Categories: Cinsel Sağlık

Yeni Bir Cinsel Taciz Şekli: “Stealthing”

Son zamanlarda gündeme gelen yeni bir cinsel taciz şekli sosyal medyada geniş yankı buldu. Kadına yönelik cinsel taciz, hatta cinsel şiddet niteliği taşıyan bu fenomen “stealthing” olarak biliniyor. “Partnerin bilgisi ya da izni olmadan cinsel ilişki sırasında erkeğin prezervatifini çıkarması ya da yırtması” şeklinde tarif edilebilecek bu durumun toplumuzda olup olmadığı varsa ne ölçüde olduğu bilinmemekle birlikte dünyada adeta bir trende dönüşmeye başladığı görülüyor.

TACİZİN HER TÜRÜ İNSAN HAKLARI İHLALİDİR

Partnerin bilgisi ya da izni olmadan cinsel ilişki sırasında erkeğin prezervatifini çıkarması ya da yırtması en başta insan hakları ihlalidir. Ayrıca Dünya Cinsel Sağlık Örgütü (WAS) cinsel haklar bildirgesinin “Özerklik ve Bedensel Bütünlük Hakkı” maddesinin de açık bir şekilde ihlalidir. Bu maddeye göre; “Herkes kendi bedeni, bedensel bütünlüğü ve cinselliğiyle ilgili konulara özgür olarak karar verme ve bunları kontrol etme hakkına sahiptir ve başkalarının haklarını gözeterek cinsel davranışların, uygulamaların, partnerlerin ve ilişkilerin seçimi de buna dâhildir. Cinsellikle ilgili her türden test, müdahale, tedavi, ameliyat ya da araştırma öncesinde birey bilgilendirilerek hür iradesiyle onayının alınması gereklidir. Her türden şiddet, taciz, ayrımcılık, dışlama ve damgalama insan hakları ihlalidir; sonuçları bireylerin, ailelerin ve toplulukların sağlığını olumsuz etkiler.”

CİNSELLİKTE DÜRÜSTLÜK VE GÜVEN ÖNEMLİDİR

Tüm yakın ilişkilerde büyük bir öneme sahip olan dürüstlük ve güven, cinsel ilişkinin de olmazsa olmazlarındandır. Dürüstlüğün ve güvenin olmadığı bir ilişki partnerlerin tatmin edici ve mutlu bir cinsel yaşamı paylaşmasına olanak vermez. Dolayısıyla, partnerin bilgisi ya da izni olmadan cinsel ilişki sırasında erkeğin prezervatifini çıkarması ya da yırtması şeklindeki bir davranış doğrudan dürüstlüğe ve güvene aykırıdır. Cinsellik, partnerlerin her ikisinin de rızasıyla, herhangi bir zorlama ya da baskı olmaksızın, birbirlerine dürüst ve eşit davranarak, karşılıklı olarak fiziksel ve duygusal zararlar vermeden, istedikleri ve istemedikleri konusunda açık fikirlerini söyleyerek, birbirlerinin sınırlarına saygılı davranarak birlikte zevk aldıkları ortak bir eylemdir. Bu açıdan bakıldığında da sadece cinsel taciz olmakla kalmayıp, cinsiyete dayalı şiddet olan izinsiz prezervatif çıkarma davranışı, erkek egemenliğinin bir dayatması olması, “erkeğin kadının ruhunu ve bedenini kendince kontrol etmesi”ve aşağılaması açısından da cinsel ilişkide eşitliği ortadan kaldırır. Ancak seks yapma kararı, seks yapma şeklini ve hangi koruyucu yöntemin kullanılacağı seçme, sadece partnerlerden birinin isteği ya da kararına bağlı olmaz ve cinsel ilişkinin her anında her iki tarafın da ortak kararı ve isteği gereklidir. Üstelik izinsiz prezervatif çıkarma davranışı, gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riski oluşturması nedeniyle hem fiziksel hem ruhsal hem duygusal zararlar verir. Bu davranışa veya travmaya maruz kalan kadının yaşayacağı stres yüzünden duygusal yıkımı da büyük olacaktır.

CİNSEL TACİZ HEM FİZİKSEL HEM DE DUYGUSAL AÇIDAN ZARARLIDIR

Cinsellik sadece fiziksel olarak zevk almak ve vermek için yapılan bir eylem değil, psikolojik ve sosyal boyutları olan bir eylemdir. Cinsellik ile çeşitli psikolojik ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılır. Örneğin, karşı cins tarafından beğenilmek, arzulanmak, tercih edilmek kişinin içinde var olan güvensizlik ve değersizlik duygularını tatmin etmesine yardımcı olur; çocukluğunda sevgisiz bir aile ortamında yetişen biri, cinselliği karşısındaki kişiden ihtiyacı olan sevgi ve ilgiyi alabilmek için bir araç olarak görebilir. Tüm bu ihtiyaçlar ile cinsellik arasındaki ilişki kişinin duygusal dünyasında kendiyle ilgili bir tatminin cinsellik aracılığıyla sağlanması şeklindedir ve bu sırada partner açısından herhangi bir fiziksel ya da duygusal olumsuzluk söz konusu değildir. Ancak kişinin partneri üzerinde gücünü test etmek için ya da kendi içinde değersizlik ve yetersizlik duygularıyla boğuştuğundan kendini değerli kılmak ve gücünü kendine kanıtlamak için ya da geçmişte yaşanan olumsuz bir deneyimin intikamını almak için cinselliği araç olarak kullanması, izinsiz prezervatif çıkarma gibi davranışların altındaki nedenlerden biri olabilir ve bu tür davranışlar niyeti açısından da partnere fiziksel ve/veya duygusal zarar verme potansiyeli taşır. Bu durum normal bir davranış olarak kabul edilemeyeceğinden mutlaka profesyonel destek alınmasını gerektirir.

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

FUCK BUDDY İLİŞKİLERİN FFAYDALARI VE ZARARLARI

“Fuck buddy” terimi, İngilizce kökenli ve genellikle samimi ve özgür bir arkadaşlık içinde, cinsel ilişkiyi…

4 gün ago

CİNSEL IQ VE CİNSEL EMPATİ

“Cinsel IQ” terimi, cinsellikle ilgili bilgi, cinsel empati, cinsel özempati, anlayış ve farkındalığı ifade eder.…

4 gün ago

SEKS MEDİTASYONU

SEKS MEDİTASYONU “Meditasyon”, zihinsel ve duygusal dengeyi sağlamak, stresi azaltmak, iç huzuru artırmak ve farkındalığı…

4 gün ago

ANTİ-AGİNG SEKS UYGULAMALARI

Yaşlanma belirtilerini azaltmayı veya geciktirmeyi amaçlayan çeşitli yöntemleri ifade eder. Bu uygulamalar genellikle sürdürülebilir cinsel…

4 gün ago

CİNSEL WELLNESS

“Wellness” kelimesi, Türkçe'ye “iyilik hali” veya “iyi olma hali” olarak çevrilebilir. Ancak, wellness kavramı sadece…

4 gün ago

PASİF AGRESİF KİŞİLİK BOZUKLUĞU

"Pasif-agresif" terimi, genellikle bir kişinin içsel öfkesini ya da duygusal çatışmalarını dışa vururken dolaylı ve…

3 ay ago