Kadınlar çoğu zaman kendi yaşadıklarına ve hissettiklerine bakarak, vajinismus olup olmadıklarından şüphe ederler. Sürekli olarak düşündükleri için de psikolojikman kendilerini o sınıfa sokarlar.
Fakat vajinismusn en temel belirtisi, cinsel birleşme sırasında kişinin panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Bilinci açık olsa da kadın kontrolünü yitirir. Sanki kadın bilinçdışı tarafından negatif bir hipnoz transı haline girmiştir.
Vajinismus belirtilerine daha yakından bakacak olursak, vajinismus:
-Penisin vajinaya girişinin ağrılı ya da zor olması,
-Çiftin rahatsız, hatta imkânsız penetrasyon (penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşme) yaşaması,
-Cinsel ilişki sırasında yaşanan yanma, gerginlik ve batma hissi,
-Hiçbir belirgin nedeni olmayan cinsel ağrılar,
-Tampon kullanamama,
-Jinekolojik/pelvik muayenenin zor yapılması ya da yapılamaması,
-Cinsel ilişki sırasında solunumun durma seviyesinde yavaşlaması,
-Vücudun diğer kas gruplarının (bacak, kol, bel, vb.) ilişki sırasında spazmlar yaşaması,
-Başarısızlık ve ağrı endişesi nedeniyle seksten kaçılması, şeklinde yaşanır.
Vajinismus tanısının konması için danışanı genellikle cinsel terapistin ve bir jinekologun görmesi ve testler yapması gerekir. Terapistlerin danışana geçmişi ve cinsel yaşamıyla ilgili sorular sorması, vajinismus tanısının netleşmesini kolaylaştıracaktır. Bu nedenle, çiftlerin birlikte gelip şikâyetlerinden ve ağrılarından açıkça bahsetmeleri daha doğru olacaktır. Bazı durumlarda, kesin teşhis mümkün olmayabilir. Ülkemizde vajinismus gibi cinsel ağrı bozuklukları için hizmet veren tıbbi alanlar çok fazla olmadığı için hastalar konuyla birebir ilgilenen cinsel terapistleri seçmek yerine genel bir muayene olmayı tercih ederlerse, yanlış teşhis konma ihtimalide yüksek olur. Bu nedenle, çiftlerin vajinismus gibi cinsel ağrı bozuklukları ile yakından ilgilenen hatta kendini bu tür vakalara adamış cinsel terapistlerle görüşme yapmaları daha doğru olacaktır. Bu görüşmeleri yaparken de olabildikçe şeffaf ve cesur olmalılardır. Doğru bir tanıya ulaşılıncaya kadar rahatsızlık duydukları her şeyi bir bir anlatmaları gerekir.
Bağırsak sağlığı, genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve mikrobiyom dengesi bu sağlığın önemli…
Aşkın derin cinsel bilgeliği, cinselliğin sadece fiziksel bir eylem olmadığını, duygusal, ruhsal ve enerjisel boyutlarının…
Anti-enflamatuar diyet, vücuttaki kronik enflamasyonu azaltmayı amaçlayan beslenme yaklaşımıdır. Kronik enflamasyon, cinsel işlev bozuklukları, kalp…
“Nutrasötikler”, besin ve ilaç karışımı olan, besleyici ve sağlık yararları sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler, yaşlanma…
“Andulasyon terapisi”, “biyomekanik vibrasyon” ve “infraruj (kızılötesi) ışınları” birleştirerek vücudun çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmeyi…
Alkali diyet, vücudun pH dengesini alkalinize etmeyi amaçlayan bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, asidik yiyeceklerin…