Doğadaki bütün canlılara şefkat ve merhamet esasının egemen olması gereken Ramazan ayı boyunca; sizlerin aşk, evlilik, yakın ilişkiler ve cinsellikle ilgili sorularınızı yanıtlamaya devam edeceğim. Çünkü insanın maddi ve manevi gelişmesinin yanı sıra ruh ve beden sağlığının korumasında önemli bir yer tutan cinsellik; İslam dini tarafından, insan doğasının en temel ihtiyaçlarından biri olarak görülmüştür. İnsanlar için cinsel arzu ve istekler; açlık, susuzluk gibi doğal olgulardır. Ancak buna rağmen, her yıl, Ramazan ayında aynı tartışmalar yaşanır: ‘Ramazan’da yaşanan cinsellik; ayıp, yasak ya da yanlış mıdır?’
Günümüzde, sahip olunan insanî değerler erozyona uğramaya yüz tuttu. Sınırsız hırslar ve talepler benliği kapladı. Bireysellik, bencillik, çıkarcılık, aldatma ve aldatılma gibi olumsuz değerler yakın ilişkilerde öne çıktı. Teknolojik tüm yeniliklere rağmencinsel mitler (hurafeler veya doğru bilinen yanlışlar) toplumda mutsuz, umutsuz, olumlu düşünemeyen ve cinselliği paylaşamayan kişilerin sayısını artırdı. Ayrıca cinsel sapkınlıklar, taciz, tecavüz, esnet gibi ülkemizi kasıp kavuran olumsuzluklar ve hak ihlalleri, cinsel ayrımcılık ve kadınları hedef alan şiddet insanımızın geleceğe olan umutlarını zayıflattı. Şüphesiz bu olumsuzluklar, aşınan ve kaybolan değerler karşısında yapılması gereken;koşulsuz sevgiyi ve bilimin ışığını topluma hâkim kılmaktır. Ramazan ayı kaybedilen bu değerleri yeniden kazanmak, insanın özünde var olan iyilik ve insani duyguları fiiliyata geçirmek için önemli bir fırsattır. Çünkü Ramazan ayı baştan sona sosyal dayanışma ve kaynaşmanın yoğun olarak yaşandığı, bilgilenme, arınma ve yenilenme bilincinin tazelendiğideğerli bir zaman dilimidir. Bu nedenle maddi ve manevi sayısız güzellikleri çağrıştıran, ferdi hayatta huzurun, sosyal hayatta kaynaşma ve paylaşmanın yoğun olarak yaşandığı, iradelerin sevgi ve merhametle eğitildiği ve özgürleştiği Ramazan ayını, cinselliği yasaklamadan kalpleri arındırmak için bir fırsat olarak görmek gerekiyor.
İslam inancına göre oruç tutmak, ruhu ve bedeni terbiye eder ve bu yönüyle daha derin bir anlayış ve yaşayış vaat eder. Oruç, kişinin sahip olduğu nimetlerden bir süre ayrı kalmasını gerektirir ve hep elinin altında hazır olarak bulduğu şeylerle arasına bir mesafe koyar. İftar vakti bu mesafe ortadan kalkar ve kişi orucunu tuttuğu her ne varsa, özlediği ve uzak düştüğü lezzetleri yeni bir heyecanla tadar ve yeniden keşfeder. Bu nedenle iftar orucu tutulan cinselliği de güzelleştirebilir ve cinsel mutluluğun gelişimi için yeni bir fırsat sunabilir.
Cinsellik ekmek gibi su gibi güzel bir nimettir; kadın ve erkeğin birbirlerine ruhlarını ve bedenlerini armağan ettikleri eşsiz bir sofradır. Bu sofradaki lezzetleri derinleştirmek, o sofraya oturmanın keyfini yine, yeni, yeniden yaşamak insanoğlunun hakkıdır.
Ramazan ayında meşru cinselliği bir tür ayıp, yasak veya kaçamak saymak; orucu tutulan cinselliğin iftarının da gereksiz olduğu gibi çok yanlış bir algıya neden olabilir. Çiftleri birbirlerinden soğutabilir, zamanla ilişkilerini tekdüzeleştirebilir. Cinselliğin ruhsal ve duygusal boyutlarının ihmal edilmesine yol açabilir. Böylece çiftlerin birbirlerini duygusal ve ruhanî gevşemeden ve rahatlamadan yoksun bırakmalarına vesile olabilir. Oysa cinselliğin orucu varsa, iftarı olmalıdır. Ruhsal ve bedensel bir arınma yaşanması gereken Ramazan ayında cinselliği yasaklamak yerine; gönüller ve beyinler arındırılarak huzurlu ve dengeli bir ruh hali yaratılmaya çalışılmalıdır. Çünkü yeme içmenin orucu damak lezzetini geliştirebiliyorsa, özlenen ve hasretle beklenen cinselliğin orucu da cinsellikten alınan hazzı geliştirebilir, cinselliği ilk günkü heyecanına taşıyabilir ve monotonlaşan birleşmeler olağanüstü nitelikler kazanabilir.
Huzurlu ve mutlu olmanızı dilerim.
RAMAZAN AYI SORULARI VE YANITLARI
Yeni evli bir çiftiz. Ramazan geldi, manevi duygularımız ön plana çıktı. Ramazan ayında cinselliğimize ara vermemiz gerekiyor mu? İftar sofrasında, mahremiyete uygunsa, birbirimizi öperek oruç açabilir miyiz?
K.K./Balgat
Ramazan ayı, cinsel mutluluğun gelişimi için de bir fırsattır. Ramazan ayında, oruçluyken cinsel yakınlığın askıya alınmasından dolayı eşinizle birbirinize bakışlarınıza ruhanî boyutlar ekleyebilirsiniz. Çift olarak oruçlu olduğunuz sürece, birbirinizi ilk defa gövdeleriniz üzerinden değil duygularınız üzerinden tartabilirsiniz. İftar, orucu tutulan her şeyi güzelleştirdiği gibi orucu tutulan cinselliği de güzelleştirebilir. Çünkü cinsellik ekmek gibi su gibi nimettir; kadın ve erkeğe birbiri üzerinden sunulan eşsiz bir sofradır. Bu sofradaki lezzetleri derinleştirmek, o sofraya oturmanın keyfini genişletmek hakkınızdır. Nasıl ki yeme içmenin orucu damak lezzetinizi geliştiriyorsa, cinselliğin orucu da cinsellikten alınan ve cinselliğin vaat ettiği hazzı geliştirebilir. Bu nedenle, cinselliğin tüm ifadeleri olmasa da iftar sofrasında, mahremiyete uygunsa, eşler birbirlerini öperek niye oruç açmasınlar? Yani öpüşmenin orucunu tuttuğunuz gibi öpüşmenin iftarını yapabilirsiniz.
*******************
20 yaşında bekâr bir erkeğim ve mastürbasyon yapmayı çok seviyorum. Ramazan ayında mastürbasyonu ne zaman yapmalıyım? İftardan önce mastürbasyon yapmak orucumu bozar mı? Neden oruçluyken mastürbasyon yapmayı istiyorum?
Y.Ö./Bala
Orucu neyin bozduğuna dair sorularınızı bir din uzmanının yanıtlamasında fayda var. Ancak ben kendi konumla ilgili olan kısmına yanıt verebilirim. Orucun amacı hem ruhen hem de bedenen arınmak ve nefsi terbiye etmektir. Bu nedenle oruçluyken cinsel davranışlarda bulunmak doğru olmaz. İftardan sonra sahura kadar olan sürede mastürbasyon yapmanızın bir sakıncası yoktur. Ramazan ayında olduğumuz için bazı şeyler yasakmış gibi görünebilir ve yasaklar daha cazip geldiğinden cinselliği kafanızdan atamayabilirsiniz. Bu nedenle oruçluyken cinsel konuları çok fazla kafanıza takmadan doğal akışına bırakmanız, daha huzurlu ve mutlu olmanızı sağlayacaktır.
***************
Ramazan ayında olduğumuz için bazı şeyler yasak ve bu nedenle cinselliği kafamdan atamıyorum. Ramazan ayında cinsel dürtülerimi baskılamanın bana bir zararı var mı? Ne yapmalıyım?
T.O./Çankaya
Ramazan ayı boyunca, sağlıklı ve mutlu bir cinsellik yaşayabilirsiniz. Kısa ve geçici bir süre cinsel dürtülerinizi bastırmanın size bir zararı olmaz, rahat olun. Orucunuzu açtıktan sonra beyninizi kapatarak duygularınıza odaklanabilir, endişe, korku ve kaygılarınızı bir tarafa bırakarak anın tadını çıkarabilirsiniz. Çünkü insanın maddi ve manevi gelişmesinin yanı sıra ruh ve beden sağlığının korumasında önemli bir yer tutan cinsellik; İslam dini tarafından, insan doğasının en temel ihtiyaçlarından biri olarak görülmüştür. İnsanlar için cinsel arzu ve istekler; açlık, susuzluk gibi doğal olgulardır. Bu nedenle arınma ve arındırma ayı olan Ramazan ayında cinselliğinizi yasaklamadan; gönlünüzü ve beyninizi arındırabilirsiniz. İçlinizdeki olası kötü duygu ve düşüncelerden kurtularak olumsuzlukları bir kenara bırakabilirsiniz, cinsel yaşam ve partnerinizle ilgili iyi düşüncelere sahip olmaya gayret edebilirsiniz.
*****************
2 yıllık evli bir çiftiz. Eşimin küsme hastalığı var, bana da bulaştı. Bu küslük zamanla aşk hayatımızı ve cinselliğimizi olumsuz etkilemeye başladı. Ramazan ayın da bile bana küsüyor. Cinsel sorunlarımız baş gösterdi. Ne yapabiliriz?
A.P./Dikmen
Evliliğin ilk üç yılı çiftlerin birbirlerini tanıma, anlama ve birbirlerine uyum yapma sürecidir ve bu zaman içinde küslükler, ufak tartışmalar olacaktır, rahat olun. Ramazan ayını fırsat bilerek, küçük küslükleri veya kırgınlıkları bir yana bırakmanızda fayda var. Bu yüzden Ramazan ayını önemine ve ruhuna uygun olarak yaşamalısınız. Ramazan ayının yarattığı birlik ve dayanışma alışkanlıklarıyla, başta cinsel hayatınız olmak üzere, tüm yaşamınızda iyiye ve güzele yönelmeniz gerekiyor. Eşinizle birlikte daha sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşama sahip olmak ve cinsel sorunlarınızı aşmak için, sorumluluk almanız, küslükten vazgeçip, suçlamadan konuşmanız ve eşinizin duygularını anlamaya çalışmanız doğru bir seçim olacaktır. Bunun için ilk önce geçmiş mutlu günlerinizi hatırlamanız gerekiyor. Bu hatırlayış, Ramazan ayında dargınlıkları, kırgınlıkları bir yana bırakarak sevgi ve hoşgörü içerisinde sizi birbirinize daha sıkı bağlayacaktır. Daha sonra eşinizin size yaptığı suçlamaları bir istek veya talep olarak duymanızda ve yapabildiklerinizi koşulsuzca yerine getirmeye çalışmanızda fayda var.
****************
Eşim Ramazan ayı boyunca cinselliğin ertelenmesi gerektiğini düşünüyor ve uygunsuz olduğunu söylüyor. Ben aynı fikirde değilim. Sizce bu doğru bir davranış mı?
T.Ş./Çukurambar
Cinsellik ülkemizde hala bir tabudur. Cinsellikte topluma hâkim olan abartılmış ayıp ve yasak kavramları, kişinin nikâhlı eşiyle yaşadığı normal cinsel ilişkileri bile gölge altına alabiliyor. Bunun en güzel örneklerinden biri Ramazan ayında yaşanan cinsellik tartışmalarıdır. Ramazan ayında cinsellik çok yanlış bir şekilde, sanki bir suç, bir yanlış ya da çok kötü bir eylemmiş gibi algılanabiliyor. Hangi ayda olursa olsun, eşinizle sağlıklı bir şekilde cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Çünkü cinsellik ekmek gibi su gibi güzel bir nimettir; kadın ve erkeğin birbirlerine ruhlarını ve bedenlerini armağan ettikleri eşsiz bir sofradır. Bu sofradaki lezzetleri derinleştirmek, o sofraya oturmanın keyfini yine, yeni, yeniden yaşamak insanoğlunun hakkıdır. Ramazan ayı cinselliği yasaklamadan kalpleri arındırmak için bir fırsattır. İslam inancına göre; oruçluyken cinsel ilişkiden kaçınılmalı ve iftarla imsak arasında ilişkiye girilmelidir. Yani Ramazan ayında cinsellikten uzak durmamıza gerek yok. Ruhsal ve bedensel bir arınma yaşanması gereken Ramazan ayında cinselliği yasaklamak yerine; bilgilenme, arınma ve yenilenme bilincinizi tazelemenizde fayda var.
***************
21 yaşındayım, bekârım. İftardan sonra cinsel isteğimde artış oluyor ve hemen mastürbasyon yapıyorum ama çok zorlanıyorum. Ne yapabilirim?
N.C./Balgat
İftar sonrası tokluk hissiyle beraber cinsel isteğin artması sık rastlanan bir durumdur. Çünkü insanın temel dürtüleri olan yemek, içmek, barınmak, korunmak ve cinsellik bir zincirin halkaları gibidir. Ancak aşırı yemek yiyerek, tok karnına veya soğuk içecekler içtikten ya da dondurma yedikten hemen sonra mastürbasyon yapmak veya cinsel ilişkiye girmek çok sağlıklı değildir. Hazımsızlık ve soğuk yiyecekler cinsel enerjide dengesizliğe yol açabilir. Aşırı tok karın performans düşüklüğünden başarısızlığa kadar birçok cinsel soruna neden olabilir. Bu nedenle iftardan hemen sonra mastürbasyon yapmamanızda fayda var.
***************
Hocam iftardan sonra cinsel isteğimde artış oluyor. Ama hemen seks yapınca zorlanıyorum. Ne yapabilirim?
L.M./Yıldız
İftar sonrası tokluk hissiyle beraber cinsel isteğin artması sık rastlanan bir durumdur. Çünkü insanın temel dürtüleri olan yemek, içmek, barınmak, korunmak ve cinsellik bir zincirin halkaları gibidir. Ancak aşırı yemek yiyerek, tok karnına veya soğuk içecekler içtikten ya da dondurma yedikten sonra cinsel ilişkiye girmek sağlıklı değildir. Hazımsızlık ve soğuk yiyecekler cinsel enerjide dengesizliğe yol açabilir. Aşırı tok karın performans düşüklüğünden başarısızlığa kadar birçok cinsel soruna neden olabilir. Bu nedenle iftardan hemen sonra cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.
“Vajinismus”, cinsel bir işlev bozukluğu olarak tanımlanan ve kadınlarda cinsel ilişki sırasında PSOAS kaslarının, pelvik…
Yoğun stres, gerginlik, anksiyete, mükemmeliyetçi kişilik yapısı, suçluluk ve günahkarlık duyguları, bilinçli ve bilinçdışı düşünceler…
“Cinsel fanteziler”, insanoğlunun hayal dünyasının sınır tanımayan ve sınırlanamayan yaratıcı motifleridir. Cinsel fantezi kurmak kolaydır,…
Her erkek egemen toplumda olduğu gibi ülkemizde de en aşılmaz tabularından biri penis, penis boyu…
Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…
En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…