Vajina, iç dudaklar hizasından başlayıp rahim ağzında sonlanan, işaret parmağı uzunluğunda bir organdır. Tüp biçimindedir ama kulak kanalı ya da burun deliklerinin durduğu gibi her zaman açık durmaz. Gerektiğinde esneme yeteneğine sahiptir. Bu yüzden potansiyel boşluk terimi ile tanımlanır. Bu terimi açıklamak için normal şartlarda kapalı halde duran ama her ayağa uyabilen çorap örneğini verebiliriz. Bu örneği daha da geliştirmek gerekirse; çorabın giyildikten sonra ayakta durmasını sağlayan lastikli kısmına benzer dar bir kısmı vardır. Bu dar kısım vajinanın dışa yakın bölümünde yer alır. Bu kısımda aşk kasları adı verilen pelvik taban kasları bulunur.
Aşk kaslarının 5 önemli görevi vardır: (1) İdrar yolu, vajina ve makatı desteklemek, (2) idrar ve dışkı kaçırmayı engellemek için büzgeç görevi görmek, (3) idrar ve dışkı yapmayı sağlamak,(4) hızlı kasılmalar sağlayarak cinsel cevapta rol oynamak ve (5) vajinismustaki gibi giriş yasak tepkisine neden olan tehlikelerden kişiyi korumak. Bir kadın; (1) vajinasına parmağını sokabiliyorsa, (2) adet dönemlerinde vajinal tampon kullanabiliyorsa, (3) aplikatör ile vajina içine ilaç sıkabiliyorsa, (4) rahatça jinekolojik muayene olabiliyorsa ve (5) penis vajina birlikteliğini içeren bir cinsel birleşme yaşabiliyorsa tehlike hissetmiyor demektir.
SEKS YAPMA KORKUSU…
Vajinismuslu kadın tehlike hissettiği için cinsel ilişki sırasında aşk kasları istemsiz olarak kasılır. Bu kasılma idrar yolunun kalça kemiğine doğru itilmesine ve zedelenmesine sebep olur. Vücut bu zedelenmeyi beyne haber verince, beyin bu sinyali ağrı olarak algılar. Birçok vajinismuslu kadın vajinasını yeterince tanımaz. “Benim açıklığım nerede?” “Hangi açıyla yaklaşmalıyız?” gibi sorular sorarlar. Cinsel ilişkiye girme sırasında idrar yolu açıklığına ya da perine adı verilen vajina deliği ve makat deliği arasındaki yapıya uygulanan bası da ağrıya sebep olabilir. Aşk kaslarının kasılması vajina çapını daraltarak da ağrıya sebep olabilir. Deneyim eksikliği, ilk cinsel ilişki sırasında yanlış açı ile penisin vajinaya girme denemelerine yol açabilir. Bu sebeple vajina duvarına, idrar yoluna, rektal kanala çarpmaya ve dolayısıyla ağrıya sebep olabilir. Eğer vajina kuru ise ilişkiye girmeye çalışmak sürtünmeyi arttırdığından ağrıya sebep olabilir. Kuruluk cinsel uyarıda eksiklik, hormonsal bozukluklar, ilişkinin uzun sürmesi gibi durumlarda meydana gelebilir. Daha önceki travmatik deneyimler nedeniyle beyinden gelen uyarılar, ilişkiye girmeden önce ağrıya sebep olabilir.
AĞRIDAN KORKMAK…
Ağrıdan korkmak vajinimusta sık görülen bir durumdur. Vajinismuslu kadınlar için cinsel birleşme her zaman ağrıyı çağrıştırır. Bu ağrı, kişinin ilk deneyimlerinde gerçekten yaşadığı bir ağrı olabileceği gibi daha önce hiç yaşamadığı hayali bir ağrı algısı da olabilir. Bu algı, sinir sistemine gönderdiği sinyallerle aşk kaslarının kasılmasına sebep olur. Yapısal olarak bu kasılma vajinanın çapını daraltarak birleşmenin gerçekten ağrılı olmasına neden olabilir. Ayrıca vücudundan ve fonksiyonlarından korkma, vajinismuslu kadınlarda sık karşılaşılan bir durumdur. Kendi cinsel organlarının yapısı ve yeri hakkında bilgi sahibi olmayan pek çok kadın vardır. “İçime penis girerse ağrı, acı ve kanamam çok olur”, “Ya birleşip ayrılamazsak, bizi o halde hastaneye götürürlerse ne yaparım?” “Ya kanamadan ölürsem”, “Vajina içinde bir şeyler kaybolabilir”, “Benim vajina deliğim yok”, “Ya yanlış yere girmeye çalışırsa”, “Cinsel birleşmenin nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum”, “Penis vajinamı parçalayacak” “İçeride bir şeyler sıkışabilir mi?”, “Ya kanamam olmazsa ve bakire olmadığım için suçlanırsam”, “Kana bakmaya dayanamıyorum” gibi endişelerin altında cinsel bilgisizlik yatar. Bu bilgisizlik, cinsel organlara ve cinselliğe karşı olumsuz bir tutumun gelişmesine neden olarak vajinismusu ortaya çıkarabilir.
KONTROLÜ KAYBETME KORKUSU…
Vajinismuslu kadınlar kontrolü kaybetme korkusu yaşarlar. Ayrıca ilişkilerden ve yakınlaşmaktan korkarlar. Kadınlar ilişki sırasında kabul eden rolünü benimserler. Bazı kadınlar bu durumu kontrolü kaybetme olarak algılarlar. Bu da vajinismusa yol açan bir korkudur. Cinsel terapi ile vajinismuslu kadınlar bu olumsuz duyguların üstesinden gelebilir ve kendilerini daha güvenli ve kontrolü ele geçirmiş hissedebilir. Başarısız vajina içine girme deneyimleri, tampon kullanamama, ağrılı cinsel ilişki ya da ağrılı jinekolojik muayene deneyimleri kadının yaşamında olumsuz izler bırakır. Vajinismuslu kadınlar genel olarak cinsel ilişkiye giremeyen tek kadının kendileri olduğunu düşünürler. İlk cinsel deneyimlerinde vajinanın yeterince kayganlaşmaması sebebiyle ağrı, enfeksiyon, kanama gibi şikâyetleri olan kadınlarda sonraki cinsel ilişkilerinin de ağrılı olacağı düşüncesi vajinismusun ortaya çıkmasına neden olabilir.Korkutucu veya ağrı verici olaylar, özellikle çocukluk çağında meydana gelmişse, cinsel birleşmeden kaçma refleksini tetikliyor olabilir. Unutulmamalıdır ki bu gibi durumlarda travmanın sadece genital bölge ile sınırlı olması gerekmez. Kadının vücuduna yönelik herhangi bir travma bu duruma sebep olabilir.