Categories: Cinsel Sağlık

Kadın ve Erkek Cinselliği Farklı Yaşar

Kadın ve erkek fiziksel yapıları ve cinsiyet özellikleri açısından tüm yaşam alanlarında birbirlerinden çok farklıdırlar. Söz konusu cinsellik olduğunda bu farklılık çok daha çarpıcı bir şekilde ortadadır. Çiftlerin cinsel sorunlarının nedeni genellikle bu farklılıkların farkında olmamalarıdır. Partnerler cinsel istek ve doyumlarının birbirinden farklı olduğunu bilmediklerinde, diğer bir ifadeyle cinselliğe yalnızca kendi pencerelerinden baktıklarında cinsel uyum içinde olabilmeleri, cinsel doyuma ulaşabilmeleri şansa kalmış olur. Bu şansı arttırmak için cinsel yaşamda geçerli olan, kadın ve erkeğe dair çeşitli genellemeleri bilmek gerekir.

ERKEK EROTİZMLE KADIN ROMANTİZMLE UYARILIR

Kadının cinsel isteği duygusal ve zihinsel uyaranlarla, erkeğin cinsel isteği ise görsel ve zihinsel uyaranlarla tetiklenir. Diğer bir ifadeyle erkek cinsel çağrışımları olan görsel öğelerden etkilenerek, çoğu zaman sadece cinselliği düşünerek bile uyarılabilir. Ancak kadında cinsel isteğin oluşması için doğrudan erotik fiziksel uyarılma yeterli olmaz; partneriyle arasında romantik bir yakınlığa ya da duygusal bir bağa da ihtiyaç duyar. Ama en çok erkek tarafında arzulanmayla kadın isteğini arttırır. Bu noktada kadın ve erkek arasındaki fizyolojik farklılıklar devrededir. Kadın uyarılmasa bile “pasif” olarak cinsel ilişkide bulunabilirken, erkeğin cinsel ilişki yaşayabilmesi için “aktif” olarak uyarılması gereklidir. Belki de bu nedenle de erkeklerde uyarılma kadınlara göre çok daha kolay ve hızlıdır. Bu farklılığın başka bir sonucu olarak erkeğin cinsel ilişki kurması için partnerinin kim olduğu önemli değildir, herhangi biri de olabilir, eşi ya da sevgilisi de. Ancak kadın için böyle bir durum normal koşullarda söz konusu değildir.

ERKEK HIZLI ISINIP HIZLI SOĞUR, KADIN GEÇ ISINIP GEÇ SOĞUR

Kadında ve erkekte cinsel istek farklı şekillerde oluşur. Uyarılma ve penis-vajina birlikteliğine hazır hale gelmenin göstergesi kadında ve erkekte farklıdır. Erkekte penis sertleşir, cinsel heyecan ve coşku artar, penisin ucundan şeffaf bir sıvı olan zevk suyu gelir. Zevk suyu meni değildir, meninin kolay fışkırtılması için penisin içini döşeyen ve üretra adı verilen borucuğun kayganlığını sağlar. Kadında ise vajina ıslanır ve genişler, klitoris kabarır yani sertleşir, cinsel heyecan ve coşku hissedilir. Ancak erkek çabuk uyarılır ve sekse hazır hale gelir, adeta elektrikli ısıtıcı gibidir. Fişini taktığınızda birkaç dakika içinde ısınır ve ısıtmaya başlar ama aynı hızla da soğur. Kadınsa kalorifer peteği gibidir, geç ısınır ve geç soğur. Ama bu ısı tüm odayı ısıtacak kadar güçlüdür ve uzun solukludur. Mesele hızla ısınan erkekle geç ısınan kadının birbirine uyumunu sağlamaktır.

ERKEK CİNSEL TATMİNE KOLAY, KADIN DAHA ZOR ULAŞIR

Kadının cinsel tatmine ulaşması erkeğin cinsel tatmine ulaşmasından daha karmaşık ve daha uzun bir süreçtir. Kadın için cinsel performans değil, aynı anda hem duygusal hem de cinsel olarak tatmin olabilmek önemlidir. Erkek içinse cinsel tatmin, cinsel performansa eşdeğerdir. Erkek, kadının yaptığı gibi orgazm taklidi yapma olanağı olmadığından, performansı ölçüsünde cinsel tatmin sağlar. Erkek cinselliği dokunarak, sevişerek hazırlık yapmadan doğrudan penis-vajina birleşmesi olarak yaşadığında da boşalabilir ama kadın sevişmenin olmadığı bir cinsel ilişkide duygusal tatmin sağlayamadığı için cinsel tatmini ya olmaz ya da eksik kalır. Kadın cinsel doyuma ulaşmak için heyecanlandırıcı dokunuşlara, sevgi sözcüklerine ve belli bir süreye ihtiyaç duyar. Erkek ise cinsel isteği uyandıktan sonra daha kolay ve kısa sürede cinsel doyuma ulaşabilir.

ERKEK HIZA VE SONUCA, KADIN SÜRECE BAKAR

Erkek hızlı, yoğun ve karşı konulamaz cinsel isteğini, hemen hazza ulaştırmak yani boşalmak ve boşaldıktan hemen sonra kadının bedenini terk etmek ister. Cinsel isteği yavaş ve çekingen olan kadının ise hazzı uzun ve sindirerek yaşamak için erkeğin içinde daha uzun süre kalmasını arzular. Erkek boşaldıktan sonra arzusu doyuma ulaşır ve gerilimi yok olur. Diğer bir ifadeyle erkek için meninin akması cinsel yolculuğun tamamlanması anlamına gelir. Kadının orgazma ulaşması ve geriliminin yok olması ise bu yolculuğun sonu değil, duraklarından biridir. Bu farklılık da hem biyolojik hem de psikolojik olarak olağandır.

ERKEKTEKİ PERFORMANS KAYGISI KADINDA YOKTUR

Cinselliğin erkekliğin ispatı şeklinde algılanması yüzünden cinsel ilişki erkek için bir tür sınav gibidir. Cinsel eylemde başarılı olamama, penis sertleşmesinin tam olmaması ya da erken boşalma kaygısıyla içten içe başaramama korkusu yaşar. Oysa kadın için cinsellikte bir şeyin kanıtlanması zorunluluğu yoktur. Bu nedenle de erkeğin yaşadığı performans kaygısı çoğu zaman kadında yoktur.

ERKEĞİN ORGAZMI ANLAŞILIR, KADININKİ SIR GİBİDİR

Erkek cinselliği erotizm boyutuyla yaşarken, kadın için romantizm önemlidir. Bunda hormonlarının etkisi büyüktür çünkü erkeğin cinsellik hormonları uyarılma sırasında hızla en yüksek seviyeye çıkar ve boşalır boşalmaz aynı hızla en düşük seviyeye inerek cinsel uyarılmayı sonlandırır. Kadının cinsel uyarılma sürecinde ise, hormonları daha yavaş ve uzun sürede en yüksek seviyeye ulaşır ve boşaldıktan sonra da etkilerini göstermeye devam eder. Bu sayede bir kadın art arda birden çok kez boşalabilir olabilir ama bir erkeğin boşaldıktan sonra bir daha boşalabilmesi için bir süre dinlenmesi gerekir. Erkekte sertleşmenin uyarılmanın açık göstergesi olması gibi, meni çıkışı da boşalmanın açık göstergesidir. Kadında her iki durumda da bu kadar açık ve kesin bir gösterge olmadığından, kadın çoğu zaman kendini orgazm taklidi yapmak zorunda hisseder.

ERKEĞİN CİNSEL DENEYİMİ KADINDAN DAHA FAZLADIR

Erkek, cinsel yaşamla daha önce tanışır ve genellikle ergenlik döneminde mastürbasyonla başlayan cinsel deneyimleri daha fazla olur. Erkek hem bu dönemde hem de sonraki yaşlarda daha sık mastürbasyon yapar, cinselliği daha fazla düşünür ve daha fazla cinsel partneri olur. Ergenlik döneminde mastürbasyon yapmaya başlayan kadınlar olduğu gibi, cinsel mitler ve tabular nedeniyle cinselliği evlenene kadar hiç deneyimlememiş kadınlar çoğunluktadır. Erkeğin ilk cinsel partner deneyimi genellikle bir seks işçisi ile olurken, kadın böyle bir deneyim yaşamaz. Çoğu erkek cinsel deneyim açısından yirmili yaşlarda olgunluğa ulaşmış olur ama kadınların çoğu için cinsel olgunluk otuzlu yaşlarda olur. Erkek duygusal bir ilişkisi varken başka bir ya da daha çok partnerle cinsel ilişki yaşayabilir ama genellikle kadının cinsel yaşamında aynı anda tek bir partner olur.

ERKEK CİNSELLİK KONUSUNDA DOĞRUDAN, KADIN DOLAYLI İLETİŞİM KURAR

Kadın, partneriyle cinsellikle ilgili daha fazla iletişim kurmak isterler ama bu iletişimi başlatmaktan çekindiği için cinsel isteğinin ve tercihinin partneri tarafından sorulmasını beklerler. Ancak erkek de genellikle cinselliğin tamamen kendi sorumluluğunda olduğunu, cinsel ilişkinin tüm aşamalarını kendisinin yönlendirmesi gerektiğini düşündüğü ve cinsellik konusunda her şeyi bildiğine inandığı için partnerinin isteklerini ve tercihlerini göz ardı eder. Cinsel iletişim, cinsel ilişki kurma isteğinin partnere ifade edilmesinde de önemlidir. Erkek, cinsel ilişki isteğini partnerlerine doğrudan söyleme konusunda rahat ve açık davranır. Kadın ise cinsel ilişkiye girmek istediğini partnerlerine açıkça söylemek yerine dolaylı olarak anlatarak ya da dokunuşlarla ifade etmeyi tercih eder.

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

3 gün ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

3 gün ago

İNSANIN 8 TEMEL İHTİYACI

İnsanın 8 temel ihtiyacı vardır, bunlar; (1) yaşamda kalma ihtiyacı, (2) bir gruba ait olma…

3 gün ago

KADIN CİNSEL İSTEKSİZLİĞİ

Halk arasında “cinsel soğukluk”, “libido kaybı” veya “frijidite” olarak bilinen ve en sık görülen cinsel…

3 gün ago

ALDATMA ALDATILMA İHANET ETME

“Sadakatsizlik”, duygusal ve ilişkisel depremlere yol açan aldatmanın gölgesidir. Bu nedenle çok yanlış ve yıkıcı…

3 gün ago

CİNSEL GÜCÜ ARTTIRMANIN SIRLARI

Cinsel sağlık ve performans, genel sağlık ve yaşam tarzıyla çok yakından ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam…

3 gün ago