Categories: Vajinismus

Vajinismusta Tek Seanslık Mucize

Son zamanlarda CİSED Ücretsiz Cinsel Danışma Hattına gelen çağrılarda, en sık konuşulan konuların başında tek seanslık vajinismus danışmanlığı ve bunların olumsuz sonuçları yer alıyor. Tek seanslık vajinismus danışmanlığı görüp, seansta penis-vajina birlikteliğini yaşayabilen vajinismus kadınları, seans bitiminden sonra evlerine gittiklerinde neden cinsel sağlıklı ve mutlu bir birleşme yaşayamadıklarının karmaşasını yaşıyorlar ve bunun nedenlerini merak ediyorlar.

Üstelik vajinismuslu kadınlar ilk cinsel birleşme denemelerinden daha yoğun bir ağrı ve acı duyduklarını, bu durumdan dolayı korku ve tedirginliklerinin arttığını belirtiyorlar. Tek seanslık vajinismus tedavileriyle belki penis-vajina birlikteliği sağlanabiliyor ama vajinismusa yol açan nedenler ortadan kaldırılmadığı için ya vajinismus daha sonra devam ediyor ya çift zamanla cinsellikten soğuyor ya vajinismus ağrılı cinsel birleşmelere dönüşüyor ya da kadınlar uyarılmakta veya boşalmakta zorlanıyorlar. Yani çoğu zaman karamsarlığa düşen ve isyan eden vajinismuslu kadınların sorunları şekil değiştirerek devam ediyor. Vajinismus kadınlarının yardım çığlıklarına cevap vermeye ve en sık karşılaşılan kadın cinsel işlev bozukluklarından biri olan vajinismus hakkında Vajinismus nedir? ve “Vajinismusta nasıl bir tedavi planı uygulanması gerekir?” sorularına açıklık getirmeye çalışacağım.

TEK SEANSLIK TEDAVİLERDEN SONRA VAJİNİSMUS ŞEKİL DEĞİŞTİREBİLİYOR…

Günümüzde neredeyse cinsel tedavi kliniklerine başvuran her 10 kadından birinde görülebilen vajinismus, bir korunma, kaçınma ve erteleme durumudur. Kadın cinsel işlev bozukluklarından biri olan vajinismusun tedavi süreci başlatılmadan önce mutlaka arkasında yatan nedenlerin çözümlenmesi gerekiyor. Çiftin arasındaki duygusal yakınlığı ve güveni oluşturmadan, gerekli bilişsel yapılandırmaları sağlamadan, cinsellikle ilgili yanlış ya da eksik bilgilerini düzeltmeden, kadın ve erkeğin cinsel algılarını ayrı ayrı ele alıp yapılandırmadan ve mevcut olan çocukluk travmalarını konuşmadan bir vajinismuslu çifte şifa vermek mümkün değildir. Kısacası vajinismuslu çiftin cinsel terapisi sebebi her ne olursa olsun asla ve asla tek seanslık değildir. Çünkü tek seanslık tedavilerle cinsel birleşme yaşayan fakat daha sonrasında yaşayamayan veya başka sorunlarla karşılaşan çiftlere net bir şekilde, vajinismusun şekil değiştirdiğini yani bir başka sorun olarak devam ettiğini söyleyebiliriz.

TEK SEANSLIK TEDAVİLER ÇİFTE ZARAR VERİYOR…

Tek seanslık tedaviler vajinismus sorunu yaşayan çiftlere fayda sağlamaktansa, hem fiziksel hem de ruhsal hem de ilişkisel bir takım zararlar verebiliyor. Sağlıklı ve mutlu bir cinsel hayata kavuşamayan vajinismuslu kadınlar ve eşleri, başarısızlığa uğradıklarını düşünüyorlar, bir daha asla vajinismus sorununu aşamayacaklarına inanıyorlar, hem kendilerine hem de cinsel terapistlere ve hekimlere olan inançlarını yitiriyorlar, zamanla umutsuzluğa ve depresyona sürükleniyorlar. Bu süreç zamanla duygusal kopukluklara, eş ilişkisinde bozulmalara, çocuk sahibi olma arzularının ertelenmesine, aile bireyleri ve diğer insanlara karşı yetersizlik duygularının yaşanmasına neden oluyor.

KIZLIK ZARINA DÖKÜLEN YANLIŞ İNANÇLAR BETONU…

Kızlık zarı, bekâret ve ilk geceye dair korkuların vajinismusa yol açabiliyor. Çoğu zaman psikolojik bir sorun olan vajinismusun temelinde, erken çocukluk döneminde atılmaya başlayan ve ergenlik dönemiyle pekiştirilen ‘Bacaklarını kapa!’, ‘Eteğini ört!’, ‘Erkeklerden uzak dur, yoksa sana zarar verirler!’, ‘Kızlık zarını iyi koru, o senin en değerli hazinendir!’, ‘Kimseye bacaklarını açma ve bekaretini kaybetme!’ gibi olumsuz telkinler yatıyor. Bilinçdışına yerleşen bu telkinler ilk kez yaşanacak olan cinsel ilişki sırasında vajinismuslu kadının kendini istemsiz olarak kasarak korumasına yol açıyor. Tecrübesiz olan vajinismuslu kadınlar ‘Kızlık zarı ilk gece çok kanayacak, hastanelik bile olabilirsin!’ gibi korku dolu fantezilere de inandıkları için, istem dışı olarak kasılıyorlar, ağrı ve acı beklentisiyle cinselliği reddediyorlar, eşlerini üzerlerinden itiyorlar ve ağlamaya başlıyorlar. Kızlık zarına dökülen yanlış inançlar betonu erkeğinde tecrübesizliğiyle birleştiğinde ‘Sanki orada duvar var!’, ‘Giriş yasak gibi!’, ‘Ne yaparsak yapalım bir türlü vajinaya giremiyorum!’ gibi cümlelerin ağızdan dökülmesine yol açıyor ve cinsel birliktelik imkânsız bir hale gelebiliyor.

TEK SEANSLIK DANIŞMANLIK İKİNCİL SORUNLARA YOL AÇABİLİYOR…

Tek seanslık danışmanlıklardan sonra, dokunmanın ve hissetmenin verdiği hazza odaklanmadan yaşanan cinsel ilişkilerde, zihnen ve bedenen sekse yeterince hazır olmayan kadınların ağrılı cinsel ilişki yanidisparoni yaşamaları çoğu zaman kaçınılmazdır. Bu süreç kadınlarda zamanla cinsel isteksizlik, boşalma ve orgazm bozuklukları, depresyon, kapalı yerlerde kalamama, takıntılı düşünceler ve davranışlar gibi ikincil bozukluklara neden olabiliyor. Erkeklerde ise erken boşalma, sertleşme sorunlarıeşlerinin cinselliği değil de erkekliklerini istemediklerine dair düşüncelerin oluşmasına bağlı kızgınlıklar ve mutluluğu başka yerlerde arama gibi sorunlara yol açabiliyor.

VAJİNİSMUSTA ÇİFTE VEYA KİŞİYE ÖZEL BİR DANIŞMANLIK GEREKİYOR…

Her çifte ve kişiye özel bir danışmanlık planının oluşturulması gereken vajinismusun yüzde yüz çözümü vardır ve cinsel terapidir. Bu süreçte sağlıklı ve hızlı bir yol alabilmek için önce vajinismuslu çiftin cinsel terapist tarafından değerlendirilmesi ve vajinismuslu kadının bir jinekolog tarafından muayene edilmesi gerekiyor, daha sonra çiftin tedavi olmayı istemesi, terapi sürecine aktif olarak katılması, gerekli olan zaman dilimi içerisinde aşk oyunları adı verilen ev ödevlerinin yapılması oldukça önemli bir yer tutuyor. Tedavide gevşeme ve rahatlama egzersizleri eşliğinde kademeli olarak basit bir dokunuştan cinsel ilişkiye giden keyifli ve eğlenceli bir yol izleniyor. CİSED cinsel terapistleri olarak, tedavide yalnızca cinsel birlikteliğin başarılmasını değil, çiftin sağlıklı, mutlu, keyifli ve doyumlu bir cinsel hayat yaşamasını cinsel terapi hedefi olarak görüyoruz. Çiftin sabah ayrılırken birbirlerini tekrar görmek için akşamı sabırsızlıkla bekledikleri bir ilişkiyi ve güzel sevişme sanatının inceliklerin uygulandığı bir seks hayatını vaat ediyoruz. Sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşamı olan çiftin, evliliklerindeki ve hayatlarındaki diğer sorunları da kolaylıkla çözebileceklerine, mutlu ailelerde mutlu çocukların yetişeceğine, mutlu çocukların da geleceğin mutlu yetişkinleri olacağına ve dolayısıyla mutlu bir toplumun bu şekilde oluşacağına inanıyoruz.

Cem KEÇE

Yeni İçerikler

VAJİNİSMUS: “BİR KAÇINMA VE ERTLEME BOZUKLUĞU”

“Vajinismus”, cinsel bir işlev bozukluğu olarak tanımlanan ve kadınlarda cinsel ilişki sırasında PSOAS kaslarının, pelvik…

2 hafta ago

GEÇ BOŞALMA

Yoğun stres, gerginlik, anksiyete, mükemmeliyetçi kişilik yapısı, suçluluk ve günahkarlık duyguları, bilinçli ve bilinçdışı düşünceler…

2 hafta ago

CİNSEL FANTEZİLER VE CİNSEL AŞK OYUNLARI

“Cinsel fanteziler”, insanoğlunun hayal dünyasının sınır tanımayan ve sınırlanamayan yaratıcı motifleridir. Cinsel fantezi kurmak kolaydır,…

2 hafta ago

PENİSİ TAKINTI YAPMA BOZUKLUĞU

Her erkek egemen toplumda olduğu gibi ülkemizde de en aşılmaz tabularından biri penis, penis boyu…

2 hafta ago

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

3 hafta ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

3 hafta ago