Categories: Cinsel Sağlık

Ağız Tadıyla Sevişememe ve Aldatma

Kadın erkek ilişkisinde mutluluğun dört ana bileşeni bulunuyor: Sevgi, saygı, güven ve cinsellik. Bunlardan birinde yaşanacak sorunlar ilişkinin sonu getirebiliyor. Bu son, çoğu zaman araya üçüncü bir kişinin girdiği aldatmayla geliyor. Aldatmanın insanlık kadar eski tarihine göre aldatanların çoğunlukla erkekler, aldatma nedenlerinin de cinsellik olduğu yaygın bir görüş olarak kabul ediliyor.

ROMANTİZM Mİ, EROTİZM Mİ?

Kadın ve erkek cinsel tutum ve davranışlarında belirgin farklılıklar yaşıyor. Kadınlar güvenli bir ilişki bağlamında tek bir kişiyle cinsel ilişkiyi tercih ederlerken, erkeklerin içindeki zampara ruhlu Don Juan farklı kişilerle cinsel ilişkinin cazibesinden kendini kurtaramıyor. Kadınlar cinsellikte duygusal bağ ve romantizm ararken, erkekler için erotizm yeterli olabiliyor. Bu yüzden de erkekler kolayca erotizmin peşinden sürüklenip kendilerini eşlerini aldatırken bulabiliyorlar. Bu konuda erkelerin haklı bir gerekçesi olduğunu kabul eden evrimsel psikolojiye göre erkekler ürettikleri milyonlarca spermi yaymak, kadınlarsa sınırlı sayıdaki üreme kapasitelerini optimum şekilde kullanmak için seçici olmak üzere genetik olarak kodlanmış durumda…

CİNSELLİKTE KADIN ERKEK FARKI

Konu cinsellik olduğunda erkek kendini her zaman isteyen, kadın da her zaman istenen ve hazır olmak zorunda hissediyor. Bunun birincil nedeni fizyolojik yapılarının farklı olması; diğer bir nedeni de cinselliğin kadın ve erkek için toplumsal olarak farklı konumlandırılması… Erkekler, kadınlarla ilişkilerinin öncelikle cinsel arzularını doyurmak için olduğu öğretilerek büyütülüyor. Bu nedenle de aynı kadınla hem duygusal hem cinsel ilişki kurmada başarısız oluyorlar. Hatta evlenmeden önce kurdukları ilişkilerde evlenilecek ve eğlenilecek kadın ayrımı yaparak cinsellikle sevgiyi birbirinden ayırıyorlar. Bu da evlendiklerinde eşleriyle cinsel yaşamlarında sorunlar ve eşlerini aldatmalarıyla sonuçlanabiliyor. Kadınlara ise, seks evlenene kadar yaşamamaları gereken bir ayıp, yasak, utanç verici ve günah bir tabu olarak gösteriliyor ve cinselliği evlendikten sonra kocalarını mutlu etmek için yaşayacakları öğretiliyor.

ALDATMAYA GÖTÜREN CİNSEL SORUNLAR…

Kadın erkek ilişkisinin itici gücü olan cinsellik, eşleri tatmin etmediğinde, yani çift ağız tadıyla sevişemediğinde cinsel ihtiyaç açığı ortaya çıkar ve bunu gidermek için bir arayış başlar. Şimdi eşleri aldatma götüren cinsel sorunlar ve çözüm önerilerine birlikte göz atalım…

1-CİNSEL İSTEKSİZLİK

Cinsel isteksizlik kadında da erkek de olabilir. Cinsellikle ilgili duygu ve düşüncelerin ve seks yapma isteğinin az olması ya da hiç olmamasıdır. Kullanılan ilaçların yan etkisi, aşırı alkol tüketimi, düşük testosteron düzeyi, menopoz, stres ve psikolojik sorunlar nedeniyle yaşanabilir. Ayrıca ilişkide çözülmeyen sorunların olması da cinsel isteği azaltan bir faktördür. 

2-CİNSEL TİKSİNME

Genellikle kadınlarda görülen ve cinsel organlara ve sıvılarına karşı tiksinti duyarak seksten kaçınma durumudur. Bazılarında bu tiksinti genişleyerek okşama, öpüşme gibi tensel temasa yönelik de olabilir. Nedeni seks ile ilgili bilinçaltındaki düşünceler, çocuklukta cinselliğin ayıp, günah ve iğrenç olarak öğrenilmesi, geçmişte yaşanan tecavüz, ensest ve taciz gibi cinsel travmalar olabilir.

3-CİNSEL UYARILMA BOZUKLUĞU

Erkeklerde sertleşmenin, kadınlarda da vajinal ıslanmanın, klitoral sertleşmenin ve heyecanlanmanın yetersiz olması ya da hiç olmamasıdır. Cinsel uyarılma sorununun diyabet, sigara kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kadınlarda lohusalık ve menopoz döneminde östrojenin düzeyinin düşmesi gibi fizyolojik nedenleri dışında, depresyon, anksiyete vb rahatsızlık gibi psikolojik nedenleri de vardır. Eşlerin birbirlerine karşı tavır ve davranışları ile  ilişkilerindeki  sorunlar da önemli bir nedendir.

4-ERKEKLERDE ERKEN YA DA GEÇ BOŞALMA

Cinsel ilişkide erkeğin partneri boşalmadan veya orgazm olmadan çok önce ya da çok sonra boşalmasıdır. Prostat hastalıkları, Parkinson, Alzheimer gibi nörolojik bozukluklar, çinko eksikliği, penis başının aşırı hassasiyeti, yorgunluk gibi fiziksel nedenleri olsa da çoğunlukla psikolojik bir sorundur. Ergenlik döneminde yakalanma endişesi ve ayıp, günah duygusuyla yapılan mastürbasyonlar, cinsel ilişki konusunda deneyimsizlik, seksle ilgili yanlış inanışlar, aşırı cinsel isteğin verdiği gerginlik, partnerinin gebe kalma ihtimali gibi daha pek çok duygu ve endişe erkeğin boşalma zamanlamasını kontrol etmesini etkiler.

5-KADINLARDA BOŞALMA VE ORGAZM BOZUKLUKLARI

Cinsel ilişkide boşalamama veya orgazm olunmaması ya da çok geç olunmasıdır. Bu durumun ara sıra yaşanması normaldir ama sürekli devam etmesi bozukluk olduğu anlamına gelir. Hormon düzeyleri vb fiziksel faktörlerin rolü çok az olsa da vardır ama asıl etkili olan kadının cinsellik algısı ve cinsellikle ilgili duygu ve düşüncelerinden kaynaklanan psikolojik faktörlerdir.

6-VAJİNİSMUS VE DİSPARONİ – CİNSEL ORGANLARDA VE PELVİSTE AĞRI VE İÇE GİRME BOZUKLUĞU

Vajina çevresindeki kasların istemsiz olarak kasılarak cinsel ilişkinin acılı ve imkansız olarak algılanmasıdır. Bu durumdaki kadında endişe, korku, tiksinme ve panikle tüm vücudunda kasılma olur ve bacaklarını kapatıp eşini iterek cinsel ilişkiden kaçar. Vajinanın yapısı, sert kızlık zarı, pelvik sorunlar gibi fizyolojik faktörler dışında çoğunlukla psikososyal nedenlerle yaşanır. Bunlar arasında, tecavüze/tacize uğrama, acı çekme korkusu, cinsellikle ilgili bilgi ve deneyim eksiklikleri, kültürel ve dini inanışlar, eşinden şiddet görme ve daha pek çok neden sayılabilir.

7-HİPERSEKSÜALİTE

Sürekli olarak cinsel içerikli aktivitede bulunma ihtiyacı hissedilmesidir. Genetik faktörler, organik beyin hastalıkları, iç salgı bezlerinde düzensizlikler gibi fizyolojik nedenlerin yanı sıra, narsisistik kişilik, sevgisiz ve güvensiz geçirilen çocukluktan kaynaklı psikolojik bozukluklar da hiperseksüalitenin nedenleri arasındadır.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ…

Cinsel sorunlarınızın temelindeki fiziksel nedenlerin tespiti ve kendi başınıza üstesinden gelemediğiniz psikolojik faktörlerin tedavisi için cinsel terapiste başvurmanızı öncelikle tavsiye ederim. Bunun dışında eşinizle birlikte atacağınız basit adımlar sorunlarınızın çözümünde size yardımcı olacaktır. Öncelikle seksten zevk alma, boşalma ve orgazm olmada en önemli faktörün kendiniz olduğunun farkında olmanız önemli… Kendi vücudunuzu, isteklerinizi, arzularınızı iyice tanıyın. Aynı şekilde eşinizi de cinsel açıdan keşfedin ve onunla cinsellik hakkında her şeyi konuşun. Çünkü eşlerin cinselliği ve cinsellikle ilgili sorunlarını konuşmaması, sorunun çözülmesi için adım atılması ya da tedaviye başlanması ihtimalini ortadan kaldırıyor. Giderek büyüyen cinsel sorunlar eşlerin birbirinden uzaklaşmaları ve birbirlerini aldatmalarıyla sonuçlanabiliyor. Unutmayın, cinsel iletişim, mutlu bir cinsel yaşamın ve mutlu bir ilişkinin olmazsa olmazıdır.

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

24 saat ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

24 saat ago

İNSANIN 8 TEMEL İHTİYACI

İnsanın 8 temel ihtiyacı vardır, bunlar; (1) yaşamda kalma ihtiyacı, (2) bir gruba ait olma…

1 gün ago

KADIN CİNSEL İSTEKSİZLİĞİ

Halk arasında “cinsel soğukluk”, “libido kaybı” veya “frijidite” olarak bilinen ve en sık görülen cinsel…

1 gün ago

ALDATMA ALDATILMA İHANET ETME

“Sadakatsizlik”, duygusal ve ilişkisel depremlere yol açan aldatmanın gölgesidir. Bu nedenle çok yanlış ve yıkıcı…

1 gün ago

CİNSEL GÜCÜ ARTTIRMANIN SIRLARI

Cinsel sağlık ve performans, genel sağlık ve yaşam tarzıyla çok yakından ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam…

1 gün ago