Categories: Cinsel Sağlık

Regl Döneminde Cinsel İlişki

Regl (adet) dönemindeyken kadınların bir kısmında cinsel istek artışı görülebilir ama estetik açıdan bu dönemde seks yapılması pek tercih edilmez. Çoğu zaman tıbbi açıdan bir zararı olmasa da jinekologlar ve cinsel terapistler tarafından regl dönemindeyken seks yapılması da tavsiye edilmez.

Çünkü kanlı seks görüntü olarak rahatsız edicidir ve çiftte cinsel soğukluğa neden olabilir. Ayrıca kadınlar bu dönemde kendilerini kirli ve pis hissedebilirler ve eşleriyle yakınlık kurmak istemeyebilirler. Yani regl döneminde cinsel ilişkiye girilmesi koşullara, kişilere ve kişilerin inançlarına göre farklılık gösterir ve bir “tercih” meselesidir. Eğer ilişkiye girilmek isteniyorsa temizlik kurallarına çok dikkat edilmeli ve prezervatif kullanılmalıdır.

REGL DÖNEMİ HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER…

Regl ile ilgili halk arasında en yaygın olan yanlış inanış regl döneminde vücuttan pis kanın atıldığıdır ve erkekler bu nedenle partnerleri regl dönemindeyken cinsel ilişkiye girmek istemezler. Oysa bu yanlış bir bilgidir. Her sağlıklı kadının rahim duvarı her ay, döllenmiş bir yumurtanın barınabilmesini sağlayacak doku değişiklikleri nedeniyle kalınlaşır. Döllenme, yani gebelik gerçekleşmediğinde bu dokular işlevsiz hale gelerek kan ile birlikte vücuttan atılır. Dolayısıyla bu kan pis değildir. Bu dönemle ilgili diğer bir yanlış inanış da “regl sırasında gebelik ihtimalinin olmadığı” şeklindedir. Ancak bu yanlış bilginin aksine, erken yumurtlama ve yumurta çatlaması gibi nedenlerle regl kanaması sırasında gebe kalma olasılığı çok ama çok az olmasına rağmen vardır.

REGL DÖNEMİNİN AVANTAJLARI…

Vücudun dinlenmeye çekildiği regl döneminde yaşanacak cinsel ilişkinin bazı avantajlar sağladığını söylemek de mümkün… Kadınların büyük çoğunluğu, bu dönemde cinsel istekleri artıyor olmasına karşın, cinsel ilişkinin zor ve ağrılı olacağını ya da kanama nedeniyle partnerlerine itici geleceğini düşünürler. Ancak çoğu kadın bu dönemde değişen hormonları nedeniyle yaşadıkları cinsellikten daha fazla haz duyduklarını ve daha kolay boşaldıklarını keşfederler. Araştırmalar regl döneminde gerçekleşen hormon değişikliklerine bağlı olarak cinsel ilişki sonrasında kadının regl ağrılarının ve kramplarının azaldığına ilişkin sonuçlar ortaya koymaktadır.

REGL DÖNEMİNDE CİNSEL İLİŞKİ KONUSUNDA ÖNERİLER…

Regl döneminde cinsel ilişkiye girmek konusunda her çift kendi düşünceleri ve inanışları doğrultusunda bir seçim yapar. Ancak istediği halde bazı endişeleri nedeniyle yapmayanlar aşağıdaki önerileri dikkate alabilirler… (1) Bu dönemde de cinselliği yaşmak istiyor ama ortalığın kirlenmesinden endişeleniyorsanız, cinsel ilişkiyi duşun altında yaşayabilir ya da yatağınıza koyu renk bir çarşaf örtebilirsiniz. Ayrıca cinsel ilişkiden önce ılık sabunlu bezle her iki tarafında dış genital organlarını iyice temizlemeleri  gerekir. (2) Ön sevişmeye daha uzun süre ayırabilir ve cinsel ilişkiyi daha yumuşak ve yavaş yaşayabilirsiniz. (3) Mümkün olduğunca hem kendinizin hem de partnerinizin kendini rahat hissedeceği pozisyonları tercih edebilirsiniz; örneğin, kanın dışarı akışını engelleyen misyoner pozisyonu gibi… (4) Regl döneminde cinsel ilişki yaşanırken mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü bu dönemde, rahim ağzı, kanın dışarı atılmasını sağlamak üzere açılır. Bu yüzden de erkeğin penisiyle dışarıdan gelecek bakteri ya da virüslerin rahme geçişi kolaylaşarak çeşitli hastalık ya da enfeksiyonların gelişme riski artar. Ayrıca hem kadın hem erkek açısından kanla bulaşan cinsel hastalıklara yakalanma olasılığında da artış olur.

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

FUCK BUDDY İLİŞKİLERİN FFAYDALARI VE ZARARLARI

“Fuck buddy” terimi, İngilizce kökenli ve genellikle samimi ve özgür bir arkadaşlık içinde, cinsel ilişkiyi…

4 gün ago

CİNSEL IQ VE CİNSEL EMPATİ

“Cinsel IQ” terimi, cinsellikle ilgili bilgi, cinsel empati, cinsel özempati, anlayış ve farkındalığı ifade eder.…

4 gün ago

SEKS MEDİTASYONU

SEKS MEDİTASYONU “Meditasyon”, zihinsel ve duygusal dengeyi sağlamak, stresi azaltmak, iç huzuru artırmak ve farkındalığı…

4 gün ago

ANTİ-AGİNG SEKS UYGULAMALARI

Yaşlanma belirtilerini azaltmayı veya geciktirmeyi amaçlayan çeşitli yöntemleri ifade eder. Bu uygulamalar genellikle sürdürülebilir cinsel…

4 gün ago

CİNSEL WELLNESS

“Wellness” kelimesi, Türkçe'ye “iyilik hali” veya “iyi olma hali” olarak çevrilebilir. Ancak, wellness kavramı sadece…

4 gün ago

PASİF AGRESİF KİŞİLİK BOZUKLUĞU

"Pasif-agresif" terimi, genellikle bir kişinin içsel öfkesini ya da duygusal çatışmalarını dışa vururken dolaylı ve…

3 ay ago