Categories: Vajinismus

Vajinismus Egzersizleri

Vajinismusun üstesinden gelebilmek adına, cinsel terapi sürecinin bir parçası olan ve “aşk oyunları” adını verdiğimiz çeşitli egzersizleri yapmak gerekiyor. Bu egzersizler, vajinismusun çiftin üzerindeki fiziksel ve ruhsal baskısıyla başa çıkabilmeleri için oldukça yararlıdır. En güzeli de bu egzersizlerin evde tek başına ya da eşle birlikte yapılabilmesidir.

Bu yazımda tam bir iyileşme sağlayabilmek için çiftin yapması gereken egzersizlerden bahsedeceğim. Kısa bir süre içinde, en iyi sonuçları alabilmek için tüm egzersizlerin belirtildiği şekilde yapılmasında fayda var.

Bahsedeceğim egzersizlerin tam anlamıyla uygulanabilmesi için ideal ortamın oluşturulması gerekir. İdeal ortamın oluşması için gerekli en temel unsur çifttin uzlaşması ve hoşgörüsüdür. Bu, vajinismusu hatırlatan ve çiftin sığındığı bir yer olmaktan çok, cinsel aktiviteleri destekleyen ve ego güçlerinin en iyi şekilde kullanılmasına fırsat tanıyan akılcı bir ortam olmalıdır. Bu nedenle, kişi ve partneri arasındaki etkileşimin, davranışları etkilediği fikrine dayanan “tedavi edici ortam kavramı”, bulunacakları çevreyi tüm yönleriyle içeren geniş ve kavramsal bir yaklaşım ortaya koymaktadır. Diğer bir değişle, ortamdaki tüm kaynakların en ideal egzersizin yapılmasını sağlayacak şekilde vajinismuslu çift için düzenlenmesidir.

Vajinismus egzersizleri, ilk başta her ne kadar rahatsız edici olsa da pratik yapıldıkça alışılabilir düzeydedir ve asla ağrı vermez. Vajinismus yükünü kadınların üzerinden almakta kararlıyız. Vajinismus tedavi planı içinde olan yapılması gereken egzersizlerin 3 türü vardır:

 

1-Gerginliği ortadan kaldırma egzersizleri

2- Aşk kasları farkındalık egzersizleri

3-Vajinal dilatör egzersizleri

 

Gerginliği ortadan kaldırma egzersizleri

Bu başlık altında toplanan egzersizler anlaşıldığı üzere aşk kaslarını gevşetmeye yardımcı olan alıştırmalardır. Kadının bilinçli bir şekilde yaptığı kasılma ve gevşemeler hem duyguların ayırt edilebilmesinde hem de kasların kontrolünün öğrenilmesinde yararlı olacaktır. İlk denemede, kol ve bacak gibi alışmış olan kasları kasıp gevşetmek, daha küçük olan aşk kaslarını kasıp gevşetmeden daha kolay olacaktır. Fakat aşk kasları kontrol edilmeye başlandıkça vajinismus egzersizleri de kolaylaşacaktır.

            Kas duyumlarında farkındalık sağlamak için beden ve zihni eğitmek gerekir. Bu yapılınca, aşk kaslarındaki kasılma ve gevşeme hareketleri daha kolay olacaktır. Şimdi örnek bir egzersize bakalım:

“Yere doğru uzanın ve egzersize başlamak için odaklanın. Zihninizde vücudunuzu hissedin ve rahatlayın. Vücuttaki tüm gerginliği atın. Önce ayaklara odaklanarak başlayın, sonra uyluk, kalçalar, bel, üst sırt, omuzlar, kollar, boyun ve en sonda başınıza odaklanın…”

Tam anlamıyla vücudunuzun rahatladığını hissetmeden önce bir sonraki aşamaya geçmeyin. Egzersizlerle kendinizi daha iyi, daha sıcak ve giderek daha rahat hissetmeniz gerekiyor.

 

Aşk kasları farkındalık egzersizleri

Aşk kasları adını verdiğimiz pelvik taban kaslarının kontrolü, vajinismuslu kadının vajinal bölgesini kontrol edebilmesi anlamına gelmektedir. Zaten vajinismusun nedeni de bu kasılmalardır. Cinsel terapi planı da aşk kaslarıyla ilgilidir. Amaç, aşk kasları üzerindeki bilinçli kontrolü daha yüksek bir seviyeye ulaştırmak ve çiftlerin sağlıklı bir cinsel birliktelik yaşamasını sağlamaktır.

            Bu egzersizlere başlamadan önce zihinsel süreçle bu kasların farkındalığını artırmaya odaklanmak gerekiyor. Bir aşk kasları farkındalık örneğine bakalım:

“Aşk kaslarınızı ve karnınızın altını yavaşça kasıp gevşetin. Aşka kasları vajinanızı hafifçe açarak ve kapatarak hissedilir. Bu kasları tam anlamıyla rahatlatabilmek için yavaşça ve derinden karın solunumu yapın…”

 

Vajinal dilatör veya parmak egzersizleri

Bu son egzersiz de vajina dışarıdan girecek bir cisme veya parmağa hazırlanır. Çeşitli büyüklüklerde vajinal dilatörler kullanarak veya parmaklarla yapılır. Çok küçük dilatör ile başlanıp penise benzer daha büyük bir dilatör ile egzersizlere son verilir ve küçük parmakla başlayıp, işaret parmağıyla devam edilir.

Bu egzersizler kadının cinsel birlikteliğe hazırlanmasını sağlar. Ayrıca, ağrısız ve acısız bir cinsel birleşme yaşayabileceği fikrinin zihninde oluşmasını sağlamaktadır. Böylece kadın cinsel birliktelikten zevk almaya odaklanır ve zevk alır. Vajinal dilatör ve parmaklar, aşk kaslarının yeniden eğitilmesinde yardımcı olur. 

Cem KEÇE

Yeni İçerikler

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

3 gün ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

3 gün ago

İNSANIN 8 TEMEL İHTİYACI

İnsanın 8 temel ihtiyacı vardır, bunlar; (1) yaşamda kalma ihtiyacı, (2) bir gruba ait olma…

3 gün ago

KADIN CİNSEL İSTEKSİZLİĞİ

Halk arasında “cinsel soğukluk”, “libido kaybı” veya “frijidite” olarak bilinen ve en sık görülen cinsel…

3 gün ago

ALDATMA ALDATILMA İHANET ETME

“Sadakatsizlik”, duygusal ve ilişkisel depremlere yol açan aldatmanın gölgesidir. Bu nedenle çok yanlış ve yıkıcı…

3 gün ago

CİNSEL GÜCÜ ARTTIRMANIN SIRLARI

Cinsel sağlık ve performans, genel sağlık ve yaşam tarzıyla çok yakından ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam…

3 gün ago