SÜREKLİ GENİTAL UYARILMA BOZUKLUĞU (SGUB)

Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu (SGUB), tıp literatüründe “Persistent Genital Arousal Disorder” (PGAD) olarak adlandırılır. Bu durum, cinsel organlarda ve genital bölgede “sürekli ve rahatsız edici bir cinsel uyarılma” hissiyle karakterize edilen bir tıbbi durumdur. SGUB; eş zamanlı cinsel fantezi, cinsel arzu ya da cinsel uyarı olmadan, kendiliğinden ortaya çıkıp saatler veya günlerce devam edebilen istenmeyen, rahatsız edici, kontrol edilemeyen ve sürekli genital uyarılma belirtileri ile karakterizedir. Fizyolojik genital uyarılma yanıtları ise sıklıkla öznel cinsel arzu ya da cinsel istekten bağımsız olarak deneyimlenir; davetsizdir, rahatsız edicidir veya istenmeyen şekilde ortaya çıkar ve yoğun sıkıntı verir. Olağan bir orgazm ile sonuçlanmayan bu uyaranlar saatler veya günleri bulan “çoklu, yalancı ve anhedonik orgazm benzeri durumlar” ile yatışır. SGUB sık karşılaşılmayan bir bozukluk olmakla beraber utanç, sosyal izolasyon ve intihar düşüncesi ile yakından ilişkili ciddi bir klinik tablo yaratır, uyku bozuklukları ve yoğun mastürbasyon yapma tabloya eşlik edebilir. SGUB, gerçek yaygınlığından daha düşük oranda tanı konulan bir durumdur, çünkü bu çok az bilinen ve hala tartışma konusu olan durum uzun süreli rastgele cinsel ilişkilerde bulunma bozukluğu yani hiperseksüalite ile çok karıştırılır. Ayrıca SGUB yaşayan kadınlar böylesi bir tanı almaktan korktukları için çoğu zaman bu yakınmalarını hekimler veya cinsel terapistler ile paylaşmazlar.

SGUB’UN TEMEL BELİRTİLERİ

1- SGUB’ta “tekrarlayan, yalancı ve rahatsız edici orgazm hissi” mevcuttur. Yani “kontrol dışı ve rahatsız edici orgazm benzeri bir durum” söz konusudur. 

2- “Genital bölgede, vulvada ve klitoriste rahatsızlık veren bir zonklama, gerginlik, yanma, batma, titreme, kaşıntı gibi tatlı bir şey, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı” ile kendisini gösterir. 

3- Cinsel düşünceler veya cinsel uyarılma hissi sürekli zihinlerinde dolaşır ve kişinin normal günlük aktivitelerini engelleyebilir.

4- SGUB genellikle cinsel, fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duygusal rahatsızlığa yol açar ve bu nedenle kişinin yaşam ve ilişki kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.

NEDEN OLUR?

SGUB‘in nedeni tam olarak anlaşılmamıştır, ancak bazı faktörlerin bu duruma katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Hormonsal dengesizlikler, sinir sistemi sorunları, pelvik taban kaslarının anormal kasılması gibi etkenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Depresyon ve anksiyeteyi içeren psikolojik kökenli patofizyolojilerle ilişkili olabileceği gibi, damarsal, nörolojik, farmakolojik temelli patofizyolojik süreçlerle de ilişkili olabilir. Psikolojik ve psikiyatrik nedenlerin başında “suçluluk ve günahkarlık duygusu, korku ve kaygı” gelir. “Antidepresan ilaçlar” ve “zyban (wellbutrin) gibi sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar”, nörolojik olarak “tarlov kistleri” SGUB’a yol açabilir. “Erkekteki priapism durumu kadında SGUB şeklinde kendisini gösterebilir” veya “klitorisin kanlanması ile ilgili arterio-venöz problemler” damarsal nedenler arasında sayılabilir. “Dar pantolon giyme, çok fazla bisiklete binme ve at binme gibi vajinaya uygulanan baskıyı artıracak aktivitelerde bulunma” SGUB’u tetikleyebilir.

SGUB’U TETİKLEYEN UYARICILAR

—Sezaryen ameliyatları 

—Zeban gibi çok özel antidepresanların kullanılması

—Âdetin bitmesi veya kesilmesi

—Farklı antidepresanların üst üste kullanılması

—Tren, araba veya motosiklet gibi araçların yarattığı titreşimler

—Geçirilen bir kaza sonrasında pelvis bölgesinin incinmesi ve yaralanmasından sonra mastürbasyon yapma, vb.

SGUB’UN TEDAVİSİ

SGUB cinsel sağlık sorunlarına ve kişisel yaşam kalitesine ciddi bir etki yapabilen bir durumdur. Bu nedenle, SGUB şüphesi olan bir kişi bir cinsel terapiste başvurmalıdır. Tedavi, belirtileri hafifletmeye ve kişinin yaşamını daha iyi hale getirmeye yardımcı olabilir. Ancak, bu tür rahatsızlıkların spesifik tedavi yaklaşımları ve sonuçları kişiden kişiye değişebilir, bu nedenle profesyonel yardım almak önemlidir. SGUB‘u tedavi etmek karmaşık bir süreç olabilir ve her birey için farklılık gösterebilir. Tedavi seçenekleri arasında şunlar bulunabilir:

1- MetaSeks Cinsel Terapi: Cinsel terapist, kişinin SGUB ile başa çıkmasına yardımcı olabilir ve cinsel uyarılma ile ilişkili kaygıyı azaltabilir. Mastürbasyon sıklığı günlük olarak bir çizelgeyle takip edilebilir. Psikoeğitim verilerek suçluluk ve günahkârlık duygusu azaltılmaya çalışılır.

2- İlaç tedavisi: Bazı ilaçlar cinsel uyarılmayı kontrol etmeye yardımcı olabilir. Ancak, ilaç tedavisi herkes için etkili olmayabilir. MsVenüs, doloksetin, alprazolam, ketiapin ve magnezyum bisglisinat tedavide kullanılabilir. B vitamin kopmpleksleri ve kas gevşeticiler de tedaviye eklenebilir.

3- Pelvik taban rehabilitasyonu: Pelvik taban kas fonksiyonunu optimize etmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Rehabilitasyonda hedef kasların dengeli ve koordineli çalışmasını sağlamaktır. Bu alanda uzman terapistler tarafından uygulanan bir yöntemdir.

4- Hormon tedavisi: Hormonsal dengesizlikler SGUB‘in nedeni ise, hormonsal tedavi düşünülebilir.

SGUB ŞİKÂYETLERİNİ AZALTMAK İÇİN YAPILABİLECEKLER

—Atakları tetikleyen ortamlardan ve etkenlerden mümkün olduğunca uzak durun.

—Ayakta iş yapın.

—Vajinayı titreşime maruz bırakmayın.

—Vajina ısısını düşük tutmak için soğuk kompres uygulayın. 

—Kaygı ve stresi azaltma için diyafram nefesi kullanın, nefes ve gevşeme egzersizlerini düzenli yapın. 

—Stresten uzak durun.

—“Suçlu ve günahkâr değilim” cümlesini sık tekrar edin.

—Vajinaya direkt olarak baskı-basınç sağlayan etkenleri ortadan kaldırın.

—Uyurken veya araba kullanırken bacaklarınızın arasına minder yerleştirin, tek ayağınızı altınıza alarak oturun, geniş iç çamaşırları ve giysiler tercih edin.

—Oturma minderleriyle zemini yumuşatın.

—Desteğini sağlamak amacıyla partnerinizi ve ailenizi bilgilendirin.

—Düzenli mastürbasyon yapın.

—Düzenli masaj yaptırın.

—Spor yapın.

—Açık havada egzersizler yapın.

—Ters Kegel egzersizleri yapın…

Cem KEÇE

Yeni İçerikler

BAĞIRSAK SAĞLIĞI VE MİKROBİYOM DENGESİNİN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINA ETKİSİ

Bağırsak sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve mikrobiyom dengesi bu sağlığın önemli…

1 ay ago

AŞKIN DERİN CİNSEL BİLGELİĞİ VE LONGEVİTY SEKS

Aşkın derin cinsel bilgeliği, cinselliğin sadece fiziksel bir eylem olmadığını, duygusal, ruhsal ve enerjisel boyutlarının…

1 ay ago

ANTİ-ENFLAMATUAR DİYET VE CİNSEL YAŞAM

Anti-enflamatuar diyet, vücuttaki kronik enflamasyonu azaltmayı amaçlayan beslenme yaklaşımıdır. Kronik enflamasyon, cinsel işlev bozuklukları, kalp…

1 ay ago

ANTİ-AGİNG ETKİLİ NUTRASÖTİKLERİN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINDA KULLANILMASI

“Nutrasötikler”, besin ve ilaç karışımı olan, besleyici ve sağlık yararları sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler, yaşlanma…

1 ay ago

CİNSEL İŞEV BOZUKLUKLARININ TEDAVİSİNDE ANDULASYON TERAPİSİ

“Andulasyon terapisi”, “biyomekanik vibrasyon” ve “infraruj (kızılötesi) ışınları” birleştirerek vücudun çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmeyi…

1 ay ago

ALKALİ DİYET VE CİNSEL YAŞAM

Alkali diyet, vücudun pH dengesini alkalinize etmeyi amaçlayan bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, asidik yiyeceklerin…

1 ay ago