Categories: Kişisel Gelişim

Stres İle Başa Çıkabilme Bilim ve Sanatı

Stresi, günlük yaşamda karşılaşılan olayların, insan ilişkilerindeki baskının sonucu hissedilen sıkıntı ya da zorlanma durumu olarak tarif edebiliriz. Çağımızın en önemli ruhsal sıkıntıları arasında yer alan stresi, insanlığı yalnızlığa iten ve erken ölümlere mal olan bir illet olarak görmek gerekiyor. Bu nedenle stresle başa çıkabilme bilim ve sanatının öğrenilmesi büyük bir önem taşıyor.

STRES KAÇINILMAZDIR…

Kişiye çevresindeki uyaranlar karşısında daha iyi davranma ve seçim yapma fırsatını veren stres, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Kişinin çevresinden gelen etkilere tepki vermeye yetecek enerjiden yoksun olması anlamına gelen sıfır stres, ölümdür ve hayatla bağdaşmaz. Tam tersi olarak kişinin aşırı enerji sarf etmesine ve tükenmesine yol açan aşırı stres de ölümcül olabiliyor. Bu açıdan bakıldığında iki tür stresin olduğu görülüyor. Bunlardan iyi stres olumlu sonuçlar çıkartabiliyor, kişiyi motive edebiliyor ve başarıya ulaşmasını kolaylaştırabiliyor. Endişe, korku veya kaygı vermek yerine, kişinin zor bir amaca ulaşmasını sağlayabiliyor, kişiye doyum ve yaşama sevinci verebiliyor. Kötü stres ise kişinin kendine güvenini kaybetmesine neden olabiliyor, yetersizlik ve değersizlik duygularına sevk edebiliyor, çaresizlik, umutsuzluk ve hayal kırıklığı yaratabiliyor.

ÖNCE DURUMU KABUL ETMEK GEREKİYOR…

Kişisel gelişimin en öncü kurallarından biri olan “durumu kabul etme” evresi eyleme dökülerek stresle mücadele konusunda ilk adım atılabiliyor. Ayrıca stresle baş edebilmek için kişinin kendisinde stres oluşturan durumları tespit etmesi, stres yönetimi açısından önemli bir adım gibi duruyor. Ancak bu şekilde kişi stresin kendisinde var olduğunu, stresli, sinirli ve agresif bir birey olduğunu kabul ettikten sonra gergin anlarını kontrol altına alabiliyor. Peki, kişi kendini sakinleştirebilmeyi, diğer bir değişle sinirli anlarında kontrolü elinde tutmayı nasıl başaracak? İşte püf noktalar…

NEFESİNİ KONTROL EDEBİLEN NEFSİNİ DE KONTROL EDEBİLİYOR…

Derin bir nefes alın. Çünkü stres sonucu düzensizleşen nefes alış verişleriniz nedeniyle bedensel kontrolü kaybediyorsunuz. Beynin ve hücrelerin doğru ve düzenli bir şekilde çalışmamasına neden olan kontrolsüz ve sık nefes alış verişlerinizi düzenlemek için derin derin nefes almanız yatışmanızı kolaylaştıracaktır.

ORTAMI TERK EDİN…

Eğer agresif yapıda bir kişiyseniz, mutlaka o ortamdan ayrılmanız ve direk oksijen alabileceğiniz doğaya yönelmeniz çok daha iyi olacaktır. Eğer strese girdiğiniz o anda arabada, toplu taşımada, herhangi bir mağazadaysanız ya da telefonla konuşuyorsanız, her nefes alıştan sonra içinizden 10’a kadar sayabilir ve müzik dinleyebilirsiniz. Bunlar stresinizle başa çıkmanızı kolaylaştıramıyorsa, mutlaka oksijen alabileceğiniz bir ortama çıkmanız gerekecektir.

İÇ KONUŞMALARINIZI KONTROL EDİN…

Olumlu düşünmeye çalışın. Stres anındaki düşüncelerinize çok dikkat etmelisiniz. Olumsuz gördüğünüz her kare ve düşünce ruh halinizi tetikleyecektir. Stresle başa çıkabilmek için içinizdeki volkanların patlamasına dur demeli, içinizdeki sesi durdurmalısınız. Eğer bunu başaramıyorsanız sizi rahatlatan herhangi bir mekâna gidebilir ve yapmayı sevdiğiniz bir aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece zihninizi boşaltmış olacaksınız.

RAHATLAYIN VE GEVŞEYİN…

Rahatlamak ve gevşemek, stres anında vücudunuzun en çok ihtiyaç duyduğu şeydir. Çünkü stres anında vücudun verdiği tepkiler bir bütün halinde hareket eder ve bu durum, bedeniniz ve ruhunuz açısından oldukça risklidir. Ani çıkışlar aynı anlık voltaj yükselmesi gibi elektrik devrelerinin yanmasına neden olabileceği gibi ani kalp krizlerine ve felçlere neden olabilmektedir. Bu nedenle, uygulamaya çalıştığınız nefes alışverişlerinizde vücudunuzu dinleyin. Vücudunuzu anlamaya ve hücrelerinize hükmetmeye çalışarak rahatlayın.

RUHUNUZA VE BEDENİNİZE İYİ GELECEK HOBİLER EDİNİN…

Stres kişiyi kötümser yapar. Kötümser ruh halinizin içinde kayboldukça, sağlığınızı da ihmal etmeye başlarsınız. Bu gidişe bir dur demeniz gerekiyor. Bunun için dışarı çıkın ve biraz taze hava alın! Biraz spor yapın ve enerjinizi tazeleyin. Bu hem ruhunuza hem de bedeninize iyi gelecek hobiler edinin. Zamanı iyi kullanın, rahatlatıcı uğraşlar edinin, düzenli ve sağlıklı beslenin işe yarayacaktır.

 

 

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

4 gün ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

4 gün ago

İNSANIN 8 TEMEL İHTİYACI

İnsanın 8 temel ihtiyacı vardır, bunlar; (1) yaşamda kalma ihtiyacı, (2) bir gruba ait olma…

4 gün ago

KADIN CİNSEL İSTEKSİZLİĞİ

Halk arasında “cinsel soğukluk”, “libido kaybı” veya “frijidite” olarak bilinen ve en sık görülen cinsel…

4 gün ago

ALDATMA ALDATILMA İHANET ETME

“Sadakatsizlik”, duygusal ve ilişkisel depremlere yol açan aldatmanın gölgesidir. Bu nedenle çok yanlış ve yıkıcı…

4 gün ago

CİNSEL GÜCÜ ARTTIRMANIN SIRLARI

Cinsel sağlık ve performans, genel sağlık ve yaşam tarzıyla çok yakından ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam…

4 gün ago