KADINLAR CİNSEL PERFORMANS KAYGISI YAŞAR MI?

Cinsellik söz konusu olduğunda, “performans kaygısı” ifadesinin, kişinin “performans baskısı” hissettiği anlamına geldiği hemen anlaşılır. Ancak performans kaygısı denince akla erkeklerin yaşadığı sertleşme ya da erken boşalma sorunu gelir. Erkekler için performans, yeterli sertlik elde edip yeterli süre cinsel birleşmeyi sürdürebilmek anlamına gelir. “Başarısız olma korkusu” olarak bilinen performans kaygısı ya da anksiyetesi erkeğin sertleşememesine ya da istemsiz ve denetimsiz olarak hızlı bir şekilde boşalmasına yol açar. Ancak sekste erkekler gibi kadınlar da kaygıya karşı savunmasızdır.

KADININ PERFORMANS KAYGISI…

Peki kadınlar için performans ne anlama gelir? Bu soru, kadın cinselliğinin konuşulması üzerindeki “gizem” nedeniyle çok da kolay yanıt bulmaz. Üstelik sosyokültürel yargılar, kadını cinselliği erkeğin cinselliği için bir oyuncudan ibaret görür. Bu açıdan bakıldığında da kadının performansı, erkeği memnun ve tatmin etmesi anlamına gelir. Dolayısıyla kadın için performans kaygısı, cinsellikte kendinden bekleneni yapıp yapamadığı ile ilgilidir. Oysa cinsellik herkesin insani bir ihtiyacı ve hakkıdır. Seks yaparken kimse kimseyi tatmin ya da memnun etmek zorunda değildir. Çünkü “seks yapmak”; kendini ve ötekini bilerek, rahatlamış ve gevşemiş bir halde, sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza ve hissetmeye odaklanarak, herhangi bir “performans hedefi koymadan”, kimseyi tatmin etme zorlantısına girmeden, zamandan koparak, yavaş, ritmik ve uyumlu bir şekilde salınarak, haz alıp, haz verebilme, ruhu ve bedeni bir “armağan gibi” paylaşabilme, ne olursa olsun bir şekilde orgazm olabilme bilim ve sanatıdır.

KADINDA PERFORMANS KAYGISININ BELİRTİLERİ…

İlk olarak, kadını tatmin edici cinsel deneyimlerden mahrum eden performans kaygısının kadının vücudunda fiziksel olarak neler yaptığına bakalım. İdeal olarak seks, stresi ve kaygıyı ortadan kaldırmanın bir yoludur, bunun kaynağı olmamalıdır. Kaygı vücudun “savaş ya da kaç” adı verilen bir tepki başlatmasına neden olur. Bu tepki, gerçek veya hayali bir tehdit algılandığında bu tehditten kaçınmak veya tehditle yüzleşmek anlamına gelir ve stres hormonlarının salgılanmasına yol açar. Kadının yaşadığı performans kaygısında vücudun karşılaştığı tehdit, “partnerini memnun edememe korkusu”dur. Stres hormonları devreye girdiğinde de vücudun cinsellikten kaçmasına yol açan tepkiler ortaya çıkar. Vajinal kaslar gerilir, vajinal ıslanma azalır ve seks yapma isteği kaybolur. Kadının odağı, kendi zevk ve memnuniyetinden ziyade performansı üzerinde olduğunda, yani kadın performans kaygısı yaşadığında, zevk alma yeteneğiyle gerçekten savaş halinde olur. Kadınlarda cinsel performans kaygısı, sekse ilgi duymada, uyarılmada veya orgazm olmada zorluk olarak ortaya çıkabilir.

KADINDA PERFORMANS KAYGISININ NEDENLERİ…

  1. ERKEĞİ TATMİN ETME ZORLANTISI

Kadının seks sırasında eşinin zihnini okumaya çalışması veya onun isteklerini yerine getiremediğinden endişe etmesine neden olur. Seks sadece fiziksel bir tepkiden ibaret değildir. Cinsellikle ilgili kaygı, cinsel aktiviteye psikolojik olarak katılmayı zorlaştırır. Zihin sekse odaklanamayacak kadar stresli olduğunda, cinsel heyecanlanma da olmaz. Kadın iyi performans gösterip göstermeyeceğine odaklandığında, uyarılabiliyor olsa bile, orgazma ulaşamayacak kadar dikkati dağılır. Cinsel performans kaygısı bir kısırdöngüye yol açar. Seks konusunda ne kadar çok kaygı varsa, cinsel istek ve tatmin o kadar azalır.

  1. ORGAZM OLMA TAKINTISI

Seksin her zaman her koşulda orgazmla sonuçlanması gerektiği şeklindeki yanlış inanış zaten orgazm olmada genellikle sorun yaşayan kadınlar için durumu daha büyük bir sıkıntı haline getirir. Bununla birlikte medya ve pornografinin “iyi seks”in işareti olarak öğrettiği şey, kadınların müthiş bir tatminle kendinden geçerek orgazm olduğu, hatta art arda birçok kez bunu yaşadığıdır. Bu tür bir orgazmı elde etmeleri gerektiğini düşünmek kadınlar üzerinde muazzam bir baskı yaratır. Orgazm olma zorluğu kadının cinsel olarak yetersiz ve kusurlu olduğunu düşünmesine neden olabilir.

  1. ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ VE CİNSEL AŞAĞILIK DUYGUSUNA KAPILMA

Beden imajının kadının özgüveni üzerinde önemli bir etkisi vardır. Vücudundan memnun olmama performans kaygısının önemli bir nedendir. Kadın kendisinin hoşuna gitmeyen vücudunu partnerinin de beğenmeyeceğini düşünerek utanır, çıplak olmak ona kendisini son derece savunmasız hissettirir. Bu da cinsel özgüvenini düşürür. Fazla kilolarından veya vücutlarında kusur olarak gördükleri diğer şeylerden çekinmelerine ek olarak, birçok kadında cinsel organlarının çekici olmadığına dair kökleşmiş bir inanç vardır. Sosyokültürel nedenlerle cinselliğin ayıp ve günah, cinsel organların da pis ve çirkin olduğunu öğrenerek yetişen birçok kadın, kendi cinsel organlarına bakmakta ya da dokunmakta bile kendilerini rahat hissetmezken, bunun partnerleri tarafından yapılmasının yaratacağı kaygıyı siz düşünün. Ne yazık ki bu anlayışla cinselliği öğrenen kadınların cinselliği hak ettikleri gibi yaşamaları mümkün olamaz.

  1. SUÇLULUK GÜNAHKÂRLIK VE UTANÇ DUYGUSUNUN DAYANILMAZ AĞIRLIĞI ALTINDA EZİLME

Cinsellikle ilgili kısıtlayıcı dini tutumlar, kültürel normlar nedeniyle kadınların cinsel zevkinin erkeklerinkinden geri planda kaldığı inancı, kadınlarda seks yapmak konusunda içselleştirilmiş suçluluk veya utanç duygularına yol açabilir. Kendilerini cinsel bir varlık olarak düşünemedikleri için cinselliği yaşamaktan çekinir ve korkarlar.

  1. PARTNERİN OLUMSUZ VE YIKICI YAKLAŞIMLARI

Seks konusunda partnerinden olumsuz eleştiriler alan veya aşağılamalara maruz kalan kadınlar, kendilerini cinsel olarak yetersiz hissederler. Cinsellik onlar için başarılı olamadıkları bir görev haline gelir.

  1. EVLİLİK VE İLİŞKİ SORUNLARI

İlişkide işler iyi gitmiyorsa, bu genellikle seks üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olur. Kadınların cinsel olarak yakın olmaktan zevk alabilmek için partnerleriyle duygusal olarak yakın olmaları gerekir. Kadın ile partnerinin ilişkisi duygusal veya psikolojik açıdan uyum içinde olmaması, yakınlık ve güven sorunlarının, çatışmaların yaşanması, kadının cinsel isteğinin azalmasına ve bunun sonucunda da performans kaygısı yaşamasına yol açar.

  1. FİZİKSEL SORUNLAR

Kadınlarda performans kaygısının nedeni sıklıkla psikolojik faktörler olmakla birlikte, bazı fiziksel sorunlar da olabilir. Endometriozis ve vajinit gibi tıbbi durumlar, cinsel ilişkinin ağrılı olmasına neden olabilir. Bazı durumlarda, örneğin menopoz sırasında vajinaya ve klitorise zayıf kan akışı kayganlaşmayı azaltabileceğinden cinsel ilişki acı verici hale gelebilir. Acı çeken kadının cinsel istek ve uyarılma sorunları yaşaması performans kaygısına yol açabilir.

CİNSEL PERFORMANS KAYGISININ ÜSTESİNDEN NASIL GELİRSİNİZ?

  1. VÜCUDUNUZU TANIYIN
    Öncelikle vücudunuz hakkında bilgi edinmenize, cinselliğinizi anlamanıza ve kendinizi neyin mutlu ettiğini keşfetmenize izin vermek özellikle önemlidir. Mastürbasyon ve seks oyuncakları vücudunuzun cinsel tepkilerini ve isteklerini öğrenmenize yardımcı olacaktır. Orgazm beklentisi olmadan mastürbasyon yapmayı deneyin ve yalnızca bedeninize, cinsel organınıza ve nasıl hissettiğinize odaklanın.
  1. PARTNERİNİZE KARŞI AÇIK OLUN
    Partnerinizle kaygılarınız hakkında konuşmak sorunu hafifletmeye yardımcı olabilir. Birlikte bir çözüme ulaşmaya çalıştığınızda, bir çift olarak daha da yakınlaşabilir ve cinsel ilişkinizi geliştirebilirsiniz. Seks sırasında da iletişim kurmak, isteklerinizi dile getirmek ya da partnerinizin isteklerini duymak performans konusunda kaygılanmanızı engeller.
  1. ORGAZMA ODAKLANMAYIN
    Orgazm olmak için kendinize baskı uygulamak yerine, daha nazik bir yaklaşım benimseyin. Kendinizi biraz rahat bırakın ve bunun her seferinde olmayabileceğini kabul edin. Seksin tüm yönlerinden zevk almayı öğrenin, partnerinizle birlikte olmanın getirdiği fiziksel yakınlığın tadını çıkarın.
  1. CİNSEL BİRLEŞME OLMADAN DA CİNSELLİĞİ YAŞAYIN
    Şehvetli bir masaj veya birlikte banyo yapma gibi cinsel ilişki içermeyen samimi anlar yaratmak yardımcı olabilir. Mastürbasyonla birbirinizi tatmin edin, böylece cinsel olarak her zaman baskı altında hissetmek zorunda kalmazsınız.
  1. ANA ODAKLANIN
    Seks sırasında zihninizi tamamen boşaltıp yaşadığınız ana ve hislerinize odaklanın. Zihninizi cinsel performansınızdan uzaklaştırmak, sizi cinsel zevk almaktan alıkoyan kaygıları ortadan kaldıracaktır. Bunu yapmanıza yardımcı olması için cinsel fanteziler kurabilirsiniz ya da arka planda çalan bir müzik eşliğinde kendinizi müziğin ritmine bırakarak seks yapabilirsiniz.
  1. GEREKİRSE VE İHTİYAÇ DUYDUĞUNUZDA BİR CİNSEL TERAPİSTE DANIŞIN
    Son olarak, bu teknikleri denedikten sonra halen performans kaygısının üstesinden gelemediyseniz sessizlik içinde acı çekmeyin ve bir cinsel terapiste başvurun.
Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

VAJİNİSMUS: “BİR KAÇINMA VE ERTLEME BOZUKLUĞU”

“Vajinismus”, cinsel bir işlev bozukluğu olarak tanımlanan ve kadınlarda cinsel ilişki sırasında PSOAS kaslarının, pelvik…

3 gün ago

GEÇ BOŞALMA

Yoğun stres, gerginlik, anksiyete, mükemmeliyetçi kişilik yapısı, suçluluk ve günahkarlık duyguları, bilinçli ve bilinçdışı düşünceler…

3 gün ago

CİNSEL FANTEZİLER VE CİNSEL AŞK OYUNLARI

“Cinsel fanteziler”, insanoğlunun hayal dünyasının sınır tanımayan ve sınırlanamayan yaratıcı motifleridir. Cinsel fantezi kurmak kolaydır,…

3 gün ago

PENİSİ TAKINTI YAPMA BOZUKLUĞU

Her erkek egemen toplumda olduğu gibi ülkemizde de en aşılmaz tabularından biri penis, penis boyu…

3 gün ago

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

1 hafta ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

1 hafta ago