İngiltere’de uykusunda seks yaptığı genç kıza tecavüz ettiği iddia edilen 43 yaşındaki Stephen Lee Davies’in beraat etmesiyle gündeme gelen ve “uykuda seks” olarak bilinen “seksomnia”; uyku halindeyken kontrolsüz bir şekilde cinsel ilişkiye girme veya mastürbasyon yapma ihtiyacı hissetme olarak tanımlanır ve bir tür uykuyla uyanıklık arasında kalınan uyurgezerliktir.

Bu nedenle seksomnia'ya "uyursevişirlik" de denir. İlişkileri olumsuz etkileyebilen bu hastalığa sahip hastalar, genellikle suçluluk duyarlar, durumlarından utanırlar ve doktora başvurmazlar. Aşırı baskı altında olma, yoğun iş temposu, düzensiz beslenme, alkol alışkanlığı, kilolu olma, stres ve uykusuzluk, henüz bir tedavisi olmayan hastalığa hızlandırıcı faktörler arasında sayılabilir.

Bilindiği gibi insan zihninin çeşitli katmanları vardır. Uykuda kapanan "bilinç", kişinin farkında olduğu bölümdür ve zihnin düşünen, yargılayan, mantık kuran ve karar veren kısmıdır. Yani kişinin kiminle seviştiğini bildiği ve bu sevişmenin sorumluluğunu alabildiği kısımdır. En önemli özelliği, seçim yapabilme ve karar verebilme yetisidir. Eylemleri yönetmesi ve karar vermesi gereken bilinçtir. Ama esas büyük parça, buzdağının görünmeyen kısmında bilinçdışındadır. "Bilinçdışı" kişinin farkında olmadığı bölümdür ve zihnin haz ve elem prensibine göre çalışan kısmıdır. Yani kişinin kiminle seviştiğini bilmediği ve bu sevişmenin sorumluluğunu alamayacağı kısımdır. Uyanıkken veya uykudayken devamlı çalışan ve hiç kapanmayan bilinçdışının en önemli özelliği, haz verici eylemleri isteme ve bilinci etkileme yetisidir. Mahkeme tutanaklarına göre, adı açıklanmayan kız öğrenci, Davies'in evinde ve yatağında kendi isteğiyle yatmış ve gece uyandığında Davies'in kendisiyle cinsel ilişkiye girdiğini fark etmiş. Bu nedenle hem Davies hem de genç kız aynı yatakta yattıkları için, bilinçdışı seviyede birbirlerini arzulamış ve birlikte olmuş olabilirler. Çünkü aynı yatakta yatmak bilinçdışında yer alan libidoyu harekete geçirmiş olabilir. Ayrıca Davies, bilinçdışı seviyede genç kızı eski karısının yerine koyarak sevişmiş de olabilir. Ayrıca "uykuda tecavüz" durumu da  söz konusu değildir. Çünkü tecavüz zorla ve tek tarafın isteğiyle olur. Cinsel istek denetlenebilir, yönlendirilebilir, ertelenebilir bir dürtüdür. Tecavüzde, saldırgan cinsel davranışta, bazı cinsel motifler olmakla birlikte, temel etken öfke, düşmanlık ve gücün ifade edilmesidir. Kısaca, tecavüz cinselliğin değil, saldırganlığın ifadesidir. Ancak bir kadınla onun isteği dışında kurulan tüm cinsel yakınlıklar tecavüzdür. İçki veya başka bir ilaç-madde etkisi altında olarak veya uykuda sevişerek, cinsel bir yakınlık kurmakla ilgili karar verebilecek durumda olmayan bir kadınla kurulan ilişkiler de tecavüzdür. Ancak uykudaki bir erkeğin uyanık bir kadına tecavüz etmesi söz konusu değildir. Bu nedenle bu vaka, hem bir uyku bozukluğu hem seksomnia hem de sadece basit bir libido aktarımı olabilir. Vak'ayı ayrıntılı değerlendirmeden karar vermek çok zor.

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

FUCK BUDDY İLİŞKİLERİN FFAYDALARI VE ZARARLARI

“Fuck buddy” terimi, İngilizce kökenli ve genellikle samimi ve özgür bir arkadaşlık içinde, cinsel ilişkiyi…

4 gün ago

CİNSEL IQ VE CİNSEL EMPATİ

“Cinsel IQ” terimi, cinsellikle ilgili bilgi, cinsel empati, cinsel özempati, anlayış ve farkındalığı ifade eder.…

4 gün ago

SEKS MEDİTASYONU

SEKS MEDİTASYONU “Meditasyon”, zihinsel ve duygusal dengeyi sağlamak, stresi azaltmak, iç huzuru artırmak ve farkındalığı…

4 gün ago

ANTİ-AGİNG SEKS UYGULAMALARI

Yaşlanma belirtilerini azaltmayı veya geciktirmeyi amaçlayan çeşitli yöntemleri ifade eder. Bu uygulamalar genellikle sürdürülebilir cinsel…

4 gün ago

CİNSEL WELLNESS

“Wellness” kelimesi, Türkçe'ye “iyilik hali” veya “iyi olma hali” olarak çevrilebilir. Ancak, wellness kavramı sadece…

4 gün ago

PASİF AGRESİF KİŞİLİK BOZUKLUĞU

"Pasif-agresif" terimi, genellikle bir kişinin içsel öfkesini ya da duygusal çatışmalarını dışa vururken dolaylı ve…

3 ay ago