Erkekler İçin Tehlike Çanları: Ağır ve Yağlı Yemeklere Dikkat!

Cinsel işlev, sağlıklı bir vücutta aktif bir zihin tarafından korunur. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin vücudumuz için hayati önemi tartışmasız bir gerçektir. Çok fazla yemek ya da yanlış türde yemek, kilonuzu, ruh halinizi ve enerji seviyenizi değiştirerek sağlığınızı olduğu gibi cinsel yaşamınızı da olumsuz yönde etkileyebilir. Erkekler için kâbus olan sertleşme sorunun nedenlerinin başında yanlış beslenmeden kaynaklanan organik faktörler gelir. Bu nedenle yanlış beslenme sonucunda erkekler, partnerleri ve partner ilişkileri için cinsellik konusunda tehlike çanları her an çalabilir. Şunu unutmamak gerekir, erkek cinselliği ereksiyon, kadın cinselliği ise cinsel arzu üzerine kurulur. Düzenli ve kolay ereksiyon olan erkek ve her daim arzulanan kadın mutludur, gerisi teferruattır.

 

YEME DE YANINDA YAT

Lezzetli yiyeceklerin çoğunun karbonhidrat, şeker ve yağ oranı yüksektir. Erkeklerin çoğu için yağlı bir kebabın ardından şerbetli bir tatlıyla lezzet bombası haline gelen bir öğüne hayır diyebilmek çok zordur. Elbette ara sıra böyle bir ziyafet çekmek herkese iyi gelir ancak bu tür beslenmeyi alışkanlığa dönüştürmek an meselesidir ve son derece risklidir. Sağlık açısından riskleri başlı başına önemliyken bir de işin içine cinsellikle ilgili riskleri gelince şöyle bir durup düşünmek gereklidir. Çünkü genellikle beslenmeyle ilişkili olan damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, kandaki yağ oranında artma, testosteron düşüklüğü, şeker hastalığı gibi sağlık sorunları cinsel işlevlerde de azalmaya yol açabilir. İyi işleyen bir sinir sistemi, cinsel organlara engelsiz kan akışı için sağlıklı bir dolaşım sistemi ve hormon düzeyleri cinsel performans için çok önemlidir. Bu sistemleri çalışır durumda tutmak için beslenme hayati bir öneme sahiptir.

 

KARBONHİDRAT VE YAĞLARLA GELEN TEHLİKE

Vücut uygun yakıt bulamadığında, cinsel aktivite için kendisini hazırlayamaz. Enerjiyi en üst düzeye çıkarmak ve böylece cinsel dürtüyü beslemek için karbonhidrat oranı düşük beslenme gereklidir. Karbonhidrat içeriği düşük, protein ve doymamış yağ gibi diğer makro besin oranı yüksek gıdalar tüketmek, kan şekeri seviyelerini yükselterek sürekli enerji verirler. Karbonhidratlar vücuda glikoz sağlar ve glikoz da vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiye dönüştürülür. Vücudunuzun mevcut enerji gereksinimlerini karşılayacak kadar glikozu varsa, tükettiğiniz fazla glikoz daha sonra glikojen formunda kullanılmak üzere saklanır. Glikojen depolarınızın dolu olduğu durumlarda vücudunuz fazla karbonhidratları trigliserit moleküllerine dönüştürerek yağ olarak depolar. Diğer bir deyişle fazla karbonhidrat vücut tarafından enerji olarak kullanılmadığında yağ olarak depolanırlar. Vücutta yağ oranının yüksek olması, testosteron üretiminin düşmesine yol açan önemli faktörlerden biridir. Ek olarak, rafine karbonhidratlardan zengin beslenmeden kaynaklanan insülin direnci de testosteronu düşürür. Testosteron düzeyinin düşmesi cinsel dürtünün zayıflaması anlamına gelir. Yağ ve kolesterol, karaciğerde metabolize edilir, cinsel dürtü ve performans için ihtiyaç duyduğumuz testosteron ve östrojen üretimini teşvik eder. Cinsiyet hormonlarının sağlıklı dengesi, kadınlarda ve erkeklerde güçlü bir libido üretir. Ancak doymuş yağ alımı, yüksek kan kolesterol düzeyi damarlarda yağ plakları birikmesine neden olur. Bunun sonucunda da kan dolaşımı bozulur. Aktif bir cinsel yaşam için sağlıklı kan dolaşımı gereklidir. Kan dolaşımının zayıf olduğu yerlerde kan akışı yavaşlar ve hücreler ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinleri alamamaya başlar. Bu nedenle sertleşme sorunun başlıca nedenlerinden biri de zayıf kan dolaşımıdır. Penisteki sayısız minik damara yeterli kanın ulaşamamış sonucunda, penis cinsel dürtü ve isteğe fiziksel olarak cevap veremez, yani sertleşemez. Bu nedenle kötü yağlar olarak bilinen doymuş yağlar ve trans yağ alımını azaltmak ve sağlıklı yağlar olan doymamış yağları tüketmek gereklidir. Zeytinyağı, balık, yumurta, fındık, ceviz ve keten tohumu gibi gıdalarda bulunan Omega-3 ve Omega-6 damarlarda plak birikmesini önler, böylece kan akışını iyileştirir.

 

VİTAMİN VE MİNERALLER

Maydanoz, kivi, çilek, biber, brokoli ve narenciye gibi besinlerde bulunan ve kan dolaşımını hızlandıran C vitaminini her öğününüze dâhil etmeniz, lahana ve brokoli de dâhil olmak üzere zengin ve yeşil yapraklı sebzeler, kabak çekirdeği, çam fıstığı, kırmızı et, nohut ve ıspanak gibi çinko bakımından zengin yiyecekler kan dolaşımının hızlanmasına yardım eder. Çinko, vücudun hücre metabolizması, sperm üretimi, dayanıklılık ve testosteron seviyelerinin düzenlenmesi gibi birçok hayati fonksiyon için ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Kümes hayvanları, kepekli tahıllar, yumurta ve bakliyat gibi B vitaminleri açısından zengin yiyecekler, sinir sisteminin korunmasında rol oynar. Ayrıca cinsel isteği düşüren, stres, enerji eksikliği veya depresyon duygularıyla mücadelede yardımcı olur. D vitamini, bağışıklık sistemi, tansiyon ve kolesterol gibi genel sağlık için son derece önemli olmasının yanı sıra, cinsellikte de önemli bir rol oynar. D vitamini eksikliği, ruh halini, cinsel isteği ve performansı etkileyen hormonları (kadınlar için östrojen ve erkekler için testosteron) azaltabilir. D vitaminin en temel kaynağı olan güneşten yararlanmak için yıl boyunca dışarıda fazla zaman geçirmeye çalışın.

 

ALKALİ BESLENME

Her besin vücutta sindirime uğradıktan sonra hücrenin kimyasını asit ya da alkali değere çevirir. Alkali beslenme asitli yiyecekleri azaltıp asit oranı düşük besinleri artırarak vücudun PH seviyesini dengede tutmayı amaçlar. Çünkü vücutta artan asit miktarı bağışıklığın ve enerjinin düşmesine, kilo artışına neden olarak damarlar ve kalp başta olmak üzere tüm organlara zarar verir. Koyu yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketerek ve işlenmiş gıdalardan, şekerden ve rafine tahıllardan uzak durarak alkali beslenmeniz mümkün. Böylece artrit, obezite, hormon dengesizlikleri, diyabet ve kalp hastalığı gibi cinselliği doğrudan etkileyen sağlık sorunlarından kaçınabilirsiniz.

 

CİNSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ

Elbette tek başına diyet, cinsel yaşamı iyileştirmek için her zaman yeterli değildir. Bu yüzden de cinsel sorunlarına çözüm arayan kişiler, piyasada satılan çeşitli ilaçlar, bitkisel gıda takviyeleri, kimyasal afrodizyaklar vb. gibi ürünlere başvururlar. Ancak bu ürünler konusunda dikkatli olunması ve doktora danışılmadan kullanılmaması gerekir. Sağlıklı cinsellik için hem fiziksel hem de ruhsal sağlığın yerinde olması esastır. Cinsel sorunların çözümünde yapılması gereken ilk şey bir cinsel terapiste başvurmak olmalıdır.

Cem KEÇE

Share
Published by
Cem KEÇE

Yeni İçerikler

VAJİNİSMUS: “BİR KAÇINMA VE ERTLEME BOZUKLUĞU”

“Vajinismus”, cinsel bir işlev bozukluğu olarak tanımlanan ve kadınlarda cinsel ilişki sırasında PSOAS kaslarının, pelvik…

9 saat ago

GEÇ BOŞALMA

Yoğun stres, gerginlik, anksiyete, mükemmeliyetçi kişilik yapısı, suçluluk ve günahkarlık duyguları, bilinçli ve bilinçdışı düşünceler…

9 saat ago

CİNSEL FANTEZİLER VE CİNSEL AŞK OYUNLARI

“Cinsel fanteziler”, insanoğlunun hayal dünyasının sınır tanımayan ve sınırlanamayan yaratıcı motifleridir. Cinsel fantezi kurmak kolaydır,…

9 saat ago

PENİSİ TAKINTI YAPMA BOZUKLUĞU

Her erkek egemen toplumda olduğu gibi ülkemizde de en aşılmaz tabularından biri penis, penis boyu…

9 saat ago

SERTLEŞME BOZUKLUĞU

Beş duyu ile alınan cinsel uyaranlar ve cinsel fantezilerle beyinden kalkan cinsel uyarılar omurilik üzerinden…

6 gün ago

ERKEN BOŞALMA KADER DEĞİLDİR

En sık görülen cinsel sorunların başında yer alan “erken boşalma”, cinsel etkinlikler sırasında bir erkeğin…

6 gün ago