Categories: Cinsel Sağlık

Hormonlar, Seks ve Güneş

Cinselliğin mevsimi olmamasına rağmen yaz aylarının gelmesiyle birlikte cinsel istekte artış gözlemleniyor, insanlar havalar ısındıkça daha çok seks yapmaya başlıyor. Yapılan araştırmalar, cinsel yaşamın mevsiminin bahar ve yaz ayları olduğunu gösteriyor. Çünkü insanlar sekse çağrıyı genellikle koku ve görüntüyle yapıyor. Yazın erotik, görsel uyarılar ön plana çıkıyor ve insanlar daha rahat giyiniyorlar, dolayısıyla cinsel istekte artış olabiliyor.

HORMONLARIN PSİKOLOJİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ…

Güneş ışığı cinsellik için çok önemli… Güneş ışıkları kesildiği zaman mutluluk ve seks hormonları olan serotonin, depamin, oksitosin ve testesteron seviyeleri düşüyor, insanlar daha mutsuz ve isteksiz oluyor. Doğanın baharda yeniden canlanması gibi, insanların cinsel hayatı da mutluluk ve seks hormonlarının arttığı baharda ve yazın canlanıyor ve daha çok endorfin salınmasına yol açıyor. Dopamin beyin orta bölgesinde bulunan duyguları, hareketleri, zevk, acı algılarını etkileyen önemli bir beyin kimyasalı… Düzgün salgılandığı zaman kişinin çakır keyif olmasını, güzel bir hoşluk ve mutluluk hissetmesini, motive olmasını sağlıyor. Seratonin hormonu kişinin enerjik olmasını sağlıyor, sakinlik ve güven hissi veriyor, iştah ve uykunun düzenlenmesine yardımcı oluyor. Özellikle de çikolatada bol bulunan triftofan isimli aminoasit beyinde serotonine dönüşerek mutluluk hissi veriyor.

 

SEKS VE ORGAZM GİBİ DURUMLARDA ENDORFİN SALINIMI ARTIŞ GÖSTERİYOR…

Vücudunun kendisini koruma mekanizmalarından biri olan endorfin, insan vücudunda ağrıyan dokularda ağrının azalması için beyin dokuları tarafından üretilen hormonlara verilen isim… Endorfinlerin işlevi, ağrının şiddetini azaltmak ve vücuda daha az rahatsızlık vermesini sağlamak için sinirleri uyuşturmak… Endorfinlerin ağrı kesici etkisi morfinden yaklaşık 30 kat daha fazla… Endorfinler mutluluk hormonu olarak da anılıyor. Heyecan, ağrı, egzersiz, baharatlı yiyecek tüketimi, seks ve orgazm gibi durumlarda salınımı artış gösteriyor. Endorfin salgısı hem vücuttaki ağrı kesici sistemdir, hem de vücudun kendi kendini ödüllendirme sistemi… Yabancı biriyle konuşurken, çok güzel bir yemek yediğinde, büyüleyici bir şey gördüğünde her insan farklı ölçülerde endorfin salgılıyor.

 

SEKS YAPMADAN ÖNCE DONDURMA YEMEYİN…

Yaz sıcaklarında aşırı yemek yiyerek, tok karnına veya soğuk içecekler içtikten ya da dondurma yedikten sonra cinsel ilişkiye girmek sağlıklı değil… Hazımsızlık ve soğuk yiyecekler cinsel enerjide dengesizliğe yol açabiliyor. Aşırı tok karın performans düşüklüğünden, sertleşme sorunlarına, cinsel isteksizlikten cinsel başarısızlığa kadar birçok cinsel soruna neden olabiliyor.

 

KALP HASTALARI DİKKAT!

Özellikle cinsel ilişki, sıcak havalarda kalbi yorarak kalp krizi riskini artırıyor. Kalp hastalarının yaz aylarında sıcağın en üst seviyede olduğu gündüz öğle saatlerinde cinsel ilişkiye girmemesi gerekiyor. Çünkü sıcak hava ve aşırı güneş, kalp hastalarında efor ve kalbinin gücünde azalma gibi olumsuz etkilere yol açabiliyor, bu da kişiyi zor durumda bırakabiliyor.

 

SABAH SEKSİ MUTLU BİR GÜNÜN ANAHTARI…

Sabah dinlenmiş vücut ve zihinle sekse odaklanmak diğer zamanlara göre daha kolay, aynı zamanda günü mutlu geçirmenizde çok önemli… Aynı zamanda erkeklerde testosteron hormonunun en çok salgılandığı saatler sabah saatleri… Buna ek olarak, sabah saatlerinde yaşanılan seksle güne başlamak çifte mutluluk hormonları salgılatacağı için onları gün boyu mutlu kılabiliyor. Ayrıca sabah seksi çifte istenildikleri ve arzulanıldıkları hissini yaşatarak güne başlattığı için bu duygu durumu, gün boyu devam edebiliyor ve çiftin birbirine olan ilgi ve isteğinin sürekli olmasını sağlıyor. Sabah seksi, akşam seksine odaklanmış çifte, günün çeşitli saatlerinde seks olabileceğini ve zevk alabileceğini öğreten bir süreç… Monotonlaşan cinsel yaşama da renk katıyor. Ayrıca bu durum metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olacağı için bir çeşit sabah egzersizi olarak da düşünebiliyor.

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

5 gün ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

5 gün ago

İNSANIN 8 TEMEL İHTİYACI

İnsanın 8 temel ihtiyacı vardır, bunlar; (1) yaşamda kalma ihtiyacı, (2) bir gruba ait olma…

5 gün ago

KADIN CİNSEL İSTEKSİZLİĞİ

Halk arasında “cinsel soğukluk”, “libido kaybı” veya “frijidite” olarak bilinen ve en sık görülen cinsel…

5 gün ago

ALDATMA ALDATILMA İHANET ETME

“Sadakatsizlik”, duygusal ve ilişkisel depremlere yol açan aldatmanın gölgesidir. Bu nedenle çok yanlış ve yıkıcı…

5 gün ago

CİNSEL GÜCÜ ARTTIRMANIN SIRLARI

Cinsel sağlık ve performans, genel sağlık ve yaşam tarzıyla çok yakından ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam…

5 gün ago