Boşalma ve orgazm tıptaki son gelişmelere rağmen halen bilinmezliklerle dolu bir terim olmaya devam ediyor. Çünkü boşalma, orgazm ve cinsel doyum kavramları genellikle birbirine karıştırılıyor ve çok yanlış bir şekilde aynı anlamda kullanılıyor. “Her boşalmanın orgazmla mı sonuçlanması gerekiyor?”, “Orgazm, boşalma ve cinsel doyum sonrası vücutta ne gibi değişimler meydana geliyor?” gibi akla takılan birçok soruya açıklık getirmek istiyorum.
"ORGAZM" OLMAKLA "BOŞALMAK" AYNI ŞEY DEĞİL…
Orgazm olmakla boşalmak aynı şey değil… Ama çoğu zaman boşalma olarak yaşanan durumlar orgazm olarak algılanıyor. Boşalma bedensel bir rahatlamayken orgazm, bu bedensel rahatlamaya ruhun da eşlik ettiği bir durum olarak biliniyor. "Şehvetli heyecan” anlamına gelen orgazm, boşalmayı da içine alan daha geniş bir kavram… Orgazm çeşitli bedensel ve psikolojik cinsel uyaranlar sonucu beynin harekete geçmesi ve bir takım hormonsal mekanizmaların etkisiyle, bireyde hem bedensel hem de ruhsal olarak algılanan, "geçici şuur bulanıklığı", "kontrol kaybı duygusu" ve istem dışı ritmik vajinal kasılmaların yanında tüm bedende güçlü kasılmaların yaşandığı "yoğun bir boşalma" olarak tanımlanabiliyor. Boşalma ise, daha çok fiziksel rahatlama olarak tarif ediliyor. Boşalma anında erkeklerden meni çıkışı oluyor ama kadınlarda böyle bir sıvı çıkışı olmuyor. Bu nedenle erkeğin boşaldığının bir meni çıkışı gibi bir kanıtı olurken, kadının boşalması tamamıyla sübjektif yani öznel, kişisel, göreceli, değişken, izafi, yoruma bağlı olarak değerlendirildiğinden bir kanıtı olmuyor. Ama kadın boşladığında kızarıyor, nefes ve kalp hızı artıyor, vajinada istemsiz kasılmalar gibi fiziksel etkiler görülüyor. Ayrıca her cinsel ilişkide boşalmayı, her erkeğin ve her kadının yaşaması gereken doğal bir duygu olarak görmek gerekiyor. Boşalmayı, bir insanın çok susadığı zaman kana kana içtiği sudan aldığı tat gibi ya da çok sıkışan bir kişinin, ihtiyacını giderdiği zaman yaşadığı rahatlama gibi tarif etmek mümkün… Boşalma öncesi beden geriliyor ve arkasından rahatlama hissediliyor. Cinsel ilişkilerin sonlarına doğru yaşanan ve 10–15 saniye süren kasılmalarla kendini gösteren fiziksel ve bedensel rahatlamaya “boşalma” adı veriliyor.
ORGAZM İÇİN KALİTELİ BİR CİNSEL İLİŞKİ GEREKİYOR…
Boşalma durumu 5 ile 10 saniye, orgazm durumu ise 10 ile 15 saniye arası kadar sürüyor. Boşalmaya cinsel ilişki ya da mastürbasyon ile ulaşılabiliyor ama orgazm için kaliteli bir cinsel ilişki gerekiyor. Kadınlar, erkeklerden daha geç boşalıyor ve orgazma ulaşıyor. Ama erkekler çok özel teknikleri uygulayarak veya bazı ilaç ve kremlerle boşalma sürelerini uzatılabiliyor. Kadınlar, erkeklerden daha geç boşalmalarına veya orgazma ulaşmalarına karşın eğer gerekli uyarı verilirse ve tecrübeleri arttıkça erkeklerden daha kapsamlı ve şiddetli boşalma veya orgazm durumları yaşayabiliyor. Orgazm ve boşalma sonrasında her iki cinste de salgılanan seratonin hormonu mutluluk veriyor ve bu yaşanan deneyimin iyi hatırlanmasında etkili oluyor.
BOŞALMA HAK, ORGAZM ARMAĞAN…
Boşalma olmaması çiftin gerginliğinin devam etmesi anlamına geliyor ve hem iç dünyalarında hem de partner ilişkilerinde sıkıntılara neden olabiliyor. Bu nedenle boşalmayı HAK olarak görmek gerekiyor. Orgazm, boşalmayı öğrenmiş, tecrübe etmiş, ilişkilerinde belli bir kalite, uyum ve ahenk yakalamış çiftlerin, ayda yılda bir kez yaşadıkları farklı bir bilinç hali olarak biliniyor. Bu nedenle orgazmı çok arzu ve istekli olan, her iki tarafın da gününde olduğu ilişkilerde yaşanan bir ARMAĞAN ya da HEDİYE gibi görmek önem taşıyor. Her kadının veya her erkeğin, her cinsel birliktelikte boşalabilmesi gerekiyor ancak her birliktelikte orgazm olma zorunlulukları yok… Orgazmın arada bir olmasını yeterli görmek ve orgazmı bir hedef haline getirmemek önem taşıyor. Çünkü iyi sevişme, eşlerin, istekle başlayarak karşılıklı haz alabilmelerine dayanıyor ve cinsellik; rahatlamış ve gevşemiş bir halde, sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza odaklanarak, haz alıp haz verebilme, ruhu ve bedeni paylaşabilme, ne olursa olsun bir şekilde boşalabilme bilim ve sanatı olarak tarif ediliyor. Bu sanat icra edilirken orgazm yaşanır ya da yaşanmaz… Orgazmın yaşanmaması o cinsel ilişkiden haz alınmadığı, tatmin olunmadığı anlamına gelmiyor. Ancak çift cinsel ilişkinin başından itibaren orgazmın yaşanıp yaşanmayacağına odaklanırsa, bu durum alınan hazzın sürdürülememesine, dolayısıyla orgazmın ulaşılamaz hale gelmesine neden olabiliyor. Bu nedenle boşalma, orgazm ve cinsel doyum kavramlarını birbirinin aynı olmadığını bilmek ve anlamak gerekiyor.
DOYMADAN YATAKTAN KALKMAK…
Cinsel doyum, kişinin boşalmasından veya orgazm olmasından sonra yataktan doyduğunu hissederek kalkması, yani yeniden bir cinsel aktive yapmaya ihtiyaç duymaması olarak biliniyor. Ancak bazen seks yaparken boşalma veya orgazm yaşanıyor ama yine de kişi kendisini seks konusunda hala istekli, doymamış veya aç hissedebiliyor. Hatta bu kişiler sürekli istemek gibi bir dürtüsellik içinde olabiliyor. Bu durum cinsel doyum bozukluğu olarak tarif ediliyor.