Ülkemizin en saygın ve en örgütlü cinsel sağlık derneklerinin başında gelen Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED – www.cised.org.tr), tarafından bin 100 kişinin katılımı ile gerçekleşen ve internet üzerinden yapılan bir anket, bireylerin oral seksi daha “güvenli” bulduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 70’i partneriyle oral seks yaptığını ifade ederken, yüzde 30’unun partnerinin hijyen kurallarına yeterince uyup uymadığını bilmemesi ya da bazı cinsel bilgi eksikliklerinden dolayı oral seksi tercih etmediklerini gözler önüne serdi.
ORAL SEKS ERGENLERDE YAYGIN!
Oral seks ergenlerde yaygın bir cinsel birleşme tekniğidir. Cinsel hazzı arttırmak, bekaret tabusu, merak, yakın ilişkide karşılıklı yeni bir deneyim yaşamak, ilişkileri iyileştirmek ya da popüler kültürden etkilenmek… Sebebi her ne olursa olsun anketler gösteriyor ki, oral seks, vajinal sekse oranla daha yaygın olarak tercih edilir. CİSED’in yaptığı ankette, katılımcılara “Partnerinizle oral seks yapar mısınız?” sorusu soruldu. Katılımcılar tarafından oral seksin tercih edilme oranını yüzde 70 olarak saptandı. Bu ortalamada ergenlerin tercih payı oldukça yüksekken, ankette 21-44 yaş arasındaki bireylerin cinsel ilişkide oral sekse hatırı sayılır bir önem verdikleri ortaya çıktı. Katılımcıların “Sizce oral seks vajinal seksten daha mı güvenli?” sorusuna verdiği “Evet” yanıtının oranını ise yüzde 80 olarak saptandı. Peki gerçekten oral seks güvenli mi?
ORAL SEKS NEDİR?
Oral seksin normal seksin bir parçası olarak bilinir. Oral seks basit ifadesiyle ağız ve dil hareketleriyle cinsel organların ağza alınarak öpülmesi, yalanması ve uyarılması olarak ifade edilir. Ağız ve dil ile uyarılmaya oldukça yatkın olan cinsel organlar, vücut geneline göre oldukça fazla sinir ucuna sahiptir. Ağzın vajinayı, dilin penisi andırması ise karşılıklı cinsel hazzın yoğun olarak hissedilmesinde önemli bir rolü üstlenir. Bu nedenle cinsel terapistler olarak çiftlerin cinsel birleşme öncesinde ağız ve dille birbirlerini uyarlamalarını ve önsevişme olarak adlandırılan evreyi keyifli yaşamalarını hem doğal hem de tavsiye edilebilen bir durum olarak görüyoruz. CİSED cinsel terapistleri hem HPV ile karşılaşılmadan ve cinsel aktivite başlamadan önce“profilaktik (koruyucu) amaçlı” “HPV aşışı”nın yapılmasını hem de tek eşli ve cinsel sadakat içeren ilişkilerde keyifli ve eğlenceli bir cinsel yaşam için yerinde, az ama öz oranda oral seksin yapılmasını tavsiye ediyor.
ORAL SEKS VE KANSER
Oral seksin güvenirliliği hala tartışmalıdır. Oral seks gırtlak, ağız, dil ve bademcik kanserine yol açabilir. Kanserin sorumlusu ise tek başına oral seks değil, oral seks sırasında kişiden kişiye geçen HPV, yani Human Pappilloma Virüsü’dür. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yaygın bir virüs olan HPV, oral seks sırasında kişiden kişiye aktarılabilir ve tıpta orofarinks adı verilen boğaz ortası bölgesinde kansere neden olabilir. Bunun yanında AIDS, herpes, frengi, gonore ve viral hepatit gibi cinsel hastalıklar da oral seks yoluyla bulaşabilir.
HİJYEN VE KORUNMA ÖNEMLİ
Oral seks bilindiği kadar masum ve tehlikesiz değildir. Oral sekste de diğer cinsel ilişkilerde olduğu gibi çeşitli mikrobik hastalıkların bulaşma riski vardır. Özellikle “ağız, diş eti ve dudak mukozasında yara ve çatlaklar” HPV’nün bulaşması için uygun koşulları yaratır. Cilde veya mukozaya temas yolu ile bulaşan HPV’nün ana bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Enfekte bir kişinin penis, skrotum (erkek yumurtalık torbası), vajina veya dış genital bölgesi ile temas sonucu bulaşabilir. Oral yolla enfekte bir genital bölgeye temas edilmesi halinde de bulaşma olabilir. Prezervatif kullanmak bulaşmayı her zaman önlemez, çünkü virüs prezervatifle kaplı olmayan bir genital alandan da bulaşabilir. Bu nedenle oral seks yapılırken özellikle dikkat edilmesi gerekenlerin başında “tek eşlilik” ve “kişisel temizlik kurallarına titizlikle uyulması” gelir. “Bariyer korunma” yöntemleri de cinsel yolla bulaşan hastalık kapma riskini azaltabilir. Bariyer penisi örten bir prezervatif veya vulva ya da anüs üzerine yerleştirilen plastik veya lateks “oral seks prezervatifi” olabilir. Hazır oral seks prezervatifi yerine kesilip çarşaf haline getirilmiş bir prezervatif de kabul edilebilir bir bariyer olabilir. Ama çoğu insan oral seks için korunma kullanmaz. Oysa oral seks sırasında prezervatif kullanılabilirken, oral seks uygulanan bölgeye yerleştirilen ince plastik veya lateks maddelerden elde edilen bir koruyucu ile riskler en aza indirilebilir. Ancak her ne kadar riskleri olsa da oral seksin tamamen cinsel hayattan çıkarılması da doğru değildir.