“Kardeşim sen düşünceden ibaretsin, geriye kalan et ve kemiksin, gül düşünürsün gülistan olursun, diken düşünürsün dikenlik olursun” diyen Mevlâna, olumlu düşünmenin gücüne önem veren büyük bilgelerin başında gelir. Çünkü bütün yaşamımızı düşüncelerimiz yönlendirir, güzel düşünürsek güzel bir hayatımız olur, kötü düşünürsek dertli bir dünyamız olur. Ve dertli dünyamızda her dert bir paranın iki yüzü gibi kendi dermanıyla bir aradadır.

BİRİKTİRME ALIŞKANLIĞI…

Hayatımızda derdi yaratan yaşadıklarımız değil, yaşadıklarımız hakkındaki kötü düşüncelerimiz ve yaşadıklarımızın yarattığı zihinsel ve duygusal yükleri serbest bırakmak yerine, bilinçdışımızda 'biriktirme alışkanlığımız'dır. Kötü düşüncelerimizi biriktirip bırakamadığımız ve onlara bozuk bir plak gibi takılıp kaldığımız sürece, hep aynı döngüde kalıp hep aynı kötü sonuçları üretmeye devam ederiz. Gerçekte şimdi yarattığınız dert daima, şimdi olanı kabullenmekte zorlanmamızdan, şimdi olana bilinçsiz bir biçimde direnmemizden kaynaklanır. Buna da çaresizlikle 'yazgı' deriz. Düşüncelerimizi değiştirirsek yazgımızı da değiştirebiliriz. Dermanımız ise çocukluğumuzda öğrendiğimiz doğal bir yeteneğimiz olan 'serbest bırakma' seçeneğimizdir; takılmadan kötü düşüncelerin akıp gitmesine müsade etmektir, yıllardır biriktirdiğimiz kötü düşünce ve duyguları geride bırakmayı keşfetmektir. Yani şimdi ve burada güzel düşüncelerimize odaklanıp, kalıpları yıkarak düşünerek, sürekli bir döngü gibi tekrar eden yazgımızı durdurmak, geçmişimizi geride bırakmak, şimdinin gücüyle şifalanmak, yaşamımızın her anının bir mucize olduğunu fark etmek ve anı hissederek keyifle yaşamak mümkündür. 

GÜLÜMSE VE GEÇİP GİTMESİNE MÜSADE ET…

Kötü düşünce akışımızda bir an bir boşluk yarattığımızda şimdi ve burada bilincimizin ışığı güçlenir ve kafamızdaki kötü düşüncelere bir çocuğun maskaralıklarına gülümsediğimiz gibi gülümseryebiliriz ve uzaklaşan bir gemi gibi, havada uçan bir yaprak gibi geçip gitmelerine müsade edebiliriz. Bu artık bilincimizin kötü düşünceleri o kadar ciddiye almadığı ve kötü içeriği olmaları gereken yerde yani geçmişte bıraktığı anlamına gelir…

Cem KEÇE

Yeni İçerikler

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

3 gün ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

3 gün ago

İNSANIN 8 TEMEL İHTİYACI

İnsanın 8 temel ihtiyacı vardır, bunlar; (1) yaşamda kalma ihtiyacı, (2) bir gruba ait olma…

3 gün ago

KADIN CİNSEL İSTEKSİZLİĞİ

Halk arasında “cinsel soğukluk”, “libido kaybı” veya “frijidite” olarak bilinen ve en sık görülen cinsel…

3 gün ago

ALDATMA ALDATILMA İHANET ETME

“Sadakatsizlik”, duygusal ve ilişkisel depremlere yol açan aldatmanın gölgesidir. Bu nedenle çok yanlış ve yıkıcı…

3 gün ago

CİNSEL GÜCÜ ARTTIRMANIN SIRLARI

Cinsel sağlık ve performans, genel sağlık ve yaşam tarzıyla çok yakından ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam…

3 gün ago