Categories: Seks Mutfağı

Cinsel Uyarıcı Maddeler ve Afrodizyaklar

Cinsel isteği artırıcı etkileri olan maddelerin genel adı afrodizyaktır. Sözcüğün kökeni Yunancadır. Efsaneye göre, Aşk Tanrıçası Afrodit, her gece birlikte olduğu seçilmiş erkeklere, cinsel güçlerini artırıcı bitkisel içecekler ve karışımlar içirirmiş. İşte, cinsel isteği ve cinsel gücü uyarıcı ve artırıcı etkisi olan maddelere verilen afrodizyak adı buradan geliyor.

İLAÇLAR, MACUNLAR, İKSİRLER

Yüzyıllardır farklı kültürlerdeki insanlar, çeşitli yiyeceklerle cinsel yaşamlarını iyileştirmeye çalışmışlar; ilaçlar, macunlar, iksirler hazırlamışlar. Bazı gıdaları cinsel organlara benzedikleri için, bazılarını da deneme yanılma yoluyla gördükleri cinsel etkileri nedeniyle afrodizyak olarak kullanmışlar. Doğu ülkeleri cinsel isteği ve cinsel gücü artıracak formüllerin mucidi olmuş ve bu konuda dünyaya öncülük yapmışlar. Çinliler ginsengi, Romalılar ve Yunanlılar adamotunu, Araplar salep otunu, Hintliler sarımsağı, İngilizler birayı, İtalyanlar zencefili, İsveçliler haşhaş tohumunu, Fransızlar vanilyayı afrodizyak olarak kullanmışlar. Hatta Anadoluda koç yumurtası (testisi), Güneydoğu Asya’da kınkanatlı böcekler, Meksika'da tahtakuruları, Afrika'da kaplan yumurtası afrodizyak olduğu düşünülerek yenmiş. Bizim tarihimizde de afrodizyaklar önemli bir yere sahip olmuş; padişah macunları, mesir macunu ve padişah için özel olarak hazırlanan Osmanlı yemekleri cinsel gücü artırma amacına hizmet etmiş.

AFRODİZYYAKLARIN CİNSEL İSTEĞİ ARTIRMADAKİ ROLÜ…

Afrodizyaklar, esrarengiz iksirler, sihirli karışımlar değildir. Yediğimiz içtiğimiz her şey vücudumuzu ve vücudumuzun işlevlerini etkiler. Bazı yiyeceklerdeki vitamin, mineral gibi besin öğeleri, hormonlarımızı, beyin kimyamızı, vücudumuzun enerji ve stres düzeylerini etkiler. Bunun sonucunda da cinsel organlarımız ve cinsel isteğimiz doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenir. Örneğin, bazı afrodizyaklar libido üzerinde etki yaparak cinsel isteğin artmasını sağlarken, bazıları da cinsel organlara giden kan akımını artırırlar. Cinsel organlar uyarıldığında dolaylı olarak da cinsel istek artar.

ETKİLERİ PSİKOLOJİK Mİ?

Afrodizyakların vücudumuzda hem fiziksel hem de psikolojik etkileri olduğunu ortaya koyan çok sayıda bilimsel araştırma var.  Bunlara ek olarak afrodizyakların plasebo etkisini de göz ardı edemeyiz. Çünkü düşüncelerimizin, duygularımızın ve arzularımızın komuta merkezi beynimizdir. Yani en büyük cinsel organımız beyindir. Dolayısıyla yediğimiz içtiğimiz bir şeyin cinsel isteğimizi artıracağını düşünmemizin cinsel isteği uyarıcı bir etkisinin olması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü güçlü inançlar kendini gerçekleştirme potansiyeline sahiptirler.

KADIN VE ERKEKTE FARKLI AFRODİZYAKLAR MI DEVREYE GİRİYOR?

Genel olarak afrodizyakların kadınlar ya da erkekler için farklı olmadığı biliniyor. Ancak bazılarının kadınlarda, bazılarının da erkeklerde daha etkili olduğunu söylemek mümkün… Örneğin, havuç, muz, kuşkonmaz, zencefil, sarımsak, hardal, kereviz, kişniş, kekik, safran, kekik ve biber gibi afrodizyaklar kadınlarda daha etkili olabiliyor. Erkeklerde etkileri daha fazla olan afrodizyaklar arasında istiridye, çam fıstığı, çikolata, fındık, fıstık, yumurta, Hindistan cevizi ve avokado sayılabilir.

EN GÜÇLÜ AFRODİZYAKLAR…

Yüzyıllar boyunca, imparatorundan, kraliçesine, yaşlısından gencine tüm insanlar cinsel isteklerini ve güçlerini artırma arzusu duymuşlar ve bu umutla deniz yosunundan zebra diline kadar aklınıza gelebilecek pek çok şeyi yemişler. Zaman içindeki deneyimlere ve bilimsel araştırmalara göre en güçlü afrodizyakları şöyle sıralayabiliriz:

1-Çikolata: Çikolata afrodizyakların kralı olarak bilinir. İçerdiği feniletilamin ve serotonin  "iyi hissettirici" bir etkiye sahiptir. Mutluluk hormonları olarak bilinen bu kimyasallar vücudumuzda doğal olarak da bulunur. Ayrıca, çikolatadaki anandamid adlı madde beyinde marihuana etkisi gibi bir etki yapar. Çikolatadaki anandamid miktarı marihuana gibi “uçurmaya” yetmese de serotonin ve feniletilamin verdiği mutluluk hissini ve libidoyu fazlasıyla artırmaya yeter.

2-İstiridye: Tarihin ünlü çapkınlarından Casanova’nın cinsel gücünü her gün yediği kırk istiridyeye borçlu olduğu söylenir. İstiridye, zengin çinko içeriğiyle hem sperm hem de testosteron üretiminin artmasını sağlayarak cinsel isteği ve cinsel gücü artırır. Ayrıca içerdiği dopaminle mutluluk verici etkiye sahiptir.

3-Muz: Penisi andıran şekli nedeniyle hemen hemen tüm kültürlerde adı cinsellikle birlikte anılan muz, B1, B2, C, A ve E vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot bakımından çok zengindir. Kalori miktarı yüksek olmasına karşın kolesterol içermez. Kasları güçlendirici ve enerji verici özelliğe sahiptir. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller, özellikle de bufotenin maddesi ile libidoyu artıran önemli bir afrodizyaktır.

4-Bilinen diğer afrodizyaklar arasında şunlar yer alıyor: Avokado, bal, zencefil,  badem, üzüm, kuşkonmaz, adamotu, polen, tarçın, anason tohumu, fesleğen, kakule, ginseng, sarımsak, tarçın, havuç, incir, nar, havyar, kişniş, vanilya, kereviz, susam, ceviz, fındık, kuşkonmaz, karpuz, çilek, soya, yulaf.

KOKULARIN AFRODİZYAK BİR ÖZELLİĞİ VAR MI?

Tüm canlılar, aynı türdeki diğer canlılarla etkileşimlerini sağlayan bir tür hormon salgılarlar. Buna "feromon" denir. Hayvanların birbirleriyle iletişim için kullandıkları fremonların insanlardaki etkileri bilinçdışı mekanizmasıyla oluyor.  Yoğun ve baskın olan feromonlar başkalarıyla etkileşimde olduğumuz ortamlarda salgılanarak karşı tarafa bizimle ilgili bilinçdışı mesajlar veriyor. Feromon cinsel dürtüleri etkileyen bir tür hormon olarak da biliniyor. Popüler tabirle kişiler arasındaki “elektrik” ya da “ten uyumu” freminlarla ilişkilidir. Feromonlarla birleşerek cinsel çekim yaratan kokular "afrodizyak kokular" olarak bilinir. Örnek olarak; bergamot, gül, vanilya, tarçın, meşe yosunu, hanımeli, sedir, sardunya, misk, amber, frenk üzümü, manolya, lavanta, portakal çiçeği, Hindistan cevizi, kayısı, şeftali, salatalık kabuğu, yeşil elma, karanfil, mango, ananas gibi aromatik kokuların karışımları çoğu zaman afrodizyak etki yaratır.

AFRODİZYAK MASAJ YAĞLARI…

Herkesin evinde kolayca hazırlayabileceği bir afrodizyak karışım ile yapılacak masaj sağladığı rahatlama ve gevşemeyle birlikte etkileyici kokusuyla cinsel uyarımlar ve çağrışımlar yapar. Bu çok özel karışımı hazırlamak için gerekenler şunlardır: 100 cc badem yağı, avokado yağı veya susam yağı, her birinden 6 damla olmak üzere gül, lavanta ve kişniş otu yağı ve yarım vanilya çubuğu. Bu yağlar birbirine iyice karıştırılarak koyu renkli cam bir şişeye konur. Karışımın içine vanilya çubuğu bütün olarak atılır ve ışık görmeyecek bir yerde 48 saat dinlendirilir. Bu karışımın afrodizyak etkisini denemek için partnerinizin vücuduna masaj yaparak sürebilirsiniz.

HİÇ BİLİNMEYEN AFRODİZYAKLAR…

Afrodizyak denilince ilk akla mesir macunu ve bitkisel ilaçlar geliyor. Ancak toplumumuzda afrodizyaklar konusundaki en önemli yanılgı, bunların doğrudan cinsel performansı artırmaya ya da cinsel sorunları çözmeye yarayan ilaçlar olduğunun düşünülmesidir. Oysa afrodizyaklar, doğal beslenme sürecinde tüketilen ve vücudun cinsel işlevlerine etki eden çok özel besin öğeleridir. Bu besin öğelerini bol miktarda içeren yiyecekler de afrodizyak yiyeceklerdir. Afrodizyaklar konusunda araştırmalar yapılmaya devam ediyor ve afrodizyak yiyecekler listesi sürekli güncelleniyor. Günümüzde bilgiye erişim çok kolay ve sınırsız olunca, bu konuda hiç bilinmeyen şey olması pek mümkün görünmüyor. Örneğin, Google’a afrodizyak yazdığınızda yarım saniyede beş yüz binden fazla sonuç alabiliyorsunuz.

ŞEHİR EFSANESİ Mİ GERÇEK Mİ?

Sigmund Freud'un dediği gibi; kitleler asla gerçeğin peşinde koşmamıştır, yanılsamalar isterler ve yanılsamasız yapamazlar, gerçek olmayanı gerçeklerin üstünde tutarlar; gerçeklerden çok gerçek olmayanın etkisinde kalırlar. Bu nedenle cinsel sorunlarına çözüm arayan kişiler, "gerçek olan" cinsel terspistlere değil de, çoğu zaman "gerçek olmayan" ve piyasada sıkça satılan çeşitli bitkisel ilaçlara, macunlara, iksirlere, kimyasal afrodizyaklar gibi ürünlere başvuruyorlar. Ancak bu ürünler konusunda dikkatli olunması ve doktora danışılmadan kullanılmaması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Seks yapmak; rahatlamış ve gevşemiş bir halde, sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza odaklanarak, haz alıp haz verebilme, ruhu ve bedeni paylaşabilme, ne olursa olsun bir şekilde boşalabilme bilim ve sanatıdır. Bu sanatın keyifle yerine getirilebilmesi, sağlıklı ve mutlu bir cinsellik için, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığın yerinde olması gerekir. Fiziksel ya da ruhsal sorunlar, çoğunlukla beraberinde cinsel sorunları da getirir. Cinsel sorunların çözümünde yapılması gereken ilk şey bir cinsel terapiste başvurmak olmalıdır. Cinsel terapiste ulaşmak için ülkemizin en seçkin ve örgütlü cinsel sağlık derneği olan Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED)'nin www.cised.org.tr web adresine girilebilir. CİSED'in web sitesinde her ilimizde faaliyet gösteren cinsel terapistlerin güncel iletişim bilgilerine ulaşmak mümkün…

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

VAJİNİSMUS: “BİR KAÇINMA VE ERTLEME BOZUKLUĞU”

“Vajinismus”, cinsel bir işlev bozukluğu olarak tanımlanan ve kadınlarda cinsel ilişki sırasında PSOAS kaslarının, pelvik…

2 gün ago

GEÇ BOŞALMA

Yoğun stres, gerginlik, anksiyete, mükemmeliyetçi kişilik yapısı, suçluluk ve günahkarlık duyguları, bilinçli ve bilinçdışı düşünceler…

2 gün ago

CİNSEL FANTEZİLER VE CİNSEL AŞK OYUNLARI

“Cinsel fanteziler”, insanoğlunun hayal dünyasının sınır tanımayan ve sınırlanamayan yaratıcı motifleridir. Cinsel fantezi kurmak kolaydır,…

2 gün ago

PENİSİ TAKINTI YAPMA BOZUKLUĞU

Her erkek egemen toplumda olduğu gibi ülkemizde de en aşılmaz tabularından biri penis, penis boyu…

2 gün ago

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

1 hafta ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

1 hafta ago