Categories: Cinsel Sağlık

Binalarımız Sekse Uygun Değil

Konut yapımında ve ev tadilatlarında cinsel yaşamın dikkate alınması gerekiyor. Binalarımız güvenlik, ekonomik ve tasarım olarak dönüşüm geçirmesine karşı, cinsel mahremiyeti koruyacak koşullar yönünden zayıf kalıyor. Keyifli ve mutlu bir cinsel yaşam için ise, ses yalıtımı ve ebeveyn banyosu olmazsa olmazlardan… Yaz aylarında yeni bina yapımları ve eski evlerde tadilatlar artıyor. Keyifli mutlu bir cinsel yaşam, toplumsal huzur, güzel partner ilişkileri ve sağlıklı çocuk gelişimi için iskân kanunlarında ses yalıtımı ve ebeveyn banyosu yapımının zorunlu kılınması çok önemli… Şimdiye kadar pek gündeme gelmeyen ancak oldukça önemli bir konu olan ses yalıtımı, ebeveyn banyosu ve ev ergonomisinin cinsel yaşam üzerindeki etkileri üzerine düşünmemiz önem taşıyor.

EVLERDE SES YALITIMI VE EBEVEYN BANYOSU YAPIMINI ZORUNLU OLMALIDIR!

Ülkemizde birçok ev çiftlerin sağlıklı bir cinsellik yaşamaları için uygun değil… Yeni bina yapımının ve tadilatların arttığı şu günlerde hem evinde tadilat yaptıracaklara hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hem de Türkiye Müteahhitler Birliği’nin ve inşaat sektörü çalışanlarının dikkatini odaların ses yalıtımına, ebeveyn banyosunu ve ev ergonomisine çekmek istiyorum. Özellikle evde diğer aile büyükleriyle birlikte yaşayan evli çiftler ve çocuklu çiftler odalardaki yalıtımın yetersiz olması sebebiyle cinsel yaşamlarında sıkıntı yaşayabiliyorlar. Sevişme sırasında çıkardıkları seslerin duyulacağı endişesiyle kendilerini kontrol etmek zorunda kalıyorlar ve cinsellikten keyif alamıyorlar. Hatta bu durum zamanla çift arasında tartışmalara ve cinsel sorunlara da yol açabiliyor. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ve Türkiye Müteahhitler Birliği’nin yeni evlerde ses yalıtımına ve ebeveyn banyosu yapımına özen göstermesi, ülkemizin cinsel sağlığı ve toplumsal huzuru için çok önemli bir mesele… Ayrıca yasa koyucuların ve diğer yasal mercilerinde İskân Kanunlarında ses yalıtımını ve ebeveyn banyosu yapımını zorunlu kılması gerekiyor.

EBEVEYN BANYOSU ŞART!

Evlerde anne-babaya ait bir ebeveyn banyosunun bulunması çok önemli… Bizim toplumumuzda inançlar gereği cinsel ilişkiden sonra banyo yapılıyor, ancak ebeveyn banyosu olmadığında çiftler sıkıntı yaşayabiliyorlar ve eğer ev kalabalıksa banyo yapmamak için cinsel ilişkiye girmekten bile kaçınabiliyorlar. Özellikle anne-babalarıyla birlikte oturan yeni evli çiftlerde bu duruma sık rastlanıyor. Yeni gelin kayınvalide ve kayınpederden utandığı için eşiyle birlikte olmak istemiyor ve zamanla bu cinsel isteksizliğe dönüşebiliyor. Cinsel isteksizlikle bize başvuran genç çiftlerin çoğunda sorun bundan kaynaklanabiliyor.

SES YALITIMI ÇOCUKLARIN CİNSEL GELİŞİMİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ…

Anne-babalarının sevişirken çıkardığı sesleri duymanın çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor. Cinsel ilişki sırasında kişiler özgür olmalı ve diledikleri gibi kendilerini ifade edebilmelidir, ancak odaların yalıtımı yetersiz olduğunda anne-babaların çıkardığı sesler çocuklar tarafından duyulabiliyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklar bu sesleri yanlış anlamlandırabiliyor ve babalarının annelerine kötü bir şey yaptığını düşünerek, babaya karşı öfke duyabiliyor. Yine küçük yaşta bu tür sesleri duymak çocukta cinselliğe ilişkin vaktinden önce bir merak ve ilgi gelişmesine neden olabiliyor.

MAHREMİYETE İHTİYAÇ VAR!

Sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam için mahremiyete ihtiyaç var… Mahremiyet insanın özelidir, bir ihtiyaçtır ve bir özgürlüktür. Ebeveynler mahremiyet anlayışını ve utanma duygusunu, küçük yaşlardan itibaren çocuklarına kazandırmalı… Çünkü mahremiyet duygusu geliştiren çocukların istismar riski azalırken, sağlıklı cinsel kimlik gelişimleri de hızlanıyor. Mahremiyet duygusu çocuğu istismarlara karşı koruyan bir sigorta olarak da biliniyor.

EVLERİMİZ SEKS İÇİN UYGUN DEĞİL!

Her yıl yaz aylarında çok sayıda aile evlerinde tadilat yapıyor ve inşaat sektörü canlanıyor. Bu nedenle evlerde yapılan fiziki değişikliklerde cinsel yaşamın da dikkate alınması gerekiyor. Ergonomi dediğimiz kavram bizim ülkemizde çok fazla bilinmiyor. Ergonomiyi kısaca fiziksel çevrenin insanla uyumunun sağlanması olarak tanımlayabiliyor. Kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığı ve mutluluğu için ergonominin önemi büyük… Evin tasarımı kişilerin ihtiyaçlarına uyun olduğunda hem hayatları daha kolaylaşıyor hem de aile ve iş hayatındaki verimlilikleri artıyor. Bu nedenle ev ergonomisi cinsel mutluluğa da katkı sağlayabiliyor.

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

VAJİNİSMUS: “BİR KAÇINMA VE ERTLEME BOZUKLUĞU”

“Vajinismus”, cinsel bir işlev bozukluğu olarak tanımlanan ve kadınlarda cinsel ilişki sırasında PSOAS kaslarının, pelvik…

2 hafta ago

GEÇ BOŞALMA

Yoğun stres, gerginlik, anksiyete, mükemmeliyetçi kişilik yapısı, suçluluk ve günahkarlık duyguları, bilinçli ve bilinçdışı düşünceler…

2 hafta ago

CİNSEL FANTEZİLER VE CİNSEL AŞK OYUNLARI

“Cinsel fanteziler”, insanoğlunun hayal dünyasının sınır tanımayan ve sınırlanamayan yaratıcı motifleridir. Cinsel fantezi kurmak kolaydır,…

2 hafta ago

PENİSİ TAKINTI YAPMA BOZUKLUĞU

Her erkek egemen toplumda olduğu gibi ülkemizde de en aşılmaz tabularından biri penis, penis boyu…

2 hafta ago

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

3 hafta ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

3 hafta ago