödüller sağlar, bu nedenle aktiviteye giderek daha fazla katılmaya başlarlar. Bu sürekli kullanım, sonunda, gerçek yaşam ilişkilerini, iş veya okul sorumluluklarını ve fiziksel sağlığı görmezden gelmek gibi, kişinin istenmeyen ruh hallerini şiddetlendirebilecek birden fazla kişilerarası soruna yol açar. Bu, insanların disforik ruh hali durumlarını hafifletmenin bir yolu olarak sosyal ağ davranışına daha fazla girmesine neden olur. Sosyal ağ kullanıcıları, sosyal medya kullanımı ile istenmeyen ruh hallerini gidermeye yönelik bu döngüsel kalıbı tekrarladıklarında, sosyal medyaya psikolojik bağımlılık düzeyi artar. Sosyal medyadan daha fazla fırsatlar sunan metaverse konseptinin kendi bağımlılığını oluşturması çok büyük bir olasılık. İnsanların gerçek dünyadan kopup sanal dünyaya bağımlı olma potansiyeli var ve metaverse, insanı gerçek hayattan uzaklaştıracak ve tüm dikkatleri üzerine çekecek kadar çekici bir dünya yaratıyor. Sanal dünyada ne kadar çok etkileşim gerçekleşirse, bu gelecekte sosyal değişimlere o kadar çok yol açabilir. Bu dünyaya bağımlılık başka bir gerçeklikte daha fazla zaman geçiren insanları günlük yaşamdaki temel görevlerinden uzaklaştıracaktır. Günlük alışkanlıkları, davranışları ve tüketimleri de etkilenecektir Bunun nedeni, dijital dünyanın her zaman gerçeğe eşit olmayan mükemmel bir alternatif olmasıdır.
METAVERSENİN HAYATIMIZA ETKİLERİ NE OLACAK?
Kuşkusuz internetin icadı dünyanın her alanında bir devrimi beraberinde getirdi ve her gün her saniye güncellenmeye devam ediyor. Her teknolojik gelişim avantajları ve dezavantajları ile birlikte geliyor. Metaverse belirli faaliyetleri gerçekleştirmek için birçok fırsat sunacak, okula, ofise, alışverişe, tatile gitmek gibi birçok aktiviteyi evden yapmayı sağlayacak., sıkıcı şeyleri daha eğlenceli ve daha ilginç hale getirecek, hayal gücünün ve yaratıcılığın sınırlarını genişletecek. Bununla birlikte, bu dijital evrimin insanların ruh sağlığı için son derece yıkıcı olduğu da kanıtlanmış bir gerçektir. İlişkilerimizi, yaşam tarzlarımızı, seçimlerimizi, edindiğimiz arkadaşları, yediğimiz yemekleri, gördüğümüz haberleri giydiğimiz kıyafetleri etkiliyor. Bu durumu daha ileri boyuta taşıyacak olan metaverse ile sanal etkileşimlere girmenin en çarpıcı potansiyel etkisi, özellikle sanrılar ve halüsinasyonlar içeren psikozlarla ilişkili olacaktır. Dijital teknolojinin aşırı kullanımı, somatik semptomlar, depresyon, psikotizm, paranoid düşünce gibi birçok ruh sağlığı sorunuyla ilişkilidir. Metaverse birçok insan için neyin gerçek ve neyin fantezi olduğu arasındaki çizginin bulanıklaşmasına neden olabilir. Akıllıca ve ölçülü bir şekilde tüketilmemesi sonucunda bu sanal gerçekliğe bağımlı milyonlarca insan olacaktır. Buna toplumsal ilişkilerin bozulmasını da eklemek gerekir.
METAVERSE KONSEPTİNE PARALEL METASEKS…
‘Meta’, sonra, öteki, öte, ötesinde anlamlı ve normalin ötesinde olan demektir. ‘Seks’, insan varlığının sürekliliğinin sebebi olan en temel güdüdür ve insanın varlığını hissetmesinin en keyifli yoludur. ‘MetaSeks’ ise ‘öteki ve anlamlı seks’ demektir, aşkın sekstir, seksin bir sonraki evrimidir, geleceğin seksidir. Uluslararası Entegratif Kognitif Psikoterapi Enstitüsü (IICPI) Türkiye Eşbaşkanı, Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Başkanı ve Aşkın Seks Cinsel Terapi Yaklaşımı’nın kurucusu olarak sizleri MetaSeks gerçekliğine davet ediyorum. MetaSeks vizyonunu hayata geçirirken bana ve MetaSeks ekibine eşlik etmenizi istiyorum. Bu nedenle geleceğe, aşkın ve anlamlı sekse olan bağlılığımızı yansıtmak için halkımıza yönelik ‘MetaSeks Halk Eğitimleri’ açtık. Cinsel sağlık biliminin yeni gelişme ve dönüşüm alanı olan MetaSeks ile yeni bir dünya ve yeni bir gelecek başlıyor. Siz de bu muhteşem dünyadaki yerinizi alabilmek için @metaseks sosyal medya hesaplarından MetaSeks’i takip edebilirsiniz. 22 Aralık 2021 Çarşamba günü Saat 20.00 – 21.00 arasındaki ÜCRETLİ ONLİNE HALK EĞİTİMİ’nde mahremiyetinizi koruyarak buluşmaya ne dersiniz? Bu haftaki konumuz KADIN CİNSEL HAZLARI olarak belirlenmiştir. 0.555.274 41 97 nolu WHATSAPP HATTI’ndan kayıt için metaseks ekibine ulaşabilirsiniz.