Biz her ne kadar ölüm gerçeğini inkar etmek için çeşitli yollara başvursak da, ölüm her an davetsiz bir misafir gibi kapımızı çalabiliyor, sevdiklerimizin ölüm haberiyle bizi alt üst edebiliyor. Her şeyin belirsiz olduğu ve hiç kimsenin canlı çıkamadığı şu yalan dünyada, yaşam oyununda, kesin olan bir gerçek var ki, o da hepimizin bir gün öleceği… Ve bu gerçek tecelli ettiğinde ölümümüz ne kadar şerefli olursa en büyük mükafatımızı da işte o zaman almış olacağız.

ÖLÜM YAŞAMIN ANLAMINI VE DEĞERİNİ ÖĞRETEN GİZLİ BİR ÖĞRETMENDİR

Ölümün gizemi, ruhun ve yaşamın gizeminin bir parçasıdır. Ölümü anlamak gerçekten hayatı anlamak demektir. Öyleyse “Ölüm nedir?” sorusuna tam olarak cevap vermeden önce, “Hayat nedir?” sorusunu sormalıyız. Biyolojik olarak hayatta olmak gerçekten yaşamak anlamına gelir mi? Nefes almak, yürümek ve konuşmak canlı olduğumuzun belirtileridir ama gerçekten yaşadığımızı gösterir mi? Gerçek yaşam kaynağı ve bedenin işlev görmesine izin veren enerji ruhtur. Yaşamı maddi kazançlardan oluşan bir kişi için, ölüm gerçekten de sonu temsil eder. Fakat yaşamın ruhsal kazanımlardan oluştuğunu düşünen bir kişi için hayat asla bitmez. Hayata kattıkları ve geride bıraktıklarıyla yaşamaya devam eder. Ölüm hakkındaki inançlarımız yaşamlarımızı büyük ölçüde etkiler. Ölümden sonra ne olacağına dair hiçbir inanca sahip olmayan ya da ölümü varlıklarının imhasına, mutlak ve ebedi bir hiçliğe eşitleyen insanlar, hayatı sonuna kadar geri sayım olarak deneyimlerler. Bu, hayatlarında bir anlam veya amaç duygusunun çok zor olduğu varoluşsal bir umutsuzluğa yol açar. Oysa sonundaki belirsizliğe rağmen ölüm yaşamın anlamını ve değerini öğreten gizli bir öğretmendir. Ölüm her zaman bizimle birliktedir, yaşamın kendisinde bir bütündür. Her şey sürekli değişir, hiçbir şey kalıcı değildir.

ÖLÜMDEN KORKMADAN YAŞAYIN

Kimse ölüm hakkında düşünmekten hoşlanmaz. İnsanlar deneyimlerine, inanç sistemlerine ve kişiliklerine bağlı olarak ölüme farklı yaklaşırlar. Yine de herkeste farklı derecelerde ölüm korkusu vardır ve bu korku temelde iki şeyle ilgilidir: Mevcut varlığımızın sona ereceği fikri ve daha da önemlisi, bilinmeyene karşı bir korku. Sadece ölüme eşlik edebilecek fiziksel ve duygusal acıdan korkmak değil, ölümle birlikte gelen varsayılan hiçliğin, sevdiklerimizin, yaşamda sahip olduğumuz her şeyin kaybının derin bir korkusudur. Beklenen ebedi karanlığın ve yok oluşun korkusudur. Ölüm hem kaçınılmaz hem de belirsizdir. Bunun olacağını biliriz ama ne zaman ve nasıl olacağını, sonrasında ne olacağını bilmeyiz. Tüm bu belirsizlikler ölümü daha korkunç hale getirir. Bu yüzden de hem kendi ölümümüzü hem de sevdiklerimizin ölümünü aklımızın ucuna bile getirmeyiz. Oysa ölümü bilinçli bir şekilde düşünmek bizi korkutmak zorunda değildir. Ölümün hem doğal hem de kaçınılmaz olduğunu hatırladığımızda, herkesin hayatının birkaç gün de yüz yıl da sürecek olsa kısa, değerli ve mucizevi olduğunu hatırlatırız.

HATIRLANMAK İSTEDİĞİNİZ GİBİ YAŞAYIN

Ölümün farkında olarak yaşamak ve bunun garantili olduğunu hatırlamak kendimiz ve etrafımızdakiler için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biridir. Bu farkındalık, kendimizi, başkalarını ve yaşamın kendisini düşünme, hissetme ve ilişki kurma biçimimizi temelden ve olumlu olarak değiştirebilir. Ölümün bilincinde olarak yaşamımızın kontrolünü elimizde tutabiliriz. Bu nedenle nasıl olsa gelecek olan ölümü özümüze benimsetmeliyiz, ölüm gerçeğini daima gözümüzün önünde tutmalıyız, ölümü göze almadığımızda rahat ve huzurlu yaşayamayacağımızı hiç unutmamalıyız. Bütün günlerimiz ölüme gidiyor ama bilemediğimiz son günümüzde ölüme ulaşacağız bir gün, çünkü hepimiz ölümün nişanlısıyız ama biz varsak ölüm yok, ölüm varsa biz yokuz. İşte bu gerçeği kavradığımızda hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünyaya var olabiliriz, yarın ölecekmiş gibi de hayatımıza anlam ve değer katabiliriz, varlığımızı derinden hissedebiliriz, yaşadığımıza şükredebiliriz, asla gereksiz yere endişelenmemeyi ve hiçbir şeyi abartılı bir hırsla arzu etmemeyi başarabiliriz, pireleri deve yapmayabiliriz, daha hoşgörülü ve sevgi dolu olabiliriz, keyifli bir yaşam sürebiliriz…

Cem KEÇE

Yeni İçerikler

BİLİMSEL YÖNTEMLER IŞIĞINDA CİNSEL YAŞLANMAYI YAVAŞLATMAK MÜMKÜN MÜ?

Yaşlanma, yaşamın kaçınılmaz bir sürecidir ve vücudun çeşitli fonksiyonlarını etkiler. Bu süreç, cinsel işlevler üzerinde…

1 hafta ago

BEŞ BEDEN TEORİSİ VE SEKSOKORPOREL YAKLAŞIM

MetaSeks Cinsel Terapi Kuramı'nda yer alan "beş beden teorisi" ve "seksokorporel yaklaşım", cinselliği, mars ve…

1 hafta ago

BEDEN TERAPİLERİ VE CİNSEL YAŞAM

Beden terapileri, bireylerin fiziksel bedenlerini kullanarak duygusal ve zihinsel sağlıklarını iyileştirmeyi amaçlayan tedavi yöntemleridir. Bu…

1 hafta ago

BASİTLEŞTİRİLMİŞ LONGEVİTY SEKS

Uzun ömürlü seks hedefleri, cinsel yaşam süresini uzatmanın yanı sıra, cinsel yaşam kalitesini artırmayı da…

1 hafta ago

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİN GÜCÜ VE ZİHİN-BEDEN BAĞLANTISI

Bağışıklık sistemi, vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan karmaşık bir savunma mekanizmasıdır. Bu sistem, enfeksiyonlarla mücadele ederken…

1 hafta ago

BAĞIRSAK SAĞLIĞI VE MİKROBİYOM DENGESİNİN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINA ETKİSİ

Bağırsak sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve mikrobiyom dengesi bu sağlığın önemli…

3 ay ago