Yakın İlişkilerde Cinsel Yaşamın Önemi ve Yeri

Kelime anlamıyla güvence ve korunma demek olan sigorta, devreden geçen akımın belirli bir sınırın üstüne çıkmasıyla, akımı kesmesi amacıyla kullanılan devre elemanları olarak biliniyor. Sigorta devreye bağlanıyor, her akım yoğunluğu durumunda akımı kesiyor ve tehlike önlenmiş oluyor. Yani sigorta, elektrikle çalışan aletleri veya ampulleri koruyan bir sistem…

Evin elektrik girişine bağlanıyor ve herhangi bir aşırı yük durumunda kendisini imha ederek cihazlara giden elektriği keser. Buna “sigorta atması” denir. Nasıl ki sigorta tesisatı koruyorsa, sekste evliliği korur. Bu nedenle seks evliliğin sigortasıdır, bir sorun çıkar, sigorta atarsa, evin karanlıkta kalması gibi, evlilikte karanlıkta kalabilir, çift yolunu kaybedebilir, birbirine çarpabilir ve zarar verebilir. Özellikle uzun süreli ilişkilerde ve evliliklerde seks rafa kaldırıldığında bir nevi sigortalar atar. Seks hayatında sorunlar yaşanmaya başlayınca, romantizm ve birlikte geçirilen zamanların sayısı giderek azalır ve rutin bir yaşamın önüne geçilemez. Erkekler erotizmi seviyor, erotizmi istiyor. Kadınlar da romantizmi istiyor ve romantizmi seviyor. Bu nedenle çoğu zaman kadın erotizm verir, karşılığında romantizm alır. Erkek de romantizm verir, karşılığında erotizm alır. Ve bu uyum tango gibidir. Çiftler bu dansı iyi yaparlarsa mutlu olurlar ve sigortaları da atmaz.

İLİŞKİDE SEKS NEDEN ÖNEMLİ?

“İlişkide seks neden önemli?” sorusu daha çok “kötü” bir ilişkide “iyi” seks yaşayan veya “iyi” bir ilişkide neredeyse “hiç seks yaşamayan” insanlar tarafından sorulur. Toplumsal önyargılarımız bir ilişkideki en önemli unsurlardan birinin diğer kişiye duyulan cinsel arzu olduğunu ve cinselliğimizi başkalarına çekici gelmek için kullanmanın “kötü” veya “pis” bir şeymiş gibi saklamamız gerektiğini söylemektedir. Cinsel uyum ve iyi seks tabi ki bir ilişkiye harika bir boyut kazandırır ama bir ilişkiyi sürdürmek için çoğu zaman yeterli değildir. Ancak seksin yakın ilişkilerdeki rolünün küçümsenememesi de gerekir. Seksi ne çok fazla abartıp “hayatın anlamı” yapmak gerekir, ne de tamamen sıfırlamak… Çünkü sağlıklı ve mutlu bir ilişkinin temelinde seks, seksin temelinde ise sağlıklı ve mutlu bir ilişki yatar. Bu nedenle seksi yemek yemek, su içmek gibi bedensel, sevilmek ve değerli olmak gibi ruhsal bir ihtiyaç gibi görmek gerekir. Seks aşık olunan veya sevilen biriyle mükemmel ve özel bir bağ yaratmasının yanında birçok faydayı da beraberinden getirir. Öncelikle seks, var olan ilişkiyi rutin döngüsünden kurtarıp canlı tutabilir ve çiftin yorgunluğunu alır. Çünkü seks çifti birbirine bağlar, birbirlerine ne kadar aşık ve bağlı olduklarını gösterir ve onların stres ve zorlayıcı koşullara daha dayanıklı olmalarını sağlar. Hatta günde bir kez boşalmak, oksitosin, östrojen ve testosteron seviyelerini dengede tutarak çifti hastalıklardan korur. Bu nedenle “iyi seks” hayatın en büyük keyiflerinden, özgürce anda var olmanın armağanlarından biridir, stres ve gerilimi boşaltmanın ve gidermenin harika bir yöntemidir. Bize kendimizin ve diğerinin bilincine varma olanağı tanır. İyi seks iyi bir ilişkiyi zenginleştirir ama çatışmalı bir ilişkiyi düzeltemez. Bu nedenle “seks” ile “bir ilişkide sadece seks yoluyla erişilebilen yakınlık” birbirine karıştırılmamalıdır. Seks yakınlığı kuvvetlendirir ama devamlılığı olan bir yakınlık sağlamaz. Çatışmalı ilişkileri olan pek çok çiftin iyi seks hayatları olduğunu bildirmeleri enteresan bir fenomendir. Sanki yatak odası çiftin anlaşabildiği ve yakın bir bağ kurabildiği tek yerdir. Bu durumda seks; “sağlıklı iletişim kurma, yetişkin parça ile seçimler yapabilme ve seçimlerin sorumluluğunu alma, koşulsuzca sevme ve kabul, ruhu ve bedeni özgürce paylaşma” gibi ilişkide eksik olan tüm unsurların yerine kullanılmaktadır.

CİNSELLİĞİ RAFA KALDIRMAYIN…

Cinsellik benliğimizin ve insan olmamızın doğal bir parçası olduğu için, cinselliğimiz konusunda rahatlık, özsaygımız ile ilgili doğal bir süreçtir. Kendimizi ne kadar çok seversek, kendime ne kadar çok değer verirsek, kendimizle ve bedenimizle ne kadar barışıksak, bedenlerimizin içinde o kadar rahat olur, fiziksel görünümümüzü o kadar rahat kabul eder, cinselliğimizin daha çok bilincine varır, daha çok keyif alır ve cinselliğimizden daha az korkarız, seksi bir “yarışma” veya bir “sınav” olarak yaşamayız, seksin sıklığıyla veya olağanüstü seks yapmakla ilgilenmeyiz. Seksi olağan ve doğal bir ihtiyaç olarak gören, “anlaştıkları sıklıkta cinsel birliktelik kuran” ve daha iyi bir cinsel hayat için çabalayan çiftler daha mutlu ve daha başarılı olurlar. Cinsel sorun çıkmaması için çiftin seks davranışlarını ve cinsel fantezilerini konuşması ve seks dışında tutkuyla birbirlerine dokunmaları gerekir. Ancak cinsel bir sorun varsa çiftin önce bunu kabullenmesi tavsiye edilir. Daha sonra çiftin kişisel gelişim ve cinsel eğitim kitapları okuyarak çözüm aramaları, başarılı olamadıklarında bir cinsel terapiste başvurmaları önem taşır.

Cem KEÇE

Yeni İçerikler

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

2 gün ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

2 gün ago

İNSANIN 8 TEMEL İHTİYACI

İnsanın 8 temel ihtiyacı vardır, bunlar; (1) yaşamda kalma ihtiyacı, (2) bir gruba ait olma…

2 gün ago

KADIN CİNSEL İSTEKSİZLİĞİ

Halk arasında “cinsel soğukluk”, “libido kaybı” veya “frijidite” olarak bilinen ve en sık görülen cinsel…

2 gün ago

ALDATMA ALDATILMA İHANET ETME

“Sadakatsizlik”, duygusal ve ilişkisel depremlere yol açan aldatmanın gölgesidir. Bu nedenle çok yanlış ve yıkıcı…

2 gün ago

CİNSEL GÜCÜ ARTTIRMANIN SIRLARI

Cinsel sağlık ve performans, genel sağlık ve yaşam tarzıyla çok yakından ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam…

3 gün ago